Kategorie
Skocz do zawartości

pozycja 28 z PIT-11 rozlicznie

Gość Magdalena
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magdalena

Podatnik otrzymał PIT-11 od polskiego pracodawcy. Są na nim wykazane normalne kwoty z umowy o pracę na cały etat. Dodatkowo w pozycji 28. dochód zwolniony od podatku mam kwotę 40zł. Jak rozliczyć takiego PITa? na jakim druku?

Gość Magdalena

Właśnie zadzwonię w poniedziałek do osoby, która robiła pita 11. Myślałam, że może było to związane z oddelegowanie pracownika gdzieś za granicę ale po pierwsze to bardzo mała kwota, a po drugie podatnik twierdzi, że cały rok pracował w tej firmie tylko na terenie naszego kraju. Dziękuję

• 1 miesiąc temu...

Właśnie zadzwonię w poniedziałek do osoby, która robiła pita 11. Myślałam, że może było to związane z oddelegowanie pracownika gdzieś za granicę ale po pierwsze to bardzo mała kwota, a po drugie podatnik twierdzi, że cały rok pracował w tej firmie tylko na terenie naszego kraju. Dziękuję

Witam

Mam podobny problem, mam dochody wolne od podatku 127 PLN dochód ten jest związany z korzystaniem z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, gdzie zgodnie z ordynacją podatkową wartość otrzymanych przez pracownika w związku z realizowaniem działalności socjalnej w roku podatkowym nie przekraczający wartości 380zł jest zwolniony w podatku na podstawie art. 21 ust.1 ustawy o podatku dochodowym. Dotychczas zawsze rozliczałem się w PIT-37, ale nigdzie nie ma tam pozycji gdzie mógłbym zadeklarować tą kwotę. Gdzie mogę zadeklarować tą kwotę.

przecież dochodów wolnych od podatku nie rozlicza się w żadnym zeznaniu i nigdzie jej nie "deklarujesz"

OK, dzięki. Myślałem, że trzeba to gdzieś zadeklarować... Generalnie już od kogoś innego usłyszałem, że jest to tylko do mojej informacji, ale biorąc pod uwagę "wyrozumiałość" naszych urzędów skarbowych wolałem się upewnić.

Witam

Mam podobny problem, mam dochody wolne od podatku 127 PLN dochód ten jest związany z korzystaniem z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, gdzie zgodnie z ordynacją podatkową wartość otrzymanych przez pracownika w związku z realizowaniem działalności socjalnej w roku podatkowym nie przekraczający wartości 380zł jest zwolniony w podatku na podstawie art. 21 ust.1 ustawy o podatku dochodowym. Dotychczas zawsze rozliczałem się w PIT-37, ale nigdzie nie ma tam pozycji gdzie mógłbym zadeklarować tą kwotę. Gdzie mogę zadeklarować tą kwotę.

Pit 11 jest błędnie wystawiony.W/g mnie zakład pracy powinien zrobić korektę PITu 11.

• Like 2

Pit 11 jest błędnie wystawiony.W/g mnie zakład pracy powinien zrobić korektę PITu 11.

Rozumiem, że według Ciebie tej sumy 127 PLN wogóle nie powinno być w moim PIT-11, również miałem takie wątpliwości, ale firma zewnętrzna, która nas rozlicza uważa, że wszystko jest w porządku, mimo mojej prośby o wyjaśnienia. Moje opcje są tu ograniczone, generalnie zgodnie z wcześniejszą sugestią zamiarzam pominąć tą kwotę w PIT-37(i tak nie mam gdzie wpisać), mam PIT-11 z ich pieczątką. i maila z odpowiedzią na moje wątpliwości.  

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...