Dayton Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Witam! Jestem kompletnie nowy na tym forum, nie posiadam żadnej wiedzy na temat kodeksu drogowego i odpowiedzialności karnej związanej z nim, a sytuacja która miała dzisiaj(13.03) miejsce zmusza mnie do dorzucenia swoich przysłowiowych trzech groszy na tym forum. O godzinie około 22-23 opuściliśmy mieszkanie kolegi po kulturalnej libacji alkoholowej, jeden z kolegów był autem i spożył pewną ilość alkoholu i zadecydował nie wsiadać za kółko ze względu na wcześniejszą odpowiedzialność poniesioną za jazdę pod wpływem alkoholu (0.3 promila), z racji że auto stało w miejscu w którym nie powinno, postanowiliśmy przepchać je parę metrów dalej bez uruchamiania silnika, na nasze nieszczęście po dokonaniu czynu spotkaliśmy się z kontrolą drogową, która postanowiła zabrać prawowitego właściciela pojazdu na komendę i teraz chciałbym się dowiedzieć czy grozi właścicielowi jakaś odpowiedzialność karna za to czego dokonaliśmy? dodam, że w trakcie przesuwania pojazdu kierowca był "za kółkiem", lecz auto miało wyłączony silnik i było w ruchu tylko i wyłącznie za sprawą naszej siły oddziaływującej na nie. Kolega był wcześniej karany pozbawieniem prawa do prowadzenia pojazdów na rok. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Witam! Jestem kompletnie nowy na tym forum, nie posiadam żadnej wiedzy na temat kodeksu drogowego i odpowiedzialności karnej związanej z nim, a sytuacja która miała dzisiaj(13.03) miejsce zmusza mnie do dorzucenia swoich przysłowiowych trzech groszy na tym forum. O godzinie około 22-23 opuściliśmy mieszkanie kolegi po kulturalnej libacji alkoholowej, jeden z kolegów był autem i spożył pewną ilość alkoholu i zadecydował nie wsiadać za kółko ze względu na wcześniejszą odpowiedzialność poniesioną za jazdę pod wpływem alkoholu (0.3 promila), z racji że auto stało w miejscu w którym nie powinno, postanowiliśmy przepchać je parę metrów dalej bez uruchamiania silnika, na nasze nieszczęście po dokonaniu czynu spotkaliśmy się z kontrolą drogową, która postanowiła zabrać prawowitego właściciela pojazdu na komendę i teraz chciałbym się dowiedzieć czy grozi właścicielowi jakaś odpowiedzialność karna za to czego dokonaliśmy? dodam, że w trakcie przesuwania pojazdu kierowca był "za kółkiem", lecz auto miało wyłączony silnik i było w ruchu tylko i wyłącznie za sprawą naszej siły oddziaływującej na nie. Kolega był wcześniej karany pozbawieniem prawa do prowadzenia pojazdów na rok. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam! Kolejne zatrzymanie prawa jazdy, karne punkty i wysoka grzywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi