Witam,
Mam pytanie dotyczące podstawy wyliczenia zasiłku chorobowego.
Jestem zatrudniona na umowie o pracę. W latach 2010-2011 oprócz pensji zasadniczej przydarzyło mi się wziąć kilka raczej pokaźnych premii. Na podstawie tego okresu zatrudnienia (12 mies.) wyliczany do tej pory był mój zasiłek chorobowy, a premie wliczane były do podstawy zasiłku chorobowego, co skutkowało tym że „dniówka” chorobowego de facto była wyraźnie większa niż gdybym normalnie była w pracy – mimo wypłacania 80% wyliczonej stawki dziennej. Od tamtego czasu nie zdarzyła się większa niż 3 mies. przerwa od zwolnienia lekarskiego (własne lub opieka nad chorym dzieckiem), więc okres, będący podstawą do wyliczenia wysokości zasiłku chorobowego nie ulegał zmianie.
W 2013 r. zaszłam w ciążę – ze względu na jej ciężki przebieg sporą jej część przebywałam na zwolnieniu lekarskim. Moje dziecko szczęśliwie urodziło się na pocz. 2014 r. Skorzystałam z możliwości przebywania na urlopie rodzicielskim po zakończeniu urlopu macierzyńskiego (pobierając najpierw 100%, a później 60% wyliczonej kwoty zasiłku). Urlop rodzicielski kończy mi się w najbliższych tygodniach.
Moje pytanie: jeżeli po powrocie do pracy zachoruję, to czy okres, na podstawie którego wyliczany jest zasiłek chorobowy zmieni się, czy też nie?
Innymi słowy, czy urlop macierzyński i rodzicielski jest tak samo traktowany jak „zwykłe” zwolnienie lekarskie w kontekście braku co najmniej 3 miesięcznej przerwy od zwolnienia, powodującej zmianę okresu, na podstawie którego wyliczono podstawę zasiłku?
Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Grażyna