Gość Elżbieta Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 W inforlex nr 20 z 17 marca piszecie Wartość pieniężna nieodpłatnego używania samochodu służbowego do celów prywatnych jest 250 zł miesięcznie lub 400 zł. co stanowi 45 zł podatku lub 72 zł. podatku. Jest to nie prawda bo nie uwzględniacie składek społecznych.Jak do podstawy opodatkowania pracownika wliczy się np. 400zł od tego naliczy się składki ZUS bo nie jest to zwolnione i później dopiero podatek to jest całkiem inna kwota. Poza tym to wchodzi do progów podatkowych i niektórzy płacą 32 % podatku. Zupełnie nie rozumie jak taka poradnia podatkowe może coś podobnego pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Podbijam wątek koleżanki i chce zapytac o sposób wyliczania takiego ryczałtu. Łopatoligocznie jak krowie na miedzy.Według mojego pojmowania powinno być tak:400 zł ryczałtu54,84 - ZUS 13,71%31,06 - 9% składka zdr56,54<- 18% podatkuProszę o potwierdzenie lub skorygowanie, bede wdzieczna za każdą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek446 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 A to nie liczy się tego tak samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaKr Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 A ja mam z tego tematu troszkę inne pytanie. W jaki sposób przygotować dekret do wynagrodzenia?Czy księgowanie tego jako dodatku na zasadzie premii, czyli pracodawca odprowadza wyższy podatek, większe składki, a z drugiej strony w konta kosztowe, czy może tylko część z tego księgujemy po stronie kosztowej (wg. jakiego przelicznika?)? Ktoś rozgryzał ten temat od strony pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Tego ryczałtu z listy płac w ogóle się nie księguje, przecież to nie jest dodatek finansowy ani składnik wynagrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maja Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Należy zwiększyć przychód o te 250 czy 400, można go nazwać" użytkowanie sam.słuzb." Taką samą kwotę 250,400 wpisać w potrącenia można nazwać "użytk.sam słuzb.po naliczeniach" . Policzy się zus i podatek.Trzeba z jednej strony zwiększyć przychód i z drugiej potrącić aby wynagrodzenie pomniejszone było tylko o zus i podatek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaKr Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Należy zwiększyć przychód o te 250 czy 400, można go nazwać" użytkowanie sam.słuzb." Taką samą kwotę 250,400 wpisać w potrącenia można nazwać "użytk.sam słuzb.po naliczeniach" . Policzy się zus i podatek.Trzeba z jednej strony zwiększyć przychód i z drugiej potrącić aby wynagrodzenie pomniejszone było tylko o zus i podatek . A co z ZUSem pracodawcy? Właśnie bardziej o stronę pracodawcy mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 A co ma być z zusem pracodawcy ? Naliczasz od tego ryczałtu składki od pracownika i od płatnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar-Tax Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 No inaczej się nie da 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaKr Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 A co ma być z zusem pracodawcy ? Naliczasz od tego ryczałtu składki od pracownika i od płatnika. Tak właśnie mi się wydawało, jednak pojawiły się głosy sprzeciwu. Dlatego chciałam się upewnić. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 A jakie te głosy sprzeciwu, o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaKr Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Generalnie chodziło o to, że skoro pracodawca "jest wspaniałomyślny" i udostępnia auto pracownikowi, to czemu ma jeszcze ponosić dodatkowe koszty - składki za ten dochód pracownika. Ja tłumaczyłam, że to sytuacja identyczna, jak w przypadku premii uznaniowej. Ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar-Tax Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Czyli na zasadzie, że pracodawca jest wspaniałomyślny i płaci pracownikowi w ogóle wynagrodzenie, to dlaczego jeszcze ma od tego dodatkowo płacić składki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaKr Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 No właśnie ja byłam zdania, że to dokładnie działa tak, jak w przypadku premii. Całość idzie, a nie tylko część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi