Skocz do zawartości


Zdjęcie

Badanie sanitarno – epidemiologiczne do pracy w gastronomii


wróć do serwisu Moja Firma 5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Admin Moja Firma

Admin Moja Firma

    Zaawansowany użytkownik

  • Administratorzy forów
  • 102231 postów

Napisano 25 październik 2014 - 00:53

Każdy, kto planuje rozpocząć pracę w gastronomii bądź w sklepie powinien przejść wstępne badania sanitarno – epidemiologiczne i uzyskać zezwolenie do pracy w postaci tzw. książeczki sanepidu.

Powrót do artykułu: Badanie sanitarno – epidemiologiczne do pracy w gastronomii

#2 Guest_Gość

Guest_Gość
  • Goście

Napisano 25 październik 2014 - 00:53

Szanowny panie redaktorze . Informuje uprzejmie ,że z dniem 01­01­2012 wygasły dotychczasowe rozporządzenia, które sankcjonowały książeczki sanitarno ­epidemiologiczne (krytykowane za łamanie ustawy o ochronie danych osobowych ­zawierały wyniki badań, są objęte tajemnicą lekarską jako dane tz. Newralgiczne np.: przebyte choroby weneryczne, gruźlice itp)) – natomiast ustawa o zwalczaniu chorób zakaźnych określa tylko obowiązek wystawiania orzeczeń lekarskich. W opublikowanym zestawieniu uwag do projektu w/w ustawy znajduje się uwaga "nie jest planowane wprowadzenie książeczek zdrowia" ( 2008r). Książeczki zdrowia do celów sanitarno ­epidemiologicznych odeszły do historii i nie obowiązują. Pracodawca nie ma prawa domagać się przedstawienia mu książeczki sanitarno­ epidemiologicznej. Wystarczającym dokumentem jest orzeczenie lekarskie wystawione na podstawie badania lekarskiego i wyników badań laboratoryjnych o braku przeciwwskazań, czasowym lub trwałym przeciwwskazaniu do wykonywania prac lub odbywania nauki zawodu. Takie orzeczenie wydawane jest w dwóch egzemplarzach: pracownikowi i pracodawcy. W czasie kontroli sanitarnej, podstawą do stwierdzenia, że pracownicy posiadają wymagane badania dla celów sanitarno ­epidemiologicznych są orzeczenia lekarskie, będące w posiadaniu pracodawcy ­a nie książeczka badań dla celów sanitarno ­epidemiologicznych. Żądanie przez pracodawcę okazania t.z. książeczki sanitarno-epidemiologicznej może prowadzić do powstania odpowiedzialności karnej na podstawie art. 51 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jedn.: Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.). Jest na nią narażony nie tylko ten, kto administrując zbiorem danych lub będąc obowiązany do ochrony danych osobowych udostępnia je osobom nieupoważnionym, ale również ten, kto choćby dostęp osobom nieupoważnionym do tych danych umożliwia. Sankcją za powyższe może być nawet kara pozbawienia wolności do lat 2.

#3 Guest_Norbert

Guest_Norbert
  • Goście

Napisano 08 kwiecień 2015 - 16:05

Polecam firmę Gastrosukces.pl która zajmuję się otwieraniem lokali gastronomicznych odwala kawał roboty od początku do końca. Kompetentny skład i przyzwoite ceny.

#4 Guest_edi

Guest_edi
  • Goście

Napisano 09 lipiec 2016 - 10:28

Książeczka to obowiązywała do 31 grudnia 2011 roku. Jak ktoś ma nowszą to często z bazaru.

#5 Guest_Gość

Guest_Gość
  • Goście

Napisano 21 październik 2017 - 16:40

Mam takie pytanie czy ze zmianami skurnymi można pracowas w przefwurstwie spozywczym

#6 Guest_Gość

Guest_Gość
  • Goście

Napisano 22 październik 2017 - 10:54

Mam takie pytanie czy ze zmianami skurnymi można pracowas w przefwurstwie spozywczym

Pytaj lekarza, bo skąd mamy wiedzieć, jakie to zmiany?



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych