Kategorie
Skocz do zawartości

Warunki otrzymania zasiłku dla bezrobotnych

Admin Prawo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sprawę w sądzie pracy i status bezrobotnego ale bez prawa zasiłku do czasu rozstrzygnięcia sporu z pracodawcą. Czy jest sens odwołania od postanowienia Urzędu Pracy, powołującego się na KPA o zawieszeniu postępowania.

• 2 lata później...
  • 1 miesiąc temu...

witam

mam pytanie

latach 2003-2004 odbywałem służbę wojskową przez okres 1 roku, po odbyciu służby wojskowej zarejestrowałem się urzędzie pracy jako osoba bezrobotna i otrzymałem zasiłek na okres 1 roku.

czyli miałem spełnione wymagania żeby takowy zasiłek dostać.

dziś w pracy dowiaduję się że odbycie służby wojskowej w tamtych latach nie wlicza mi się odbyta służba wojskowa do lat pracy.

może ktoś coś doradzić w mojej sprawie

Pracownikowi, który podjął pracę po upływie trzydziestu dni od dnia zwolnienia z czynnej służby wojskowej, czas odbywania tej służby wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą tylko uprawnienia w zakresie wymiaru urlopu wypoczynkowego i wysokości odprawy pośmiertnej, oraz np. także uprawnienia emerytalno-rentowe.

Ty zacząłeś po 4 latach!!! i do czego miałoby ci się to wliczać? staż do czego? bo nie do wszystkich uprawnień przeciez

mi się wydaje że chyba powinno mi się to wliczać do lat pracy, skoro dla UP spełniłem wszystkie kryteria czyli przepracowałem 365 dni żeby uzyskać zasiłek.

bo to jest trochę dziwne dla jednego urzędu odbycie służby wojskowej to jest czas pracy a dla innego to nie jest czas pracy

dobra nie był pytania już wiem wszystko

dzięki

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Zarejestrowalam sie w UP z myślą ze otrzymam zasilek dostalam odmowna decyzję poniewaz okres poprzedzający zarejestrowanie a okres w ktorym przestalam pracowac wynosil 3 lata(przez ten czas przebywalam na rencie z tytulu niezdolnosci do pracy po wypadku), dodam ze moj staz pracy wynosil5 lat na umowe o prace oraz 2 lata zleceniowki plus 3letnie studia. Dlaczego wiec decyzja UP jest odmowna?

Zarejestrowalam sie w UP z myślą ze otrzymam zasilek dostalam odmowna decyzję poniewaz okres poprzedzający zarejestrowanie a okres w ktorym przestalam pracowac wynosil 3 lata(przez ten czas przebywalam na rencie z tytulu niezdolnosci do pracy po wypadku), dodam ze moj staz pracy wynosil5 lat na umowe o prace oraz 2 lata zleceniowki plus 3letnie studia. Dlaczego wiec decyzja UP jest odmowna?

A poinformowała Pani urząd pracy o tym, że od ustania zatrudnienia do rejestracji przebywała na rencie? (o ile tak było)

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...