Kategorie
Skocz do zawartości

Umowa zlecenie a rozliczenie podatku

Gość Magda
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałam poprosić o wyjaśnienie dwóch odrębnych od siebie zaistniałych sytuacji.

1)Praca w oparciu o umowę zlecenie- odprowadzane składki chorobowe. Długie zwolnienie chorobowe, ok 4 miesięcy w czasie trwania umowy i otrzymywanie w tym czasie wynagrodzenia. Przychodzi do rozliczenia podatku i okazuje się, że do urzędu skarbowego należy oddać sporą kwotę ponad 1000 zł, bo od otrzymanych wynagrodzeń firma zatrudniająca nie odprowadza podatku. I tu niezrozumienie tej sytuacji i pojawiające się pytania: przecież odprowadzane są składki, przecież kwota wynagrodzenia jest kwotą netto (pomniejszona o wszelkie składki) a nie brutto, to skąd jeszcze jakieś 18, czy 19 % podatku trzeba odprowadzić... Skąd to się wzięło i dlaczego. Czy dotyczy to wobec tego każdej płatnej nieobecności w pracy, czy takich które przekraczają pewną ilość dni...? 

2) Praca na umowę zlecenie, odprowadzane wszystkie składki. Nigdy nie doszło do płatnej nieobecności w pracy na tzw zwolnieniu chorobowym i co roku przy rozliczeniu pitu dostawałam zwrot podatku ok 500 zł (niczego nie odliczam, żadnych ulg itp) Czy stąd jest ten zwrot, że nigdy nie korzystało się z L4? Czy gdyby się korzystało, to przecież nie ma sensu np taka sytuacja, że dostaje się z zwrot z US po to, by za chorobowe im znów coś oddać... 
Czy za każdą płatną nieobecność trzeba coś później oddawać do urzędu? Bo już w roku 2015 byłam ok miesiąca na zwolnieniu, za które miałam zapłacone i zastanawia mnie, czy w przyszłym roku będę musiała od tego płacić podatek i jak się ma do tego ta kwota zwrotu, którą co roku dostaję.

Pomyślałam, że może trzeba coś zwracać do US jeśli, kwota odprowadzanych składek przez zleceniodawcę jest mniejsza niż w rzeczywistości wykorzystamy, czyli jeśli się przekroczy pewną ilość dni na chorobowym i odwortnie, że dostajemy zwrot kiedy ich nie wykorzystamy, ale to jest takie myślenie na "chłopski rozum" i nie wiem czy właściwie, bo kompletnie sie na tym nie znam...

Ogromnie dziękuję za pomoc

Sprawa moim zdaniem jest prosta /dla osoby mającej z tym do czynienia/.

Skoro pracujesz na zleceniu i byłaś chora, to zleceniodawca wypłacał ci zasiłek chorobowy, a nie wynagrodzenie, jak napisałaś. A od zasiłku chorobowego z tytułu zlecenia NIE pobiera się zaliczki na podatek, bo to jest przychód z innych źródeł, a nie ze zlecenia.

I dlatego rozliczając PIT za 2014 rok wyszła ci dopłata podatku do US. Bo zasiłek chorobowy jest przychodem/dochodem do opodatkowania  w rocznym PIT.

Druga sprawa - przy zleceniu płatnik nie odlicza ci ulgi podatkowej /kwota miesięczna 46,33 zł/, a roczna to właśnie 556,02 zł, które dostawałaś z US po rozliczeniu się w zeznaniu.

Ale tylko wtedy, gdy nie dostawałaś zasiłku chorobowego /o czym wyżej napisałam/. 

• Like 2

Teraz rozumiem smile.png Pierwsza sytuacja dotyczy znajomego, druga mnie, ale ta pierwsza własnie mnie może dotyczyć w przyszłym roku. 
Ale o to jeszcze chciałabym dopytać, uściślić. 
W roku 2014 ani razu nie byłam na zwolneniu, wychodzi mi znów wg rozliczenia pitu zwrot ok 500 zł. Czyli w sytuacji nie korzystania z zasiłku chorobowego, to normalne, tak?

Ale na początku 2015 roku na zwolnieniu już byłam i otrzymywałam zasiłek chorobowy. I tu moje pytanie: jak się będzie miała kwota zwrotu, którą ja dostawałam do kwoty podatku który będę musiała zapłacić? Nie chodzi mi absolutnie o liczby i wyliczenia wink.png tylko o to, czy po prostu kwota którą zawsze dostawałam będzie np pomniejszona, o to co miałabym  oddać, albo ewentualnie oddać będę musiała różnicę tych kwot, czy jedno nie ma nic wspólnego z drugim smile.png

Moje pytania dla fachowca mogą być dziwne, śmieszne, ale kto pyta, nie błądzi, a to kompletnie nie moja bajka wink.png

Twoje pytania są normalne, nie uważam ich za śmieszne czy dziwne. I dobrze, że pytasz, bo już na przyszłość będziesz wiedzieć co jest grane :)

Jak wyżej napisałam zwrot przy zleceniu wiąże się z kwotą ulgi podatkowej 556,02 zł, którą odlicza się od podatku sporządzając zeznanie PIT.

Kwota zwrotu z US może być trochę mniejsza gdy dochód roczny przekroczy kwotę zwolnioną z podatku, czyli 3.089 zł.

Za 2015 rok będziesz musiała opodatkować zasiłek chorobowy /jak wyżej wyjaśniłam/, a więc kwota zwrotu z US na pewno będzie mniejsza niż zwykle dostawałaś /przy podobnej kwocie przychodów ze zlecenia/.

I o to mi chodziło smile.png że nie są to kwoty jedną dostaję drugą oddaję, tylko jedna ewentualnie pomniejsza drugą, czyli może być że nie będę dopłacać, a po prostu mniej dostanę, albo np wyjdę na "zero", ewentualnie dopłacę różnicę między tym co dostawałam a tym co muszę oddać? (tak to sobie znów przełożyłam, mam nadzieję, że dobrze wink.png

Bardzo dziękuję za pomoc, faktycznie, dzięki takim rzeczowym odpowiedziom sama robię się ciut mądrzejsza w dziedzinie, która zwykle jest dla mnie czarną magią. Ale lubię się uczyć nowych rzeczy smile.png

Będę korzystać z Pani wiedzy w przyszłości myślę jeszcze nie raz wink.png
Serdecznie pozdrawiam smile.png

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...