Kategorie
Skocz do zawartości

faktura wystawiona przez podmiot zwolniony

Gość Zosia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam dzisiaj zapytanie do osób które lubią podatek od towarów i usług i takie pytania ich nie denerwują -

jesteśmy jednostką budżetową - nie prowadzącą działalności - nie zgłoszoną nigdy do VAT'

W roku bieżącym obciążamy firmę zew. za energię elektryczną z tyt. instalacji w naszej jednostce urządzenia której są właścicielem. (ok 20zł /miesięcznie) Musimy wystawić im z tego tyt. FAKTURE i tu mamy wątpliwość jaki zapis i podstawę prawną zastosować dot. zwolnienia naszej jednostki z VAT (zgodnie z wymogiem dot.co powinna zawierać faktura).

W naszej wersji to zwolnienie podmiotowe z art. 113 ustawy o VAT - prosimy o podpowiedź:)

Faktury wystawiane przez podatników korzystających ze zwolnienia z VAT ze względu na wartość sprzedaży nieprzekraczającą 150 000 zł (do końca 2013 r. było to tzw. zwolnienie podmiotowe) muszą zawierać tylko datę wystawienia, numer kolejny, imiona i nazwiska lub nazwy podatnika i nabywcy towarów lub usług oraz ich adresy, nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, miarę i ilość (liczbę) dostarczonych towarów lub zakres wykonanych usług, cenę jednostkową towaru lub usługi oraz kwotę należności ogółem (§ 3 pkt 3 rozporządzenia w sprawie faktur) – a więc w zasadzie taką samą treść jak rachunki.

No tak niedokładnie przeczytałam to rozporządzenie wacko.png : ten zapis o podanie podstawy prawnej zwolnienia dotyczy sytuacji gdy towar lub usługa jest zwolniony z VAT a nie dotyczy podania podstawy zwolnienia sprzedawcy z podatku VAT

dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam:)

Zosiu, trudno jest mnie i innym podać ci przepis na który masz się powołać, ponieważ my nie wiemy o twojej jednostce prawie nic.

Zacznij od tego czy jesteś jednostką państwową czy samorządową, czy jesteś zwolniona przedmiotowo czy podmiotowo.....ustawa o VAT podaje zwolnienia, ale musisz "wpasować" swoja jednostkę w konkretny zapis

Zobacz to co wklejam, chyba tu masz wskazówkę:

Na jakiej podstawie jednostka korzysta ze zwolnienia z VAT. Ustawa wymienia kilka możliwości:

- ze względu na zakres wykonywanych czynności (art. 43 ust. 1),

- ze względu na szczegółowe przepisy (art. 82 ust. 3),

- ze względu na nieprzekroczenie limitu wartości sprzedaży w ubiegłym roku podatkowym (art. 113 ust. 1 i 9).

Wyłącznie na podstawie przepisów ustawy o VAT można wyciągnąć wniosek, iż każdy podatnik zwolniony z VAT, bez względu na to z jakiej podstawy korzysta, jest zobowiązany do wskazania przyczyny zwolnienia. Jednak w tym wypadku należy sięgnąć również do zapisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 3 grudnia 2013 roku w sprawie wystawiania faktur.

Obowiązuje ono od 1 stycznia 2014 roku i w par. 3 pkt 3 wskazuje, które dokładnie informacje muszą znaleźć się na fakturze podatnika korzystającego ze zwolnienia podmiotowego (na podstawie nieprzekroczenia limitu sprzedaży). Zgodnie z ww. przepisem w takim wypadku konieczne jest zamieszczenie:

- daty wystawienia,

- numeru kolejnego,

- imion i nazwisk lub nazw podatnika i nabywcy towarów lub usług oraz ich adresów,

- nazwy (rodzaju) towaru lub usługi,

- miary i ilości (liczba) dostarczonych towarów lub zakresu wykonanych usług,

- ceny jednostkowej towaru lub usługi,

- kwoty należności ogółem.

Jak widać, pośród niezbędnych danych nie pojawił się zapis dotyczący wskazania podstawy zwolnienia. Oznacza to, iż informacja taka nie musi znaleźć się na fakturze wystawionej przez podatnika korzystającego ze zwolnienia z VAT, który nie przekroczył ustawowego limitu wartości sprzedaży. W przypadku każdej innej podstawy zwolnienia, informacja o niej musi obligatoryjnie znaleźć się na dokumencie sprzedażowym

Dzień dobry:)

czy ktoś dziś ma chwilkę czasu?

Ja tak dalej w sprawie tego VATu - czy podmioty, które nie podlegają ustawie o VAT mogą wystawiać rachunki/ faktury.

Moja jednostka  to Komenda Powiatowa PSP - zastanawiamy się teraz czy na podstawie

art.15 ust.6 ustawy o VAT " nie uznaje się za podatnika organów władzy publicznej oraz urzędów obsługujących te organy w zakresie realizowanych zadań nałożonych odrębnymi przepisami prawa dla realizacji których zostały powołane z wyłączeniem czynności wykonywanych na podstawie umów cywilnoprawnych"

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...