Gość Magda Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Chciałam poprosić o wyjaśnienie dwóch odrębnych od siebie zaistniałych sytuacji.1)Praca w oparciu o umowę zlecenie- odprowadzane składki chorobowe. Długie zwolnienie chorobowe, ok 4 miesięcy w czasie trwania umowy i otrzymywanie w tym czasie wynagrodzenia. Przychodzi do rozliczenia podatku i okazuje się, że do urzędu skarbowego należy oddać sporą kwotę ponad 1000 zł, bo od otrzymanych wynagrodzeń firma zatrudniająca nie odprowadza podatku. I tu niezrozumienie tej sytuacji i pojawiające się pytania: przecież odprowadzane są składki, przecież kwota wynagrodzenia jest kwotą netto (pomniejszona o wszelkie składki) a nie brutto, to skąd jeszcze jakieś 18, czy 19 % podatku trzeba odprowadzić... Skąd to się wzięło i dlaczego. Czy dotyczy to wobec tego każdej płatnej nieobecności w pracy, czy takich które przekraczają pewną ilość dni...? 2) Praca na umowę zlecenie, odprowadzane wszystkie składki. Nigdy nie doszło do płatnej nieobecności w pracy na tzw zwolnieniu chorobowym i co roku przy rozliczeniu pitu dostawałam zwrot podatku ok 500 zł (niczego nie odliczam, żadnych ulg itp) Czy stąd jest ten zwrot, że nigdy nie korzystało się z L4? Czy gdyby się korzystało, to przecież nie ma sensu np taka sytuacja, że dostaje się z zwrot z US po to, by za chorobowe im znów coś oddać... Czy za każdą płatną nieobecność trzeba coś później oddawać do urzędu? Bo już w roku 2015 byłam ok miesiąca na zwolnieniu, za które miałam zapłacone i zastanawia mnie, czy w przyszłym roku będę musiała od tego płacić podatek i jak się ma do tego ta kwota zwrotu, którą co roku dostaję.Pomyślałam, że może trzeba coś zwracać do US jeśli, kwota odprowadzanych składek przez zleceniodawcę jest mniejsza niż w rzeczywistości wykorzystamy, czyli jeśli się przekroczy pewną ilość dni na chorobowym i odwortnie, że dostajemy zwrot kiedy ich nie wykorzystamy, ale to jest takie myślenie na "chłopski rozum" i nie wiem czy właściwie, bo kompletnie sie na tym nie znam...Ogromnie dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Sprawa moim zdaniem jest prosta /dla osoby mającej z tym do czynienia/.Skoro pracujesz na zleceniu i byłaś chora, to zleceniodawca wypłacał ci zasiłek chorobowy, a nie wynagrodzenie, jak napisałaś. A od zasiłku chorobowego z tytułu zlecenia NIE pobiera się zaliczki na podatek, bo to jest przychód z innych źródeł, a nie ze zlecenia. I dlatego rozliczając PIT za 2014 rok wyszła ci dopłata podatku do US. Bo zasiłek chorobowy jest przychodem/dochodem do opodatkowania w rocznym PIT. Druga sprawa - przy zleceniu płatnik nie odlicza ci ulgi podatkowej /kwota miesięczna 46,33 zł/, a roczna to właśnie 556,02 zł, które dostawałaś z US po rozliczeniu się w zeznaniu. Ale tylko wtedy, gdy nie dostawałaś zasiłku chorobowego /o czym wyżej napisałam/. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Teraz rozumiem Pierwsza sytuacja dotyczy znajomego, druga mnie, ale ta pierwsza własnie mnie może dotyczyć w przyszłym roku. Ale o to jeszcze chciałabym dopytać, uściślić. W roku 2014 ani razu nie byłam na zwolneniu, wychodzi mi znów wg rozliczenia pitu zwrot ok 500 zł. Czyli w sytuacji nie korzystania z zasiłku chorobowego, to normalne, tak?Ale na początku 2015 roku na zwolnieniu już byłam i otrzymywałam zasiłek chorobowy. I tu moje pytanie: jak się będzie miała kwota zwrotu, którą ja dostawałam do kwoty podatku który będę musiała zapłacić? Nie chodzi mi absolutnie o liczby i wyliczenia tylko o to, czy po prostu kwota którą zawsze dostawałam będzie np pomniejszona, o to co miałabym oddać, albo ewentualnie oddać będę musiała różnicę tych kwot, czy jedno nie ma nic wspólnego z drugim Moje pytania dla fachowca mogą być dziwne, śmieszne, ale kto pyta, nie błądzi, a to kompletnie nie moja bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Twoje pytania są normalne, nie uważam ich za śmieszne czy dziwne. I dobrze, że pytasz, bo już na przyszłość będziesz wiedzieć co jest grane :) Jak wyżej napisałam zwrot przy zleceniu wiąże się z kwotą ulgi podatkowej 556,02 zł, którą odlicza się od podatku sporządzając zeznanie PIT. Kwota zwrotu z US może być trochę mniejsza gdy dochód roczny przekroczy kwotę zwolnioną z podatku, czyli 3.089 zł. Za 2015 rok będziesz musiała opodatkować zasiłek chorobowy /jak wyżej wyjaśniłam/, a więc kwota zwrotu z US na pewno będzie mniejsza niż zwykle dostawałaś /przy podobnej kwocie przychodów ze zlecenia/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 I o to mi chodziło że nie są to kwoty jedną dostaję drugą oddaję, tylko jedna ewentualnie pomniejsza drugą, czyli może być że nie będę dopłacać, a po prostu mniej dostanę, albo np wyjdę na "zero", ewentualnie dopłacę różnicę między tym co dostawałam a tym co muszę oddać? (tak to sobie znów przełożyłam, mam nadzieję, że dobrze ) Bardzo dziękuję za pomoc, faktycznie, dzięki takim rzeczowym odpowiedziom sama robię się ciut mądrzejsza w dziedzinie, która zwykle jest dla mnie czarną magią. Ale lubię się uczyć nowych rzeczy Będę korzystać z Pani wiedzy w przyszłości myślę jeszcze nie raz Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 a ja cieszę się, że mogłam ci pomóc :)pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi