Gość Zosia Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Witam, mam pytanie ktore mnie nurtuje a mianowicie jestem zatrudniona w 2 zakladach pracy, cały etat i 1/4 etatu.Jestem w ciąży, co prawda to dopiero początek i jeszcze nie mysle o chorobowym, bo chcialabym jak najdłużej pracować. W obydwu zakładach pracy mam pracę o tym samym charakterze, tzn. jest to praca biurowa, sporą część pracy spedzam przy komputerze.Teraz nie jest dla mnie obiążeniem pracować 10 godz dziennie (8godz cały etat + 2 godz w pracy nr 2) ale nie wiem jak będzie w bardziej zawansowanej ciąży.Czy jest mozliwość, żeby wziąć zwolnienie chorobowe tylko z tego zakladu gdzie mam 1/4 etatu? Proszę o odpowiedź nawet jesli moje pytanie wydaje sie Wam być głupie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Nie możesz "trochę" by choraZwolnienie lekarskie należy przedstawić w obydwu zakładach, dwa oddzielnie wystawione na każdą firmę oddzielnie.Nie można być chorym w jednej firmie, a zdrowym w drugiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Sytuacja, w której jednemu pracodawcy przedłożylibyśmy zwolnienie lekarskie, natomiast w czasie orzeczonej niezdolności do pracy podjęlibyśmy ją u drugiego płatnika, bądź wykonywali działalność pozarolniczą jest niedopuszczalna. Podejmując pracę zarobkową w okresie zwolnienia lekarskiego, wykorzystując zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego przeznaczeniem, tracimy zasiłek za okres tego zwolnienia. Oprócz utraty zasiłku możemy też narazić się na kontrolę ZUS-u i utratę zaufania pracodawcy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zosia Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Tak tez myslalam ale wolalam się upewnic , dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi