Gość Gość Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Witammam problem z rozliczeniem pit-u babci. Dostała spadek po bracie (zwrot ze spółdzielni mieszkaniowej - wkład mieszkaniowy) w ubiegłym roku. W tym roku złoży sd-z2 aby nie płacić podatku od spadku. Natomiast przyszedł PIT 8 C ze spółdzielni mieszkaniowej na wartość wyższą niż faktycznie wpłynęła i w US stwierdzili, że należy wypełnić pit 36. Wypełniłam i wychodzi podatek do zapłacenia. I teraz mam pytanie czy to faktycznie ma tak być i będzie do zapłaty od tego podatek. Proszę o pomoc bo szukanie w internecie za dużo mi nie wnosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 PIT-8C wystawia się za przychody, od których płatnik nie miał obowiązku pobrania zaliczki na pdof. Jeśli taki przychód nie jest zwolniony z podatku, to należy go wykazać w zeznaniu i opodatkować razem z pozostałymi dochodami. No, i zapewne wyjdzie jakiś podatek do zapłacenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Tak to wiem tylko chodzi mi o to czy to wogóle mieszać z PIT-em, bo tak naprawdę ten spadek zwolniony będzie z podatku od spadku i darowizn ( z racji tego, że jest to najbliższa rodzina), a po drugie którą kwotę faktycznie przyjąć tą co spółdzielnia przekazała na konto (jest mniejsza) czy tą, która jest w PIT 8C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Złożenie druku SD-Z2 jest warunkiem koniecznym uzyskania zupełnego zwolnienia od podatku od spadków i darowizn - dla osób z tzw. 0 grupy podatkowej. Druk składany jest do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty powstania obowiązku podatkowego. Jeśli deklaracja nie zostanie złożona w terminie- zwolnienie przepada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Na złożenie druku jest czas do końca kwietnia więc jest jeszcze trochę czasu Tylko czy ten spadek wpisywać do PIT-36? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Jakoś inaczej zrozumiałam pierwszy post. Na spadek nie powinien być wystawiony żaden PIT-8C, bo spadki nie podlegają pdof, lecz ewentualnie podatkowi od spadków i darowizn. W tej sytuacji zapytałabym w spółdzielni czy ten PIT-8C na pewno był zasadnie wystawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Dziękuję właśnie o to mi chodziło. tak myślałam że nie powinni wystawić PIT 8C ( w sumie jest to tylko informacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi