Kategorie
Skocz do zawartości

W zaszłym roku przeszłam na emeryturę a teraz mam dopłatę dużą do US, dlaczego?

Gość danusia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W połowie zeszłego roku przeszłam na emeryturę (osiągnęłam wiek). Po kilku tygodniach zostałam zatrudniona ponownie. Pracodawca nie uwzględniał ulgi podatkowej. Ostatnia emerytura na konto wpłynęła o kilkaset złotych większa niż zwykle. Rozliczyłam sobie PIT 37. Mam kilkuset złotową dopłatę. Nie wiem czy podwyższona emerytura w ostatnim przelewie i dopłata do US mają coś wspólengo ze sobą. Kwoty nie są identyczne. Czy ktoś może zasugerować skąd ta dopłata?

ZUS zawsze stosuje całą ulgę podatkową w rozliczeniu rocznym.Zobacz do PIT 40A z ZUS,na drugiej stronie jest kwota,którą ZUS wypłaca ci w marcu jako nadpłatę ,a w zakładzie pracy prawdopodobnie tez stosowano ulgę podatkową i dlatego masz taka niedopłatę(ulga podatkowa stosowana była podwójnie)

• Like 1

W PIT 40 jest nadpłata ale jeśli chodzi o pracodawcę to stosował on ulgę do czasu jak byłam pracownicą a od dnia osiągnięcia wielku emerytalnego przestał ją stosować. A czy ja się powinnam wogóle rozliczać z tego PIT 40?

A czy ja się powinnam wogóle rozliczać z tego PIT 40?

gdybyś miała tylko emeryturę to nie musiałabyś, ale miałaś różne dochody. PIT-40 zawiera roczne rozliczenie, tak jak gdyby emeryt nie miał innych dochodów, stąd wyższa emerytura, bo uwzględnia ulgę za cały rok. Czyli z ZUS dostałaś rozliczenie nadpłaty, ale ponieważ miałaś inny dochód to musisz ją oddać

Dziękuję za pomoc.

Mario, pracodawca przesał stosować ulgę jak tylko zatrudnił mnie jako emerytkę, więc mam ją tylko za pierwszą część roku (poprosiłam o wgląd do list płacowych). Nadpłatę w PIT 40 mam coś około 435 złotych a w ostatnim przelewie mam więcej o 370 złotych. Więc różnica jest 65 złotych. Nie pamiętam dokładnych kwot. Na pewno nie jest to kwota 556,02

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...