Cóż.. wykupienie stanie się niemożliwe, gdyż babcia wczoraj zmarła.. Przykre ale niestety prawdziwe. Co teraz powinnam zrobić w sprawach formalnych dotyczących mieszkania? Jestem w tym kompletnie zielona..
Dla mnie to jest przykre,ze w takiej chwili możesz myśleć teraz o sprawach mieszkaniowych ,bo napisałaś:
".Od meldunku minęło już 18 lat, a ja już sama się utrzymuję i mieszkam z babcią w owym mieszkaniu, gdyż babcia wymaga opieki."
co znaczy,ze na pewno obecnie masz do załatwienia inne niezbędne czynności urzędnicze,których nie można odłożyć tak jak tą sprawę mieszkaniową
Nawet jeżeli obecnie chciałabyś złożyć wniosek o przydział tego lokalu od gminy i tak musiałabyś do wniosku dołączyć niezbędne zaświadczenia,których jeszcze nie posiadasz.
Osobiście wypełniałam taki wniosek,a otrzymałam go z UMiG/gotowy druk/ w mojej miejscowości i do wniosku wtedy należało dołączyć:
-zaświadczenie o dochodach rodziny/wymagania zależą od gminy np może to być zaświadczenie z Urzędu Skarbowego za 2013 r lub oświadczenie wypełnione pod odpowiedzialnością karną/
-zaświadczenie z mops-u,jeżeli korzystasz z takiej pomocy
Ponadto wniosek powinien być potwierdzony przez właściciela lokalu,że tam mieszkasz i od kiedy.
We wniosku musisz też dobrze opisać swoją sytuację mieszkaniową,ponieważ zgodnie z KC "w stosunek najmu lokalu wstępują:małżonek nie będący współnajemca lokalu,dzieci najemcy i jego współmałżonka,inne osoby wobec których najemca był obowiązany do świadczeń alimentacyjnych,oraz osoba,która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą"
To znaczy,że gmina może zawrzeć z Tobą taką umowę,ale nie musi,ponieważ w jesteś wnuczką i nie spełniasz wymagania objęte tą ustawą