Admin Księgowość Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej prawa podatkowego z dnia 20 października 2014 r., (ITPP3/443-426/14/AT) rozstrzygnął kwestię dotyczącą podatku od towarów i usług w zakresie danych wystawcy na wystawianej fakturze. Powrót do artykułu: Dane wystawcy faktury (podatnika VAT) przy najmie prywatnym lokali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tom Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Witam, bardzo proszę o pilną odpowiedź. Prowadzę działalność gospodarcza (podatnik VAT czynny) i wynajmuje w ramach najmu prywatnego lokal użytkowy (ryczałt). Umowa najmu została zwarta na osobę fizyczną a nie na firmę, jednak muszę odprowadzać VAT i wystawiać fakturę. Proszę o pomoc jakie dane wpisać w miejscu dane sprzedawcy: dane osobowe osoby fizycznej (imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania - bo na takie dane zawarłem umowę) czy na dane jednoosobowej działalności gospodarczej (pełna nazwa firmy i adres siedziby oraz NIP). Jakie dane wpisać na fakturze? Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tom Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Czyli zgodnie z artykułem, dane wystawcy faktury muszą być takie same jakie zostały umieszczone na zgłoszeniu VAT-R ? Dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zespół.Centrum.Pomocy.ePK Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Imię, nazwisko, adres zamieszkania podatnika - takie dane na fakturze również będą prawidłowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Krasny Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Ja mam problem związany z rozliczeniem VAT przy najmie prywatnym w przypadku kiedy wynajmującym jest małżeństwo. Jedno z nas jest podatnikiem VAT czynnym a drugie nie. Czy powinniśmy wtedy opodatkowywać całość usług? Znalazłam odpowiedź na to pytanie na stronie jakiegoś biura rachunkowego w warszawie:http://www.ksiega.pl/opodatkowanie-vat-najmu-prywatnego-w-przypadku-majatku-wspolnego-podatnika-vat-czynnego-jego-malzonki/ale wolałabym jeszcze, żeby ktoś mi to potwierdził tę wersję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi