Kategorie
Skocz do zawartości

Zwolnienie lekarskie w ciąży a dwa miejsca pracy

Gość Zosia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie ktore mnie nurtuje a mianowicie jestem zatrudniona w 2 zakladach pracy, cały etat i 1/4 etatu.

Jestem w ciąży, co prawda to dopiero początek i jeszcze nie mysle o chorobowym, bo chcialabym jak najdłużej pracować. W obydwu zakładach pracy mam pracę o tym samym charakterze, tzn. jest to praca biurowa, sporą część pracy spedzam przy komputerze.

Teraz nie jest dla mnie obiążeniem pracować 10 godz dziennie (8godz cały etat + 2 godz w pracy nr 2) ale nie wiem jak będzie w bardziej zawansowanej ciąży.

Czy jest mozliwość, żeby wziąć zwolnienie chorobowe tylko z tego zakladu gdzie mam 1/4 etatu?

Proszę o odpowiedź nawet jesli moje pytanie wydaje sie Wam być głupie ;-)

Sytuacja, w której jednemu pracodawcy przedłożylibyśmy zwolnienie lekarskie, natomiast w czasie orzeczonej niezdolności do pracy podjęlibyśmy ją u drugiego płatnika, bądź wykonywali działalność pozarolniczą jest niedopuszczalna. Podejmując pracę zarobkową w okresie zwolnienia lekarskiego, wykorzystując zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego przeznaczeniem, tracimy zasiłek za okres tego zwolnienia. Oprócz utraty zasiłku możemy też narazić się na kontrolę ZUS-u i utratę zaufania pracodawcy.

• Like 1

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...