Gość Izka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Witam, przyszłam do pracy po rodzicielskim i złożyłam wniosek o przerwy na karmienie. Pracuję 8 godzin więc przysługują mi dwie półgodzinne przerwy. Chciałam wykorzystywać je łącznie na koniec pracy, czyli wychodzić godzinę wcześniej z pracy, ale pracodawca się nie zgodził. Powiedział, że nie ma takiej możliwości, bo przerwy można wykorzystywać tylko oddzielnie i w środku dnia pracy. Czy ma rację? Na jaki artykuł powinnam powołać się w kolejnej rozmowie z pracodawcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Wybór tych przerw należy do matki karmiącej, a nie do pracodawcy.To on niech ci wskaże przepis który tego zabrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 To fakt, że może powiedzieć, że jemu to dezorganizuje pracę i się nie zgodzi, ale żaden przepis nie zabrania dzielić czy łączyć przerw, jednak zgoda bądź jej brak to decyzja pracodawcy.Niestety to dobra wola pracodawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 To komentarz z ***********u:"Pełnopłatne przerwy na karmienie dziecka piersią wprowadza art. 187 Kodeksu pracy. Zgodnie z jego treścią, pracownica karmiąca jedno dziecko ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw, a jeśli karmi więcej niż jedno dziecko - również do dwóch przerw, ale w wymiarze po 45 minut każda.Jednocześnie przywołany przepis mówi o tym, że przerwy na karmienie mogą być udzielane łącznie, o ile zainteresowana wystąpi z takim wnioskiem. W praktyce dopuszcza się, aby - z uwagi na wspomniane przerwy - pracownica rozpoczynała pracę później lub odpowiednio wcześniej ją kończyła.Użycie zwrotu, iż przerwy mogą być udzielane łącznie, oznacza, że pracodawca nie ma obowiązku zaakceptowania wniosku pracownicy o skumulowanie przerw na karmienie i łączne ich udzielanie przed rozpoczęciem pracy. Może taki wniosek zaakceptować, ale nie musi - tym bardziej, jeżeli miałoby to dezorganizować pracę w zakładzie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Izka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 rozumiem, bardzo dziękuję za wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi