Kategorie
Skocz do zawartości

Jak odróżnić WNT od nabycia towarów od kontrahenta zagranicznego

Gość kasik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś potrafi mi pomóc w zrozumieniu pewnej definicji podatnika? Otóż, jak mam odróżnić, że ma miejsce wewnątrzwspolnotowe nabycie towarów od nabycia towarów o którym mowa w artykule 10-tym w punkcie 5-tym? Nie widzę jakiejś oczywistej różnicy w obu definicjach ( a obie czynności : wnt oraz nabycie towarów (art 10 pkt 5) ) definiują podatnika i nie są wg ustawy tym samym..pomóżcie, wiem, że na pewno dla Was jest to oczywiste, a dla kogoś niewprawionego w bojach z VATem to koszmar..

Drodzy, oczywiście chodziło mi artykuł 17 pkt 5) (artykuł , w którym zdefiniowani są podatnicy)

Podaję poniżej:

Wg tego co jest w poniższym napisane przecież także WNT można pod to podpiąć..

Jak to odrożnić od WNT ? jakieś przykłady ktoś może podać?

Podatnikami są:

5) nabywające towary, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki:

• a) dokonującym ich dostawy na terytorium kraju jest podatnik nieposiadający siedziby działalności gospodarczej oraz stałego miejsca prowadzenia działalności gospodarczej na terytorium kraju, a w przypadku dostawy towarów innych niż gaz w systemie gazowym, energia elektryczna w systemie elektroenergetycznym, energia cieplna lub chłodnicza przez sieci dystrybucji energii cieplnej lub chłodniczej, podatnik ten nie jest zarejestrowany zgodnie z art. 96 ust. 4,

cool.png nabywcą jest:

• - w przypadku nabycia gazu w systemie gazowym, energii elektrycznej w systemie elektroenergetycznym, energii cieplnej lub chłodniczej przez sieci dystrybucji energii cieplnej lub chłodniczej - podmiot zarejestrowany zgodnie z art. 96 ust. 4 lub art. 97 ust. 4,

- w pozostałych przypadkach - podatnik, o którym mowa w art. 15, posiadający siedzibę działalności gospodarczej lub stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej na terytorium kraju lub osoba prawna niebędąca podatnikiem, o którym mowa w art. 15, posiadająca siedzibę na terytorium kraju i zarejestrowana zgodnie z art. 97 ust. 4,

c) dostawa towarów nie jest dokonywana w ramach sprzedaży wysyłkowej na terytorium kraju;

• 2 tygodnie później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...