Gość patryk Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Czy w domu pod Warszawą utrzymają się jakieś trawy ozdobne? Zobaczyłem kilka zdjęć w internecie i bardzo mi się spodobały. Jak powinienem się przygotować do sadzenia i ich pielęgnacji. Czy wymagają specjalnych umiejętności ogrodniczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malaala Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Zdecydowana większość traw preferuje stanowiska w pełni słoneczne. Nieliczne jak np. turzyca japońska, turzyca palmowa, turzyca ciborowata, perłówka jednostronna, kosmatka olbrzymia, turzyca letnia będą preferować stanowiska bardziej zacienione. Zazwyczaj nie są szczególnie wymagające jeżeli chodzi o jakość podłoża, niektóre z nich poradzą sobie nawet na bardzo surowym gruncie. Przed sadzeniem należy oczyścić podłoże, odchwaścić i usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Najkorzystniejszym terminem sadzenia jest wiosna, istnieją jednak odmiany które można sadzić przez cały rok. Po posadzeniu młode sadzonki należy otoczyć szczególną opieką. Zwróćmy szczególną uwagę na wilgotność podłoża, uzupełniając niedobory wody poprzez podlewanie, nim się ukorzenią Starsze nie są aż tak wymagające na tej płaszczyźnie. Nie wymagają jakichś szczególnych umiejętności. Podstawowe w pełni wystarcza by o nie zadbać :) Powodzenia! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doris234 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Bardzo dobrej jakości są trawy ozdobne http://www.gerbera.com.pl/pl/trawy_ozdobne_sadzonki.html pani Teresy Foszczki. Wypróbowane, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monalisa Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Mi najbardziej podoba się http://e-podkarpackiesady.pl/trawy-ozdobne-i-funkie/295-trawa-ozdobna-rozplenica-japonska-moudry-.htmlwygląda przepięknie, posadziłam ją na mojej działce dookoła altany, najbardziej podobają mi się te puchate końce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamakambo Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Trawy ozdobne rosną bez problemu, utrzymają sie więc bez problemu. A zapewne zróżnicują nieco wygląd otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolorowazelka Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Podobają mi się takie ze stokrotkami - piękny efekt :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skooter Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 To nie jest moja dziedzina wiedzy... Dlatego też niezbyt będę w stanie pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoniaczek2 Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Coś niecoś wiem o trawach. Właśnie na Podkarpackich Sadach znalazłem tzw niedźwiedzie futro, którego mi akurat do kompozycji brakowało. Co do sadzenia to moim zdaniem warto najpierw sprawdzić jaką mamy ziemie w ogrodzie tzn zróżnicować na piasek, glinę czy organiczną jak torf. Dopiero potem dostępność wody w niej dla roślin. Na koniec dobieramy do warunków jakie mamy gatunek trawy. Można też zrobić warstwę lepszej gleby ok 30 cm i tam wsadzać bardziej wymagające trawy. Jednak trzeba pamiętać o ich podlewaniu i nawożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konopkaa Opublikowano 28 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 To na pewno bęzie wymagać Twojego czasu i poświęcenia na naukę całego tematu, ale wszystko do zrobienia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arystokratka Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 A jak często taki trawnik trzeba podlewać? Czy wtedy nie lepiej zamontować system nawadniania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreszall Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Wszystko, co potrzebne do przygotowania gleby i ogólnie terenu pod trawnik znajdziecie na stronie https://www.stiga.pl/sklep/przygotowanie-trawnikaja oprócz tego, że u nich kupiłem sprzęt poczytałem trochę poradników w internecie jak się za to zabrać. Myślę, że wyjdzie całkiem nieźle w tym roku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karol Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Jeśli szukacie traw ozdobnych, to polecam sklep online - Futuregardens - www.futuregardens.pl. Mają tam duży wybór przeróżnych roślin ozdobnych, na pewno i znajdziecie ciekawe odmiany trwa ozdobnych. Ja często tam kupuję i jestem zawsze zadowolony. Tym bardziej, że poza roślinami można tam też kupić wszystko inne co w ogrodzie jest potrzebne od nawozów, przez elementy dekoracyjne po meble. Sklep sprawdzony i godny polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip32 Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 To prawda, trawy ozdobne są teraz bardzo popularne w nowoczesnych ogrodach. Są łatwe w uprawie i ładnie się prezentują jako tło dla innych kwitnących bylin. Jeśli jesteś z okolic Poznania, to warto odwiedzić ten sklep z roślinami ogrodowymi https://www.straczkowscy.pl/rosliny-ogrodowe/Kupisz u nich różne gatunki traw dekoracyjnych, np trawę pampasową lub miskat chiński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trefnoknus Opublikowano 15 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Takie trawy wyglądają naprawdę rewelacyjnie i elegancko. Ale mam wrażenie, ż wymagają sporo "uwagi", żeby przetrwały zimę. Chyba, że się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość inka Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Pięknie takie trawy wyglądają, warto ozdobić nimi ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adka Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Dokładnie. Tym bardziej, że jest w czym wybierać. Ładnie wyglądają dla przykładu na tle kamyczków ozdobnych, tak mam u siebie zrobione. A do wykończenia użyłam palisad łupanych Mogielica od firmy Joniec. Dodatkowo to też ochrona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskimiriski Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Dla mnie również samo posiadanie fajnego trawnika jest czymś bardzo ważnym i muszę jeszcze dodać, że dobrze jest wiedzieć jak często najlepiej podlewać świeżo zasianą trawę. Myślę, że doskonale o tym napisano w https://www.podlane.pl/blog/jak-czesto-podlewac-swiezo-zasiana-trawe/ io zachęcam oczywiście każdego do zapoznania się z tym wpisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi