Kategorie
Skocz do zawartości

VAT od samochodów sprowadzanych z UE - rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Podatnik VAT, który sprowadza samochód z innego kraju UE, jest obowiązany spełnić dodatkowe warunki, inaczej niż w przypadku zakupu pozostałych towarów. Warunki te zostały od 1 stycznia 2015 r. ograniczone, ale nie zniesiono ich całkowicie. Sposób rozliczenia VAT od wewnątrzwspólnotowego nabycia samochodów zależy od tego, czy nabycie samochodu można zakwalifikować jako WNT.

Powrót do artykułu: VAT od samochodów sprowadzanych z UE - rozliczenia

Co w przypaku gdy auto pochodzi spoza UE, granicę uni przekracza w innym kraju niz PL ( gdzie jest oclony i dopełniony zostaje obowiazek uiszczenia podatku) a podmiot importujący to osoba fizyczna a nie dzialalnosc gospodarcza jak zostalo to opisane powyzej?

• 3 lata później...
Nie wiem jak rozumieć rubrykę nr.3 w powyższej tabelce "Czy będzie rejestrowany przez nabywcę lub użytkowany na terytorium kraju". Ja to rozumiem, że aby VAT rozliczyć tylko w deklaracji ( bez obowiązku płacenia ) sprowadzone przez mnie auto nie może być również przez mnie zarejestrowane ani nie może być uzytkowane na terenie PL. Ale jeśli ja tego auta rejestrować nie chcę tylko mam zamiar je dalej odsprzedać to skąd mogę wiedzieć czy będzie ono uzytkowane w PL czy może ktoś je potem dalej odsprzeda poza granice PL. Nie mam wpływu ani wiedzy jakie będą dalsze losy auta. Jak to rozumieć ?

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...