Gość Aleksander Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Witam w roku 2010 otrzymałem jako darowizna od mamy (rodziców) mieszkanie w bloku o powierzchni 80 m2 , zameldowany byłem tam w latach 1992-2011, (w 2001 osiągnołem pełnoletność), rodzice w dalszym ciągu tam zamieszkują. Od roku 2011 jestem zameldowany na stale w mieszkaniu swojej żony ( darowizna od jej matki w roku 2014) - przeprowadzka w inne miejsce kraju. W roku 2016 zamierzam je ( moje mieszkanie od rodzicow) sprzedać.Mam teraz pytania:Nr1 czy zaplace podatek od darowizny ?Nr2: Czy zapłace podatek od sprzedazy mieszkania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J23 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 na oba pytania odp; nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość donatahello Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 mysle, ze od darowizny na pewno nie zaplacisz, bo rodzice to najblizsza rodzina, 1 grupa podarkowa, a na druge pytanie nie znam odpow , co do czynnosci notarialnych odpow. najkepiej poradzic sie notariusza, np w kacelarii Romany Gruskoś w krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi