Gość kasik Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Czy ktoś potrafi mi pomóc w zrozumieniu pewnej definicji podatnika? Otóż, jak mam odróżnić, że ma miejsce wewnątrzwspolnotowe nabycie towarów od nabycia towarów o którym mowa w artykule 10-tym w punkcie 5-tym? Nie widzę jakiejś oczywistej różnicy w obu definicjach ( a obie czynności : wnt oraz nabycie towarów (art 10 pkt 5) ) definiują podatnika i nie są wg ustawy tym samym..pomóżcie, wiem, że na pewno dla Was jest to oczywiste, a dla kogoś niewprawionego w bojach z VATem to koszmar.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasik Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Drodzy, oczywiście chodziło mi artykuł 17 pkt 5) (artykuł , w którym zdefiniowani są podatnicy)Podaję poniżej: Wg tego co jest w poniższym napisane przecież także WNT można pod to podpiąć.. Jak to odrożnić od WNT ? jakieś przykłady ktoś może podać? Podatnikami są:5) nabywające towary, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki:a) dokonującym ich dostawy na terytorium kraju jest podatnik nieposiadający siedziby działalności gospodarczej oraz stałego miejsca prowadzenia działalności gospodarczej na terytorium kraju, a w przypadku dostawy towarów innych niż gaz w systemie gazowym, energia elektryczna w systemie elektroenergetycznym, energia cieplna lub chłodnicza przez sieci dystrybucji energii cieplnej lub chłodniczej, podatnik ten nie jest zarejestrowany zgodnie z art. 96 ust. 4, nabywcą jest:- w przypadku nabycia gazu w systemie gazowym, energii elektrycznej w systemie elektroenergetycznym, energii cieplnej lub chłodniczej przez sieci dystrybucji energii cieplnej lub chłodniczej - podmiot zarejestrowany zgodnie z art. 96 ust. 4 lub art. 97 ust. 4,- w pozostałych przypadkach - podatnik, o którym mowa w art. 15, posiadający siedzibę działalności gospodarczej lub stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej na terytorium kraju lub osoba prawna niebędąca podatnikiem, o którym mowa w art. 15, posiadająca siedzibę na terytorium kraju i zarejestrowana zgodnie z art. 97 ust. 4,c) dostawa towarów nie jest dokonywana w ramach sprzedaży wysyłkowej na terytorium kraju; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatis-ka Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 wnt- towar przekracza granice Pl czyli przeważnie przyjeżdża z UE (art.9 ustawy vat) art.17.1.5 - towar jest przeważnie w Polscemoże być jeszcze przypadek, że kupujesz go na terenie UE (przyjeżdża UE) ale od podatnika spoza UE (czyli z jakiegoś magazynu z UE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi