Kategorie
Skocz do zawartości

Gość patryk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w domu pod Warszawą utrzymają się jakieś trawy ozdobne? Zobaczyłem kilka zdjęć w internecie i bardzo mi się spodobały. Jak powinienem się przygotować do sadzenia i ich pielęgnacji. Czy wymagają specjalnych umiejętności ogrodniczych?

• 3 tygodnie później...

Zdecydowana większość traw preferuje stanowiska w pełni słoneczne. Nieliczne  jak np. turzyca japońska, turzyca palmowa, turzyca ciborowata, perłówka jednostronna, kosmatka olbrzymia, turzyca letnia będą preferować stanowiska bardziej zacienione. 

Zazwyczaj nie są szczególnie wymagające jeżeli chodzi o jakość podłoża, niektóre z nich poradzą sobie nawet na bardzo surowym gruncie. 

Przed sadzeniem należy oczyścić podłoże, odchwaścić i usunąć wszelkie zanieczyszczenia. 

Najkorzystniejszym terminem sadzenia jest wiosna, istnieją jednak odmiany które można sadzić przez cały rok. 

Po posadzeniu młode sadzonki należy otoczyć szczególną opieką. Zwróćmy szczególną uwagę na wilgotność podłoża, uzupełniając niedobory wody poprzez podlewanie, nim się ukorzenią  Starsze nie są aż tak wymagające na tej płaszczyźnie. 

Nie wymagają jakichś szczególnych umiejętności. Podstawowe w pełni wystarcza by o nie zadbać :) Powodzenia! :)

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...

Coś niecoś wiem o trawach. Właśnie na Podkarpackich Sadach znalazłem tzw niedźwiedzie futro, którego mi akurat do kompozycji brakowało. Co do sadzenia to moim zdaniem warto najpierw sprawdzić jaką mamy ziemie w ogrodzie tzn zróżnicować na piasek, glinę czy organiczną jak torf. Dopiero potem dostępność wody w niej dla roślin. Na koniec dobieramy do warunków jakie mamy gatunek trawy. Można też zrobić warstwę lepszej gleby ok 30 cm i tam wsadzać bardziej wymagające trawy. Jednak trzeba pamiętać o ich podlewaniu i nawożeniu.

• 11 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Wszystko, co potrzebne do przygotowania gleby i ogólnie terenu pod trawnik znajdziecie na stronie https://www.stiga.pl/sklep/przygotowanie-trawnikaja oprócz tego, że u nich kupiłem sprzęt poczytałem trochę poradników w internecie jak się za to zabrać. Myślę, że wyjdzie całkiem nieźle w tym roku ;) 

• 3 miesiące temu...

Jeśli szukacie traw ozdobnych, to polecam sklep online -  Futuregardens - www.futuregardens.pl. Mają tam duży wybór przeróżnych roślin ozdobnych, na pewno i znajdziecie ciekawe odmiany trwa ozdobnych. Ja często tam kupuję i jestem zawsze zadowolony. Tym bardziej, że poza roślinami można tam też kupić wszystko inne co w ogrodzie jest potrzebne od nawozów, przez elementy dekoracyjne po meble. Sklep sprawdzony i godny polecenia.

• 2 miesiące temu...

To prawda, trawy ozdobne są teraz bardzo popularne w nowoczesnych ogrodach. Są łatwe w uprawie i ładnie się prezentują jako tło dla innych kwitnących bylin. Jeśli jesteś z okolic Poznania, to warto odwiedzić ten sklep z roślinami ogrodowymi https://www.straczkowscy.pl/rosliny-ogrodowe/Kupisz u nich różne gatunki traw dekoracyjnych, np trawę pampasową lub miskat chiński. 

• 6 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Dla mnie również samo posiadanie fajnego trawnika jest czymś bardzo ważnym i muszę jeszcze dodać, że dobrze jest wiedzieć jak często najlepiej podlewać świeżo zasianą trawę. Myślę, że doskonale o tym napisano w https://www.podlane.pl/blog/jak-czesto-podlewac-swiezo-zasiana-trawe/ io zachęcam oczywiście każdego do zapoznania się z tym wpisem.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...