Gość Magdalena Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Podatnik otrzymał PIT-11 od polskiego pracodawcy. Są na nim wykazane normalne kwoty z umowy o pracę na cały etat. Dodatkowo w pozycji 28. dochód zwolniony od podatku mam kwotę 40zł. Jak rozliczyć takiego PITa? na jakim druku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 I co oznacza to 40 zł, jaki to był dochód ? Ja myślę, że pracodawca się pomylił i niesłusznie wykazał tę kwotę w poz. 28. Tam wykazuje się dochody zagraniczne. A PIT-11 z pracy rozlicza się w PIT-37. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdalena Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Właśnie zadzwonię w poniedziałek do osoby, która robiła pita 11. Myślałam, że może było to związane z oddelegowanie pracownika gdzieś za granicę ale po pierwsze to bardzo mała kwota, a po drugie podatnik twierdzi, że cały rok pracował w tej firmie tylko na terenie naszego kraju. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Petre Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Właśnie zadzwonię w poniedziałek do osoby, która robiła pita 11. Myślałam, że może było to związane z oddelegowanie pracownika gdzieś za granicę ale po pierwsze to bardzo mała kwota, a po drugie podatnik twierdzi, że cały rok pracował w tej firmie tylko na terenie naszego kraju. DziękujęWitam Mam podobny problem, mam dochody wolne od podatku 127 PLN dochód ten jest związany z korzystaniem z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, gdzie zgodnie z ordynacją podatkową wartość otrzymanych przez pracownika w związku z realizowaniem działalności socjalnej w roku podatkowym nie przekraczający wartości 380zł jest zwolniony w podatku na podstawie art. 21 ust.1 ustawy o podatku dochodowym. Dotychczas zawsze rozliczałem się w PIT-37, ale nigdzie nie ma tam pozycji gdzie mógłbym zadeklarować tą kwotę. Gdzie mogę zadeklarować tą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 przecież dochodów wolnych od podatku nie rozlicza się w żadnym zeznaniu i nigdzie jej nie "deklarujesz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Petre Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 przecież dochodów wolnych od podatku nie rozlicza się w żadnym zeznaniu i nigdzie jej nie "deklarujesz" OK, dzięki. Myślałem, że trzeba to gdzieś zadeklarować... Generalnie już od kogoś innego usłyszałem, że jest to tylko do mojej informacji, ale biorąc pod uwagę "wyrozumiałość" naszych urzędów skarbowych wolałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Witam Mam podobny problem, mam dochody wolne od podatku 127 PLN dochód ten jest związany z korzystaniem z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, gdzie zgodnie z ordynacją podatkową wartość otrzymanych przez pracownika w związku z realizowaniem działalności socjalnej w roku podatkowym nie przekraczający wartości 380zł jest zwolniony w podatku na podstawie art. 21 ust.1 ustawy o podatku dochodowym. Dotychczas zawsze rozliczałem się w PIT-37, ale nigdzie nie ma tam pozycji gdzie mógłbym zadeklarować tą kwotę. Gdzie mogę zadeklarować tą kwotę.Pit 11 jest błędnie wystawiony.W/g mnie zakład pracy powinien zrobić korektę PITu 11. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Petre Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Pit 11 jest błędnie wystawiony.W/g mnie zakład pracy powinien zrobić korektę PITu 11.Rozumiem, że według Ciebie tej sumy 127 PLN wogóle nie powinno być w moim PIT-11, również miałem takie wątpliwości, ale firma zewnętrzna, która nas rozlicza uważa, że wszystko jest w porządku, mimo mojej prośby o wyjaśnienia. Moje opcje są tu ograniczone, generalnie zgodnie z wcześniejszą sugestią zamiarzam pominąć tą kwotę w PIT-37(i tak nie mam gdzie wpisać), mam PIT-11 z ich pieczątką. i maila z odpowiedzią na moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 podzielam zdanie Marii, że ten PIT-11 powinien być skorygowany 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi