Kategorie
Skocz do zawartości

zus zla a ustanie zatrudnienia

mcudny
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam , zachorowałem pare dni przed końcem umowy (koniec umowy28go lutego) , umowa nie została mi przedłużona i automatycznie pszeszedłem na zus .

zwolnienie trwa od 23go lutego .
moje pytanie , czy aby wypłacił mi zasiłek zus , choroba musi trwać minimum łącznie 30 dni razem w trakcie trwania umowy czy musze chorować minimum 30 dni w zusie??
drugie pytanie , chyba nie musze rejestrować się w urzędzie pracy jako bezrobotny jak jestem na zwolnieniu w zus?
 dzięki za odpowiedź z góry .smile.png

Za dni od 23 do 28 lutego pracodawca musi ci wypłacić wynagrodzenie chorobowe, a od 1 marca masz prawo do zasiłku chorobowego.

W tym przypadku masz prawo do zasiłku chorobowego, bo zachorowałeś przed końcem zatrudnienia. Więc nie dotyczy cię wymóg trwania choroby co najmniej przez 30 dni.

Skoro jesteś chory, to przecież nie możesz się zarejestrować w PUP jako osoba bezrobotna.

Niezdolność do pracy z powodu choroby musi jednak trwać nieprzerwanie w czasie ubezpieczenia i po jego ustaniu albo powstać w ściśle określonym przepisami terminie i trwać co najmniej 30 dni.

trwa nieprzerwanie od 23 lutego , mam zwolnienie do 27 marca, czy to wystarczy by wypłacił mi zus  czy musze uzyskać jeszcze jedno zwolnienie ?

koleżanka napisała ci, że ciebie nie obowiązuje konieczność przechorowania 30 dni, nawet gdybyś zwolnienie miał do 5 marca, to ZUS zapłaciłby ci za te 5 dni (30 dni to dla tych, którzy rozchorują się po ustaniu zatrudnienia)

aha to w takim razie dziękuje pięknie za odpowiedzi od Was :)

a jeszcze jedno pytanko , jak miałem najniższą krajową 1750zł brutto to ile wynosić będzie dzienna kwota zasiłku od zus jeżeli zwolnienie nie zostanie przedłużone i trwać będzie do 27 marca?

• 2 tygodnie później...

dziękuje, a żeby nie zakładać nowego tematu co do mojej osoby to mam pytanie
L4 prawdopodobnie będę miał do 6 kwietnia tj poniedziałek wielkanocny, od 7 zaczynał bym prace w nowej firmie .
jakie procedury musze wykonać, tj . czy trzeba do zusu zgłaszać koniec L4 (jakieś papierkowe sprawy ?)?(rozumiem że musze u lekarza zakończyć leczenie ?)  czy od razu po tym musze rejestrowac się w PUP by mieć ubezpieczenie zanim zatrudni mnie firma na umowe ? co robić? :) dziękuje za pomoc

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...