Kategorie
Skocz do zawartości

VAT1a

Sznajder
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wynajmuję samochód z VAT1a. Czy musze przeprowadzic dodatkowe badanie techniczne i uzyskac zaswiadczenie z okregowej stacji paliw, aby odliczac 100% vat? 

Z tego co sie orientuje, to najpierw jest badanie, pozniej zaswiadczenie i na tej podstawie US wbija VAT1a. 

Wychodzi na to, że mój samochod musiał to już przejsc?

Pojazdy samochodowe z zaświadczeniem VAT-1 są objęte prawem do pełnego odliczania podatku VAT od wydatków związanych z zakupem paliwa, bieżącą eksploatacją oraz ich nabyciem lub najmem. Zatem przedsiębiorcę, który użytkuje taki samochód w działalności gospodarczej w ramach umowy najmu, nie obejmują żadne ograniczenia wynikające z ustawy o VAT. Wystarczy mieć aktualne badanie VAT-1a i wpis w dowodzie rejestracyjnym.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to wpisu VAT-1 w dowodzie rejestracyjnym dokonano już w kwietniu 2014 r. a w styczniu br wpisano VAT-1a? Jeśli tak, to adnotacji VAT-1 w dowodzie rejestracyjnym dokonano na podstawie poprzedniego badania technicznego. Zaświadczenia i adnotacje VAT-1 są (w przeciwieństwie do innych kategorii) uprzywilejowane - nabyte nawet przed 1 kwietnia 2014 zachowały swoją ważność. Tym samym podstawą do odliczenia 100% VAT z FV paliwowych był już wpis z 2014 r.

Dziękuję serdecznie za wyjaśnienie.

Ustawa mówi, że potwierdzeniem na to, że samochód jest wykorzystywany tylko do działalności gospodarczej jest odpowiednie zaświadczenie i wpis. Jest gdzieś zapis potwierdzający, że już samo zaświadczenie pozwala odliczyć 100% VAT? W takim razie w jakim celu adnotacja?

Potrzebne jest i zaświadczenie i wpis. Odliczenie przysługuje od momentu uzyskania wpisu, który jest dokonywany na podstawie zaświadczenia. Jeśli w kwietniu 2014 r. w dowodzie był już wpis VAT-1, to oznacza to, że przed tym wpisem samochód był sprawdzony na stacji. Jeśli pierwszym wpisem VAT-1(a) w dowodzie jest ten ze stycznia br., to dopiero od tego momentu przysługuje odliczenie.

Jeśli wcześniej (niż w lutym br) nie było wbite w dowodzie rejestracyjnym VAT-1, to do lipca nie. 50% odliczenia przysługuje ewentualnie, jeśli jest to pojazd:

• nie będący samochodem osobowym,
  • inny niż osobowy posiadający liczbę miejsc (siedzeń) łącznie z miejscem dla kierowcy:
    • 1 - oraz dopuszczalną ładowność równą lub większą niż 425 kg,
    • 2 - oraz dopuszczalną ładowność równą lub większą niż 493 kg,
    • 3 lub więcej - oraz dopuszczalną ładowność równą lub większą niż 500 kg
  • http://www.vat.pl/odliczanie-vat-od-paliwa-do-samochodow--samochod-a-vat-9925/

• 4 miesiące temu...

Witam,

mam pytanie związane z VAT-1. W kwietniu br. zakupiłem we współwłasności z kolegą samochód adnotacją VAT-1 w dowodzie rejestracyjnym. Od sierpnia prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i chciałbym rozliczać koszty samochodu w mojej firmie tj. paliwo, eksploatacja. Kolega wyraża zgodę na użytkowanie pojazdu w mojej działalności i rozliczania kosztów.

Moje pytanie brzmi jakich formalności muszę dopełnić, żebym mógł rozliczać 100% VAT i pozostałe koszty.

Naprawa auta będzie tylko rozliczana w 50 % z racji współwłasności ale paliwo 100%??

Czy kolega powinien napisać oświadczenie o zgodzie na użytkowanie przeze mnie auta w firmie?

Nie muszę prowadzić ewidencji kilometrów ani zgłaszać nic do US? jest obowiązek dołączania samochodu do środków trwałych?

A czy ja powinienem napisać jakieś oświadczenie, że będę używał mojego samochodu w jednoosobowej działalności gospodarczej?

Dużo pytań wiem.. ale może ktoś mi udzieli odpowiedzi?

• 4 tygodnie później...

Co do zasady, w przypadku samochodu spełniającego wymogi VAT-1 nie ma wymogu
składania informacji VAT-26 oraz prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu.
W celu uzyskania szczegółowych informacji/  porady podatkowej sugerujemy kontakt z Krajową Informacją Podatkową Informacja jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 18.00. Infolinia:
Z tel. stac.: 801 055 055
Z tel. kom.: (22) 330 0330
Z zagranicy.: +48 22 330 0330

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...