Kategorie
Skocz do zawartości

Urlop wypoczynkowy w trakcie korzystania z obnizonego etatu w ramach 186(7)

Gość Gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie korzystalam z urlopu wypoczynkowego w trakcie korzystania z obniżonego etatu w ramach 186(7) i okres urlopu wypoczynkowego został mi wliczony do okresu korzystania z urlopu wychowawczego ,dlaczego,przecież urlop wypoczynkowy jest odrębnym świadczeniem?Proszę o pomoc.

na jakiej zasadzie wliczony ? napisz dokładnie

I cześć urlopu od 18.07.2012-31.08.2012 od 01.09.2012-22.04.2013 -obniżony etat w ramach 186(7) i w tym okresie od 09.04.2013-22.04.2013 -korzystałam z urlopu wypoczynkowego,następnie II część urlopu wychowawczego od 23.04.2013-18.07.2015 .I zakład pracy napisał mi że urlop wychowawczy został wykorzystany w całości.Ja się z tym nie zgadzam ponieważ od 09.04.2013-22.04.2013 przebywałam na urlopie wypoczynkowym czyli z tego wynika że powinnam miec dłuższy urlop o te dni kiedy przebywałam na urlopie wypoczynkowym.Proszę o pomoc w wyliczeniu,czy zakład pracy ma rację.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 października 2014 r. :

"(…) prawo do obniżenia wymiaru czasu pracy na podstawie art. 1867 K.p. jest odrębnym i niezależnym uprawnieniem wobec urlopu wychowawczego aczkolwiek z tym urlopem funkcjonalnie powiązanym z tego względu, że przysługującym pracownikowi uprawnionemu do urlopu wychowawczego. Tym samym okres pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego nie wpływa na wymiar urlopu wychowawczego. Natomiast z prawa do pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy na podstawie art. 1867 K.p. pracownik będzie korzystał przez okres, w którym będzie spełniał ustawowe warunki uprawniające go do urlopu wychowawczego (…)".

nie pomniejsza się wychowawczego o okres pracy w obniżonym wymiarze, u Ciebie okres od 01.09.2012-22.04.2013;

Gość Agnieszka z Gdańska

Witam

Mam mały mętlik w głowie więc proszę o pomoc . Mąż ma pracownice zatrudnioną na 1/2 etatu ( pracuje w poniedziałek 8 godz środę 8 godz i piątek 4 godz- czyli 20 godz tyg) ale w okresie 16 luty do 28 luty była codziennie (40 godz tyg). Pracownica nie chciała pieniędzy za nadgodziny a wolne. I tu mój dylemat . Wolne oczywiście dostaje się w dni pracy więc na mój gust powinna miec wolne 2,03   04,03   6,03 oraz 9,03  11,03  13,03 . Czy dobrz myślę czy coś przekręciłam?? Proszę o pomoc 

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...