Admin Prawo Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Zachowek zabezpiecza interesy osób tak by po śmierci spadkodawcy miały jakieś korzyści ze spadku nawet jeśli zostały pominięte w testamencie. Zachowek należy się tylko najbliższej rodzinie zmarłego. Co jeszcze warto wiedzieć o instytucji zachowku? Powrót do artykułu: Co to jest zachowek i co warto o nim wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 odwolanie powoda od pozwanego w sprawie zachowku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Jeżeli moja babcia wydziedziczyla moja mamę która jeszcze żyje to czy moge się starać o zachowek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Jeżeli moja babcia wydziedziczyla moja mamę która jeszcze żyje to czy moge się starać o zachowek ?Możesz, pod warunkiem, że babcia nie żyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krug Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Proszę o informację czy jeśli Dziadek przed śmiercią w testamencie wydziedziczył mnie swoją wnuczkę ( od chwili śmierci mojego ojca dziadkowie zerwali z nami wszelki kontakt ) to czy mogę wystąpić o zachowek dla moich małoletnich dzieci a jego prawnuków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Proszę o informację czy jeśli Dziadek przed śmiercią w testamencie wydziedziczył mnie swoją wnuczkę ( od chwili śmierci mojego ojca dziadkowie zerwali z nami wszelki kontakt ) to czy mogę wystąpić o zachowek dla moich małoletnich dzieci a jego prawnuków ?Możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ANNA Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 PROSZE O INFORMACJE CZY JESLI MOJA MAMA ZA ZYCIA ZAPISALA WSZYSTKO MOJEMU BRATU .TO CZY MNIE NALEZY SIE ZACHOWEK ,PO MAMIE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 PROSZE O INFORMACJE CZY JESLI MOJA MAMA ZA ZYCIA ZAPISALA WSZYSTKO MOJEMU BRATU .TO CZY MNIE NALEZY SIE ZACHOWEK ,PO MAMIE?Tak, zachowek należy się od brata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marek Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Witam Jeśli mój Tata nieżyje i już po jego śmierci dziadkowie przekazali cały swój majtek tzn. Gospodarstwo rolne działkę itp. Pozostałym swoim dzieciom to czy ja jako wnuk mam prawo do ubiegania się o zachowek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam Jeśli mój Tata nieżyje i już po jego śmierci dziadkowie przekazali cały swój majtek tzn. Gospodarstwo rolne działkę itp. Pozostałym swoim dzieciom to czy ja jako wnuk mam prawo do ubiegania się o zachowek?Tak, masz takie prawo, pod warunkiem, że dziadek też zmarł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Witam , Mam pytanie. Babcia darowała swojej wnuczce( jednej z czterech wnuków) mieszkanie (ok 120 tys) , czy pozostałym należy się coś po Babci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Witam , Mam pytanie. Babcia darowała swojej wnuczce( jednej z czterech wnuków) mieszkanie (ok 120 tys) , czy pozostałym należy się coś po Babci ?Po śmierci babci dziedziczą jej dzieci, a więc w pierwszej kolejności im będzie należał się zachowek. Wnukom tylko wtedy, gdyby dzieci babci nie żyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość- mężczyzna z olgi, 2016-02-21 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Wczesniej zmar mój ociec był to rok 1974. w roku 2013 zmarła moja mama. Rodzice moi po mojej babce i dziadku ze strony matki mojej otrzymali działkę. Na której gdy bylismy dziecmi. Rodzice razem z babka wybudowali dom murowany. Ja studiowałem w miescie i w miescie zosałem. Dowiedziałem się przez przypadek bo sprawdziłem w geodezji, że posiadłość mojej matki została przepisana na moja siostrę o czym nie wiedziałem ale udało mnie sie pobocznie dowiedzieć, że działka rodziców z domem murowanym jest obecnie własościa mojej siostry. Ona jak umierała moja matka nie powiedziała mnie o tym do dnia dzisiejszego. Takzę nie powiedziała mnie nic co moja matka, a do śmierci pobierała emeryturę zostawiła w spadku ani co posiadała. Także praktycznie nic nie wiem co matka za zycia posiadała. Zmarła świadomie bo rozmawiała ze mna na 2 dni przed śmiercią miała 89 lat ale była tak w dobrej kondycji, że nie spodziewałem się, że umrze. Matka nie mówiła mnie nic, że przepisała wszystko na siostrę, zreszto nie wiem czy przepisała, czy może siostra sama na siebie przepisała. Pytanie moje jest takie. Czy mnie jako pierworodnemu synowi po rodzicach a było na troje. Inna siostra także nie mieszka na posiadłosci rodziców. Czy mnie jako synowi należy się zachówek. I gdzie w takiej sprawie się udać i jesli nas było troje w jakiej % wielkości zachówek jest zaliczany jesli się nalezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Mam pytanie, mam brata po smierci ojca mama darowala mnie mieszkanie wlasnosciowe czy po jej smierci musze bratu wyplacic zachowek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Mam pytanie, mam brata po smierci ojca mama darowala mnie mieszkanie wlasnosciowe czy po jej smierci musze bratu wyplacic zachowek ?Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnieszka Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Moj teść zmarł i wszystko co miał zapisał kobiecie z którą żył,czy mój mąż z rodzeństwem może starać się o zachowek od tej kobiety ? Czy trzeba założyć jakąś sprawę ,ile to kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Moj teść zmarł i wszystko co miał zapisał kobiecie z którą żył,czy mój mąż z rodzeństwem może starać się o zachowek od tej kobiety ? Czy trzeba założyć jakąś sprawę ,ile to kosztuje.Tak, synowie mogą starać się o zachowek po ojcu. Najpierw trzeba wystąpić do tej kobiety na piśmie o wypłacenie zachowku, każdy z synów osobno. W piśmie należy podać kwotę, jaką żądacie do wypłaty i podać datę do kiedy ta kobieta ma wypłacić pieniądze. Wysłać pismo listem poleconym.Jeśli nie będzie żadnego odzewu, należy z wnioskiem o zachowek wystąpić do sądu. W sądzie należy uiścić opłatę w kwocie 5 procent wartości zachowku, dopiero wtedy sąd rozpatrzy sprawę. Zachowek to połowa tego, co otrzymałby spadkobierca, gdyby nie było testamentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Poszkodowana Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Witam , mam pytanie jeżeli prababcia spisała testament i zapisała wszystko na prawnuka,czy wnuk ma prawo do zachowku i czy może wprowadzić sie do mieszkania po babci przed odczytaniem testamentu mimo iż miał on wcześniej przekazane przez swojego dziadka 1/4 tego mieszkania.Proszę o odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Poszkodowana Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Moi rodzice za życia przepisali ziemię 4h na moją siostrę. Potem sporządzili testament w którym dom i działkę na którym stoi dom zapisali na trzy moje pozostałe siostry i na dwójkę moich dzieci.Mnie pomijając.Tłumacząc że na sporządzenie testamentu się składali była to niby suma dwóch tysięcy czyli każdy miał dać po 500zł a ja wtym czasie nie miałam pieniędzy,bo rozwodziłam się z mężem alkoholikiem imój syn studiował.Rzeczywiście powiedziałam że nie mam takich pieniędzy.Więc po latachdowiedziałam się ze ta część została przepisana na moje dzieci.Zaznaczam że nie byłam ani nie jestem alkoholiczką .Przez lata pracowałam na gospodarstwie kiedy jeszcze rodzice je posiadali.Mama zmarła w 2014 roku a ojciec w 2016.Czy mam prawo do zachowku z majątku z testamentu i z ziemi którą zapisali nasiostrę.Proszę o odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kornelia Opublikowano 4 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Dzień dobryProszę o udzielenie mi odpowiedzi na poniższe pytanie - czy mogę liczyć na zachowek po zmarłym ojcu w przypadku gdy w testamencie uczynił moją matkę jedyną spadkobierczynią i zaznaczył, iż jeśli ona nie mogłaby lub nie chciała przyjąć tego spadku (przyjęła spadek), to otrzymam go ja, jako jedyne jego dziecko?Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Dzień dobryProszę o udzielenie mi odpowiedzi na poniższe pytanie - czy mogę liczyć na zachowek po zmarłym ojcu w przypadku gdy w testamencie uczynił moją matkę jedyną spadkobierczynią i zaznaczył, iż jeśli ona nie mogłaby lub nie chciała przyjąć tego spadku (przyjęła spadek), to otrzymam go ja, jako jedyne jego dziecko?Z góry dziękuję i pozdrawiam.Tak, zachowek Ci przysługuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Justyna Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Witam, proszę o odpowiedź. Moi pradziadkowie za życia przekazali w darowiźnie dom i okoliczne grunty jednej ze swoich córek (mojej babci). Babcia zmarła pare lat temu i wszystko jako spadek przeszło na moją mamę i jej siostrę. Niedawno zmarła prababcia a potem zaraz pradziadek. Czy ciocia (siostra mojej zmarłej kilka lat temu babci) ma prawo żądać zachowku od mojej mamy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Witam, Na podstawie czego mam wpisać kwotę zachowku - jest to dom np. szacunkowej wyceny agenta nieruchomości czy drogiej ekspertyzy. To samo dotyczy pola 0,5 ha - moje szacunki aktualne, czy wartość z okresu kiedy miała miejsce darowizna. Dom po darowaniu córce był jeszcze przez rodziców remontowany, pole po 20 latach zyskało na wartości. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nie winna Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Moja mama wyszla ponownie za maz . Z pierwszego maluzenstwa ma dwuch synow . Moja mama i ojciec byli wlascicielami mieszkania .Po smierci ojca sand przyznal mamie 1/2 majatku i mi 1/2 . Teraz w innych papierach jest napisane ze ja dziedzicze 1/4 a mama 2/3 . Mama zapisala w testamecie swoj majatek tylko mi. Brat nie zyje a jego dzici beda sie domagac zachuwku po ojcu . Jednego nie rozumiem .Dla czego ja mam 1/4 Gdzie sie podziala ta 1/2 po moim ojcu .Czy mi sie nalezy prawnie ta 1/2 po moim ojcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j23 Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Co to znaczy "w innych papierach" ???Nie będą domagać sie zachuwku, bo nie ma czegoś takiego, jest zachowek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi