Kategorie
Skocz do zawartości

Biuro rachunkowe-odpowiedzialność osoby na zlecenie

Gość Marta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wygląda kwestia odpowiedzialności osoby w przypadku:

a) umowy zlecenia dla biura rachunkowego

b) prowadzenia własnej działalności i wystawiania faktur dla biura za swoje usługi

Załóżmy, że popełnię błąd. Klient będzie dochodzić odszkodowania od biura ale biuro może dochodzić odszkodowania ode mnie na drodze cywilnej. Czy tak jest?

Jest to dla mnie ważne ponieważ jestem osobą dopiero po studiach, z jedynie teoretyczną wiedzą księgową (i to też tyle co można nauczyć się na studiach). Chcę zdobyć doświadczenie, a wiem, ze biura rachunkowe są do tego najlepszym miejscem. Umowa o pracę nie wchodzi w grę, jedynie zlecenie lub własna działalność. Z racji, że jestem osobą bez doświadczenia, to prawdopodobieńtsow popełnienia błędu jest większe niż w przypadku osoby z praktycznym doświadczeniem, dlatego chcę być świadoma konsekwencji. Nie wiem czy nie jest to skok na zbyt głęboką wodę. Napewno umowa o pracę byłaby bezpieczniejsza pod tym względem, bo wtedy w przypadku mojego błędu mogą mnie pociągnąć do odpowiedzialności do równowartości 3 wynagrodzeń brutto (tak czytałam), a w przyoadku zlecenia lub działalności jak rozumiem do wysyokości całej kwoty. 

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...