Gość mam Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 witam!jestem w 9tyg ciązyi w sumie zaszlam w ciaze zaczynajac prace. praacuje na zestepstwo, w polowie ciazy wróci zastepowana osobe i z tym dniem strace prace bez wzgledu na to ze byłby to juz dalej jak 12tydzien ciąży? w zwiazku z tym mysle szukac innego zatrudnienia, bo zamierzam pracowac jak tylko bede mogla. tylko nie wiem jak to najlepiej zrobic? czy ma znaczenie czy pomiedzy zatrudnieniami wyszlyby mi jakies dni przerwy czy nie? czy ktos orientuje sie jak urzad pracy przy bonach zatrudnieniowych czy pracach interwencyjnych gdzie zatrudnienie jest na umowe o prace półtora roku lub rok:-czy jesli pracodawca mnie nie zwolni, i po pół roku bede na macierzyńskim(bo jesli umowa o prace to bylby?) pozostałą czesc umowy, to urzad pracy uznaje ten bon zatrudnieniowy czy ciaza powoduje nie spełnienie i zabranie dotacji, zerwanie umowy...? zalezaloby mi na" wyrobieniu" tego zasilku macierzynskiego80% rocznego- czy jesli zanlezłabym, zmieniła pracę to jakie sa szanse na platny macierzynski?na co zwrocic uwage, by czasem nie minąc sie z zasilkiem macierzynskim?prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Umowa na zastępstwo nie jest odgórnie przedłużana do dnia porodu.Jeżeli podpiszesz umowę na prace interwencyjne to obowiązują przepisy Kodeksu Pracy, po 3 miesiącu ciąży pracodawca musi przedłużyć umowę do dnia porodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mamm Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Tez tak slyszalam bo są narmalne warunki dla pracownika bo to umowa o prace. Tylko ktoś mi mowil ze urząd pracy moze traktowac ciaze jako niespelnienie utrzymania stanowiska pracy przez minimum rok, bo za dobre pól roku urodzilabym i korzystala z zasilku macierzynskiego, w pracy bym byla nieobecna . I z tego powodu urząd pracy moze odstąpić od dotacji w ramach prac interwencyjnych lub bonu zatrudnieniowego gdzie pokrywa koszty ubezpieczenia... Kilka stów, nie wiem dokładnie i czy to jest prawda o zabraniu tej dotacji do umowy❓ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki1234 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 wie ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Ale na jaki temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paula Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 a jak ktoś ma umowę do 15 lipca (umowa na czas określony-pół roku) a jest na początku ciąży i w lipcu to będzie mniej więcej 6 miesiąc i miała mieć obiecane umowę na czas nieokreślony(ale jeszcze nikt nie wie o ciąży).Do kiedy muszę zgłosić ciąże?Troszkę boję się reakcji w pracy:(Chcę cały czas pracować jak tylko zdrowie pozwoli. Narazie to początek w miarę dobrze się czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 a jak ktoś ma umowę do 15 lipca (umowa na czas określony-pół roku) a jest na początku ciąży i w lipcu to będzie mniej więcej 6 miesiąc i miała mieć obiecane umowę na czas nieokreślony(ale jeszcze nikt nie wie o ciąży).Do kiedy muszę zgłosić ciąże?Troszkę boję się reakcji w pracy:(Chcę cały czas pracować jak tylko zdrowie pozwoli. Narazie to początek w miarę dobrze się czuję. Możesz już teraz powiedzieć o ciąży, nic Ci nie grozi ze strony pracodawcy, nie możesz być zwolniona z pracy. pracodawca musi przedłużyć Ci umowę do dnia porodu, a potem będziesz otrzymywała zasiłek macierzyński z ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PAULA Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Możesz już teraz powiedzieć o ciąży, nic Ci nie grozi ze strony pracodawcy, nie możesz być zwolniona z pracy. pracodawca musi przedłużyć Ci umowę do dnia porodu, a potem będziesz otrzymywała zasiłek macierzyński z ZUS. Zasiłek macierzyński??????No a może dostanę umowę na czas nieokreślony to już nie będę miała zasiłku z ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 A co taka zdziwiona jesteś, nie wiesz, że po porodzie kobieta dostaje zasiłek macierzyński.A jeśli podpiszesz umowę na czas nieokreślony, to nawet i urlop macierzyński pewnie dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PAULA Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Urlop macierzyński jak długo trwa?w jakim czasie musze go wybrać?Moge go rozlozyc w czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Na stronie ZUS jest wszystko napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Na stronie ZUS jest wszystko napisane. 32 tygodnie jak 1 dziecko czyli gdzieś 7 miesięcy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi