Sznajder Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Witam, wynajmuję samochód z VAT1a. Czy musze przeprowadzic dodatkowe badanie techniczne i uzyskac zaswiadczenie z okregowej stacji paliw, aby odliczac 100% vat? Z tego co sie orientuje, to najpierw jest badanie, pozniej zaswiadczenie i na tej podstawie US wbija VAT1a. Wychodzi na to, że mój samochod musiał to już przejsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sznajder Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Ktos zna odpowiedz?Badanie w dowodzie rejestracyjnym jest z 10.04 2014. A wpis Vat1a ze stycznia 2015. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar-Tax Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Pojazdy samochodowe z zaświadczeniem VAT-1 są objęte prawem do pełnego odliczania podatku VAT od wydatków związanych z zakupem paliwa, bieżącą eksploatacją oraz ich nabyciem lub najmem. Zatem przedsiębiorcę, który użytkuje taki samochód w działalności gospodarczej w ramach umowy najmu, nie obejmują żadne ograniczenia wynikające z ustawy o VAT. Wystarczy mieć aktualne badanie VAT-1a i wpis w dowodzie rejestracyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sznajder Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 A jeżeli Badanie w dowodzie rejestracyjnym jest z 10.04 2014. A wpis Vat1a z 15 stycznia 2015 to czy mozna odliczac 100% vat juz od faktur paliwowych z np 10.01.2015? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar-Tax Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Jeśli dobrze zrozumiałem, to wpisu VAT-1 w dowodzie rejestracyjnym dokonano już w kwietniu 2014 r. a w styczniu br wpisano VAT-1a? Jeśli tak, to adnotacji VAT-1 w dowodzie rejestracyjnym dokonano na podstawie poprzedniego badania technicznego. Zaświadczenia i adnotacje VAT-1 są (w przeciwieństwie do innych kategorii) uprzywilejowane - nabyte nawet przed 1 kwietnia 2014 zachowały swoją ważność. Tym samym podstawą do odliczenia 100% VAT z FV paliwowych był już wpis z 2014 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sznajder Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Dziękuję serdecznie za wyjaśnienie.Ustawa mówi, że potwierdzeniem na to, że samochód jest wykorzystywany tylko do działalności gospodarczej jest odpowiednie zaświadczenie i wpis. Jest gdzieś zapis potwierdzający, że już samo zaświadczenie pozwala odliczyć 100% VAT? W takim razie w jakim celu adnotacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar-Tax Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Potrzebne jest i zaświadczenie i wpis. Odliczenie przysługuje od momentu uzyskania wpisu, który jest dokonywany na podstawie zaświadczenia. Jeśli w kwietniu 2014 r. w dowodzie był już wpis VAT-1, to oznacza to, że przed tym wpisem samochód był sprawdzony na stacji. Jeśli pierwszym wpisem VAT-1(a) w dowodzie jest ten ze stycznia br., to dopiero od tego momentu przysługuje odliczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sznajder Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Pierwszym wpisem do dowodu VAT1a jest 20.02, także rozumiem, że Vatu nie odlicze w ogole od paliwa z faktur stycnziowych. Nawet 50 %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar-Tax Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Jeśli wcześniej (niż w lutym br) nie było wbite w dowodzie rejestracyjnym VAT-1, to do lipca nie. 50% odliczenia przysługuje ewentualnie, jeśli jest to pojazd:nie będący samochodem osobowym,inny niż osobowy posiadający liczbę miejsc (siedzeń) łącznie z miejscem dla kierowcy:1 - oraz dopuszczalną ładowność równą lub większą niż 425 kg,2 - oraz dopuszczalną ładowność równą lub większą niż 493 kg,3 lub więcej - oraz dopuszczalną ładowność równą lub większą niż 500 kghttp://www.vat.pl/odliczanie-vat-od-paliwa-do-samochodow--samochod-a-vat-9925/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sznajder Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 No to wcześnij niż w lutym br nie bylo wbite, bo wbite w styczniu tego roku. Ale zaswiadczenie z kwietnia br jest. i na jego podstawie adnotacja w dowodzie.A samochd jest teraz z vat1a, wiec jest to samochod z jednym rzedem siedzen i oddzielony przegroda- inny wiec niz osobowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurek Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witam,mam pytanie związane z VAT-1. W kwietniu br. zakupiłem we współwłasności z kolegą samochód adnotacją VAT-1 w dowodzie rejestracyjnym. Od sierpnia prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i chciałbym rozliczać koszty samochodu w mojej firmie tj. paliwo, eksploatacja. Kolega wyraża zgodę na użytkowanie pojazdu w mojej działalności i rozliczania kosztów.Moje pytanie brzmi jakich formalności muszę dopełnić, żebym mógł rozliczać 100% VAT i pozostałe koszty.Naprawa auta będzie tylko rozliczana w 50 % z racji współwłasności ale paliwo 100%??Czy kolega powinien napisać oświadczenie o zgodzie na użytkowanie przeze mnie auta w firmie?Nie muszę prowadzić ewidencji kilometrów ani zgłaszać nic do US? jest obowiązek dołączania samochodu do środków trwałych?A czy ja powinienem napisać jakieś oświadczenie, że będę używał mojego samochodu w jednoosobowej działalności gospodarczej?Dużo pytań wiem.. ale może ktoś mi udzieli odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zespół.Centrum.Pomocy.ePK Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Co do zasady, w przypadku samochodu spełniającego wymogi VAT-1 nie ma wymoguskładania informacji VAT-26 oraz prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu.W celu uzyskania szczegółowych informacji/ porady podatkowej sugerujemy kontakt z Krajową Informacją Podatkową Informacja jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 18.00. Infolinia:Z tel. stac.: 801 055 055Z tel. kom.: (22) 330 0330Z zagranicy.: +48 22 330 0330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi