- Kategorie na forum:
- Księgowość|
- Kadry|
- Moja firma|
- Samorząd|
- Logistyka|
- Działy forum:
- Księgowość dla firm·
- Księgowość budżetowa·
- Kadry·
- Biznes·
- Prawo·
- Moto·
- Nieruchomości·
- Samorząd·
- Logistyka
Napisano 08 luty 2015 - 13:59
Napisano 08 luty 2015 - 21:32
Nie musisz informować pracodawcy o założeniu dg, ale jeśli podpisałeś PIT-2 i masz potrącaną w pracy ulgę podatkową, to przy opodatkowaniu dg wg skali powinieneś wycofać PIT-2. Czyli napisać pismo o zaniechanie potrącania ulgi. Nie musisz podawać powodu.
Ale pracodawca i tak może się domyśleć, bo powinieneś też podać mu, że twoim identyfikatorem do PIT-11 będzie numer NIP, a nie PESEL.
Płacenie składek zdrowotnych z dg w niczym nie koliduje ze składkami z etatu.
Zapłacone składki zdrowotne z dg można odliczyć od podatku z dg, ale tylko 7,75 % podstawy, a nie całą zapłaconą 9 %. Składki z dg, na które zabraknie ci podatku /oby tak nie było/ będziesz mógł odliczyć w rocznym zeznaniu.
Bycie vatowcem nie ma żadnego związku z osiaganiem dochodu z dg.
Napisano 09 luty 2015 - 06:37
Napisano 09 luty 2015 - 12:12
Myślę, że tak czy inaczej warto poinformować pracodawcę. Teoretycznie nie powinien mieć problemu skoro zamierzasz pracować na działalności w swoim wolnym od pracy czasie. Jeśli chodzi o wybór czy być vatowcem czy nie, to w dużym stopniu zależy to od rodzaju działalności, zakresu papierologii i innych czynników, które warto omówić z doradcą. Na forum trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi, dlatego polecam kontakt z jakimś biurem rachunkowym i omówienie za i przeciw. W ten sposób znajdziesz dla siebie najlepsze rozwiązanie.
Napisano 23 czerwiec 2015 - 09:37
Rzeczywiście najlepiej skontaktować się z biurem rachunkowym. Polecam również przeczytać nasz artykuł, mam nadzieję, że chociaż po części rozwieje Pana wątpliwości: http://mctgroup.eu/b...odatnikiem-vat/ To czy warto być VATowcem zależy przede wszystkich od tego, czy VATowcami będą odbiorcy usług.
Księgowość →
VAT →
Wniosek o proporcję VATNapisany przez omen1989, wczoraj, 13:09 ![]() |
|
![]() |
||
Księgowość →
VAT →
W tym świadczenie usług, o których mowa w art. 100 ust. 1 pkt 4 ustawyNapisany przez tdrzew, 23 sty 2021 ![]() |
|
![]() |
||
Księgowość →
VAT →
Gdzie podatek?Napisany przez Guest_Ala , 02 gru 2020 ![]() |
|
![]()
|
||
Księgowość →
Podatki, rachunkowość, prawo - INFORLEX.PL →