Kategorie
Skocz do zawartości

RYCZAŁT ZA UŻYWANIE SAMOCHODU SŁUŻBOWEGO DO CELÓW PRYWATNYCH

Gość Elżbieta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Elżbieta

W inforlex nr 20 z 17 marca piszecie

Wartość pieniężna nieodpłatnego używania samochodu służbowego do celów prywatnych jest 250 zł miesięcznie lub 400 zł. co stanowi 45 zł podatku lub 72 zł. podatku. Jest to nie prawda bo nie uwzględniacie składek społecznych.

Jak do podstawy opodatkowania pracownika wliczy się np. 400zł od tego naliczy się składki ZUS bo nie jest to zwolnione i później dopiero podatek to jest całkiem inna kwota. Poza tym to wchodzi do progów podatkowych i niektórzy płacą 32 % podatku. Zupełnie nie rozumie jak taka poradnia podatkowe może coś podobnego pisać.

• 4 tygodnie później...

Podbijam wątek koleżanki i chce zapytac o sposób wyliczania takiego ryczałtu. Łopatoligocznie jak krowie na miedzy.

Według mojego pojmowania powinno być tak:

400 zł ryczałtu

54,84 - ZUS 13,71%

31,06 - 9% składka zdr

56,54<- 18% podatku

Proszę o potwierdzenie lub skorygowanie, bede wdzieczna za każdą pomoc smile.png

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

A ja mam z tego tematu troszkę inne pytanie.

W jaki sposób przygotować dekret do wynagrodzenia?

Czy księgowanie tego jako dodatku na zasadzie premii, czyli pracodawca odprowadza wyższy podatek, większe składki, a z drugiej strony w konta kosztowe, czy może tylko część z tego księgujemy po stronie kosztowej (wg. jakiego przelicznika?)?

Ktoś rozgryzał ten temat od strony pracodawcy?

Należy zwiększyć przychód o te 250 czy 400, można go nazwać" użytkowanie sam.słuzb." Taką samą kwotę 250,400  wpisać w potrącenia można nazwać "użytk.sam słuzb.po naliczeniach" . Policzy się zus i podatek.Trzeba z jednej strony zwiększyć przychód i z drugiej potrącić aby wynagrodzenie pomniejszone było tylko o zus i podatek .

Należy zwiększyć przychód o te 250 czy 400, można go nazwać" użytkowanie sam.słuzb." Taką samą kwotę 250,400  wpisać w potrącenia można nazwać "użytk.sam słuzb.po naliczeniach" . Policzy się zus i podatek.Trzeba z jednej strony zwiększyć przychód i z drugiej potrącić aby wynagrodzenie pomniejszone było tylko o zus i podatek .

A co z ZUSem pracodawcy? Właśnie bardziej o stronę pracodawcy mi chodzi.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...