Kategorie
Skocz do zawartości

pit 8C spółdzielnia mieszkaniowa

Gość Gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem z rozliczeniem pit-u babci. Dostała spadek po bracie (zwrot ze spółdzielni mieszkaniowej - wkład mieszkaniowy) w ubiegłym roku. W tym roku złoży sd-z2 aby nie płacić podatku od spadku. Natomiast przyszedł PIT 8 C ze spółdzielni mieszkaniowej na wartość wyższą niż faktycznie wpłynęła i w US stwierdzili, że należy wypełnić pit 36. Wypełniłam i wychodzi podatek do zapłacenia. I teraz mam pytanie czy to faktycznie ma tak być i będzie do zapłaty od tego podatek. Proszę o pomoc bo szukanie w internecie za dużo mi nie wnosi

PIT-8C wystawia się za przychody, od których płatnik nie miał obowiązku pobrania zaliczki na pdof.

Jeśli taki przychód nie jest zwolniony z podatku, to należy go wykazać w zeznaniu i opodatkować razem z pozostałymi dochodami. No, i zapewne wyjdzie jakiś podatek do zapłacenia.

Tak to wiem tylko chodzi mi o to czy to wogóle mieszać z PIT-em, bo tak naprawdę ten spadek zwolniony będzie z podatku od spadku i darowizn ( z racji tego, że jest to najbliższa rodzina), a po drugie którą kwotę faktycznie przyjąć tą co spółdzielnia przekazała na konto (jest mniejsza) czy tą, która jest w PIT 8C

Złożenie druku SD-Z2 jest warunkiem koniecznym uzyskania zupełnego zwolnienia od podatku od spadków i darowizn - dla osób z tzw. 0 grupy podatkowej. Druk składany jest do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty powstania obowiązku podatkowego. Jeśli deklaracja nie zostanie złożona w terminie- zwolnienie przepada.

Jakoś inaczej zrozumiałam pierwszy post.

Na spadek nie powinien być wystawiony żaden PIT-8C, bo spadki nie podlegają pdof, lecz ewentualnie podatkowi od spadków i darowizn.

W tej sytuacji zapytałabym w spółdzielni czy ten PIT-8C na pewno był zasadnie wystawiony.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...