Kategorie
Skocz do zawartości

czy przeksięgować na dochody

Gość monia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na dzień 31.12.2014 nie otrzymałam zwrotu za faktury korekty moich należności. Czy ja powinnam to przeksięgować na 31.12.2014 z 201 na dochody 221 ? Bo zwrot tych należności na moje konto nastąpił w lutym 2015 roku i muszę to zakwalifikować jako dochody i oddać do jednostki nadrzędnej - jst.

sprawdźcie proszę, czy dobrze to zaksięgowałam : PK korygujące z datą 31.12.2014r. 201/221 a następnie z datą wpływu należności na konto 130/201 oraz przypis 221/760 , przekazanie do jednostki nadrzędnej 222/130

Zasada memoriału:

UoR Art. 6 1. W księgach rachunkowych jednostki należy ująć wszystkie osiągnięte, przypadające na jej rzecz przychody i obciążające ją koszty związane z tymi przychodami dotyczące danego roku obrotowego, niezależnie od terminu ich zapłaty.

Dlatego faktura korygująca powinna być ujęta na zmniejszenie kosztów:  201/4

Należność  z tytułu zwrotu powstała na koncie 201 w grudniu i do końca grudnia nie jest   należnością z tyt. dochodów budżetowych  (nie jest wykazywana za grudzień w Rb-27S).

Dlatego przeksięgowania 221/201 należy dokonać w styczniu.  Zapłata 130D/221 i wystarczy.

masz księgowa odpowiedz czym zajmuje sie BDMB

•  
  • Goście

Napisano dziś, 08:55

Zajmuję się tworzeniem oprogramowania z zakresu finansów i księgowości a w szczególności dla JST : budżet, FK gmina, FK urząd i takich  jednostek: jak MOPS, MOSIR ,MZUiM.

Czytaj więcej na Infor.pl: http://forum.infor.pl/topic/410983-konto-840/#ixzz3UdZwFHhj

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...