Kategorie
Skocz do zawartości

Dane wystawcy faktury (podatnika VAT) przy najmie prywatnym lokali

Rekomendowane odpowiedzi

Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej prawa podatkowego z dnia 20 października 2014 r., (ITPP3/443-426/14/AT) rozstrzygnął kwestię dotyczącą podatku od towarów i usług w zakresie danych wystawcy na wystawianej fakturze.

Powrót do artykułu: Dane wystawcy faktury (podatnika VAT) przy najmie prywatnym lokali

Witam, bardzo proszę o pilną odpowiedź. Prowadzę działalność gospodarcza (podatnik VAT czynny) i wynajmuje w ramach najmu prywatnego lokal użytkowy (ryczałt). Umowa najmu została zwarta na osobę fizyczną a nie na firmę, jednak muszę odprowadzać VAT i wystawiać fakturę. Proszę o pomoc jakie dane wpisać w miejscu dane sprzedawcy: dane osobowe osoby fizycznej (imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania - bo na takie dane zawarłem umowę) czy na dane jednoosobowej działalności gospodarczej (pełna nazwa firmy i adres siedziby oraz NIP). Jakie dane wpisać na fakturze? Proszę o pomoc

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Ja mam problem związany z rozliczeniem VAT przy najmie prywatnym w przypadku kiedy wynajmującym jest małżeństwo. Jedno z nas jest podatnikiem VAT czynnym a drugie nie. Czy powinniśmy wtedy opodatkowywać całość usług? Znalazłam odpowiedź na to pytanie na stronie jakiegoś biura rachunkowego w warszawie:
http://www.ksiega.pl/opodatkowanie-vat-najmu-prywatnego-w-przypadku-majatku-wspolnego-podatnika-vat-czynnego-jego-malzonki/
ale wolałabym jeszcze, żeby ktoś mi to potwierdził tę wersję...

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...