Marian60 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Witam mam pytanie w na początku grudnia 2014 r przeszedłem na emeyturę a do tej pory nie dostałem nic z ZUS-u by się rozliczyć tylko od pracodawcy pit 11. czas na wysłanie pit-ów przez pracodawców i ZUS już minął więc jak mam się rozliczyć ?? tylko z pit-a od pracodawcy??? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Pewnie w grudniu jeszcze nie dostałeś świadczenia, dlatego nie dostaniesz od ZUS żadnego pita i możesz się rozliczyć tylko z etatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian60 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 tak świadczenie z ZUS dostałem w styczniu ... za grudzień oczywiście, tylko czy to nie jest problemem że jeden miesiąc nie będzie rozliczony w tym roku ...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marta789 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 PIT rozliczamy z przychodu uzyskanego w całym poprzednim roku, czyli w 2014. Twój przychód z emerytury był już w 2015, więc będziesz go rozliczać na początku 2016. Wszystko jest jak powinno być :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian60 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 dziękuję bardzo za odpowiedzi:) jeszcze jedno pytanko Żonę na emeryture rozlicza ZUS a ja chciałbym przekazać jej jeden procent na cel szczgółowy wybrany przeze mnie. Jak to zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Aby przekazać 1 % podatku na OPP trzeba zrobić zeznanie roczne. Jeśli mieliście przychody z etatu i z emerytury, to trzeba zrobić PIT-37. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian60 Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Tak rozumiem aby oddać jeden procent Żony wypełnić pit37. Ale ogólnie rozlicza ją ZUS podobno więc ja mam ją rozliczyć po raz drugi indywidualnie?? Czy zrobić to jakoś inaczej zgłosić np w ZUS-ie że chcę się rozliczyć sam?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Już wyżej napisałam - jeśli chcecie aby US przekazał 1 % podatku na OPP, to musicie zrobić zeznanie PIT-37. Możecie wspólnie się rozliczyć, to pewnie będzie większa kwota na OPP.To, że ZUS żonę rozliczył w niczym nie przeszkadza. Poczytaj objaśnienia w PIT-40A, tam jest napisane jak należy przenieść do PIT-37 dane z rozliczenia z ZUS. A twoje dane masz w PIT-11 od pracodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian60 Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Dziękuję bardzo za odpowiedzi :) Pozdrawiam Serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 dziękipozdrowienia odwzajemniam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi