Gość Jerzy Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Witam,Otrzymałem ostatnio dostałem ponaglenie od pkp za zdarzenie, które miało miejsce w maju 2006 roku. Otórz wtedy to właśnie jadąc do wojska (w wstanie w skazującym na większą ilość promili) pociągiem z wieloma innymi osobami otrzymaliśmy mandaty, bo jak się okazało wiedliśmy do I klasy, a bilety mieliśmy II klasę (był to mój pierwszy przejazd, a różnicy nie widziałem tymbardziej, że w wagonach 4-osobowych po 8 siedzieliśmy, a niektórzy na korytarzach). Kontroler z początku chciał się dogadać, ale niestety był zanmi jakiś debil co się zaczą rzucać do niego i dostaliśmy po mandacie. Po wojsku otrzymałem ponaglenie w którym pojawiły się koszty procesu, wobec czego napisałem do nich pismo z prośbą o umożenie, gdzyż ze względów zdrowotnych z wojska wyszedłem wcześniej i nie posiadałem, żadnych środków do życia, ani też na leczenie. W odpowiedzi poinformowano mnie, iż wydział grodzki sądu rejonowego wydał nakaz zapłaty, lecz nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wezwanie dostał, oczywiście na umożenie nie zgodzili się, chcielibym wysłał pismo o rozłożenie na raty (oczywiście nie masz z czego żyć rozłóż na raty, płać w ratach i zdechnij, abyś mniał tylko spłacone: takie myśli mi chodziły po głowie). Nie zapłaciłem nie miałem z czego i zapomniałem o długu, bo dopiero po 2 latach pracę znalazłem. Teraz znów przyszło mi ponaglenie. Akta sprawy miałem schowane w segregator do którego wiele lat nie zaglądałem i mam w nim w sumie to nie pamiętam skąd pozew do sądu w którym napisano w uzasadnieniu, że odbyłem przejazd bez ważnego biletu i zastanawiam się czy tu wszystko jest wporządku, bo przecież miałem bilet ważny tylko, że na inną klasę, w protokole, który otrzymałem od kontrolera też w uwagach wpisane jest brak dopłaty do I kl., brak zgł. przejścia do I kl., więc czy nie powinno być tak w pozwie? Kolejna sprawa która mnie tu interesuje, czy pismo które wysłałem o umożenie przedłuża termin przedawnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jan Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 22 101 33 13 Jest to kancelaria, która udziela darmowych porad prawnych myślę że mogą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rafal Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Pismo ,które wysłałeś,o umorzenie postępowania było Twoim błędem,ponieważ tym samym uznałeś dług-stąd nakaz sądowy i niedługo pewnie komornik.Prawo przewozowe stanowi[art. 72 chyba]że zdarzenie ulega przedawnieniu po 1 roku .Należało odpowiedzieć do PKP ,że nie uznajesz długu i odsetek ze względu na przedawnienie-tym samym oni wysyłając pismo do sądu ponoszą koszta sądowe-Powód widząc ,że trafił na osobę świadomą swoich ppraw sprawę w większości przypadków umarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi