- Kategorie na forum:
- Księgowość|
- Kadry|
- Moja firma|
- Samorząd|
- Logistyka|
- Działy forum:
- Księgowość dla firm·
- Księgowość budżetowa·
- Kadry·
- Biznes·
- Prawo·
- Moto·
- Nieruchomości·
- Samorząd·
- Logistyka
Napisano 03 listopad 2015 - 22:09
Napisano 03 listopad 2015 - 22:40
Nie wiąż tej sytuacji z polityką prorodzinną, bo cała sprawa wynika z tego, że teraz nagminnie kobiety zatrudniają się /przeważnie po znajomości/ tylko po to aby uzyskać świadczenia z ZUS.
Zaraz po zatrudnieniu idą na zwolnienia lekarskie i ciągną je aż do porodu.
Nie odnoszę tego do ciebie, piszę ogólnie o takich przypadkach.
Napisano 03 listopad 2015 - 22:42
Napisano 03 listopad 2015 - 22:49
Napisano 03 listopad 2015 - 23:29
Napisano 04 listopad 2015 - 00:24
Jesli jest jakies postępowanie w ZUS, to poprostu trzeba trzymac rękę na pulsie i wydzwaniac do nich, by wiedzieli, że czuwamy.ZUS jest niestety często opieszały, ale przyjmuąc, że tak jest - jestesmy spokojniejsze.. przerabialam to kilka lat temu.
świat jest piękny:)
Napisano 16 listopad 2015 - 14:11
Witam
Jak długo trwa taka kontrola? Czy ZUS ma jakiś określony czas? 24 września otrzymałam list że trwa postępowania wyjaśniające. Nie dlugo miną już 2 miesiące, nie otrzymałam do tej pory żadnego listu, jak długo jeszcze trzeba czekać??
Bardzo proszę o odpowiedź.
Napisano 28 listopad 2015 - 19:47
Napisano 29 listopad 2015 - 11:09
Moje postępowanie trwa miesiąc i dostałam kolejny list ze znów przełożyło decyzję o miesiąc. ..do tego na końcu jest informacja ze jeśli nie podjęła decyzji do tego czasu to znów dostane list z nowym terminem.czyki ile może to trwać zgodnie z prawem? Co więcej informacje takie dostaje takie tylko ja listem a pracodawca do tej pory nic! Wiec na jakiej podstawie trwa to postępowanie i co oni robili przez ten miesiąc ? Bardzo proszę o pomoc kogoś kto już to przeszedł
Pytaj w ZUS-ie, my nic nie pomożemy. Poczytaj powyżej posty w tym wątku, a dowiesz się, że niektórzy czekali kilka miesięcy.
Napisano 29 listopad 2015 - 12:09
Napisano 29 listopad 2015 - 15:00
Witam
Zadzwonić? Porozmawiać? A potem ramionami wzruszą. Poelcam: wszystko na piśmie.
Profesjonalne biuro rachunkowe w Krakowie - http://kraktax.pl
Napisano 08 grudzień 2015 - 17:56
Witajcie, otrzymałam dziś pismo z ZUS w sprawie "postępowania wyjaśniającego dotyczącego zatrudnienia".
Chodzi o to że jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim L4 w związku ze złym stanem zdrowia w trakcie ciąży.
ZUS natomiast wzywa mnie do zgłoszenia się w inspektoracie ZUS celem złożenia ustnych wyjaśnień do protokołu.
Nie wiem jak to się ma do mojego zwolnienia L4, niby jest z "2" - mogę chodzić. Ale czy muszę jechać przez pół miasta do oddziału ZUS?
Zazwyczaj kiedy ktoś jest na zwolnieniu wymagają by ta osoba siedziała w domu...
Pomijam fakt że pismo od nich jest z błędem, nikt nie wpisał kiedy dokładnie mam się do nich stawić, jest wzmianka o taka: "... proszę się zgłosić w dniu 2015r, o godz.11..."
Ponadto zwolnienie zostało wystawione przez ginekolog 25.XI - wtedy główną przyczyną zwolnienia był stres związany z pracą w 3 różnych firmach i ogólne zmęczenie. Myślałam żeby nawet wypowiedzieć umowę którą zawarłam jako ostatnią, ale ostatecznie ginekolog była szybsza.
Teraz od tygodnia leżę w łóżku ponieważ mam okropne bóle brzucha zdiagnozowane telefonicznie przez moją ginekolog jako rozciąganie więzadeł obłych, poszerzanie macicy lub skurcze przepowiadajace. Myślę że jutro wyląduje w szpitalu z tymi bólami bo mama "suszy" mi głowę że z takimi bólami to już dawno powinnam tam pojechać...
Nie wiem czy ZUS może przyjąć moje pisemne wyjaśnienia dlaczego nie mogę się u nich stawić osobiście? Czy radzicie mi jednak jechać tam i porozmawiać z Paniami?
Napisano 08 grudzień 2015 - 21:19
Uważam, że zdrowie najważniejsze! Jeżeli naprawdę źle się czujesz, to po co ryzykować? Zwłaszcza, że pismo jak mówisz, jest z błędem. Ja bym wysłała pismo poleconym: w odpowiedzi na pismo z dnia..... uprzejmie proszę o wskazanie konkretnego termiu (dnia) zgłoszenia się w celu złożenia ustnych wyjaśnień do protokołu. Z uwagi na fakt, że nie znajduję w kalendarzu dnia: 2015r, proszę o bardziej szczegółowe określenie tego terminu. Czy coś w ten deseń. Zanim odpiszą, to też trochę minie... Oczywiście decyzja należy do Ciebie.
Profesjonalne biuro rachunkowe w Krakowie - http://kraktax.pl
Napisano 10 grudzień 2015 - 13:07
Myślałam o tym żeby postąpić w ten sposób, ale nie chcę przeciągać sprawy, w końcu chodzi o mój zasiłek którego teraz wypłata została wstrzymana.
Nie po to zatrudniałam się w 2 dodatkowych firmach (notabene po to żeby mieć możliwość wzięcia i spłaty kredytu mieszkaniowego + wykończenia tegoż mieszkania) żeby teraz czekać w nieskończoność na kasę.
Dodam że ciąży nie planowałam...
Tyle że faktycznie dla ZUS podejrzana jest pewnie moja sytuacja bo 2 pracę rozpoczęłam w maju, a 3 we wrześniu tego roku. A od listopada wylądowałam na L4.
Kredyt mieszkaniowy udało mi się podpisać w sierpniu, umowę deweloperską też jakoś na przełomie lipiec/sierpień. Mam na to dokumentację - czy ZUS przyjmie takie wyjaśnienia??
Mam już mętlik w głowie, zaraz muszę kupić część materiałów na wykończenie -> a tu konto puste...
Napisano 10 grudzień 2015 - 13:32
Nie masz możliwości niestawienia się na wezwanie ZUS-u, to co wyżej napisane, to żadne wyjaśnienie.
Chcesz to pisz pisma do nich, to i tak nic nie da a jedynie wstrzyma wypłatę, aż do wyjaśnienia, więc jaki to sens?
Wzywają nawet ludzi na wózkach inwalidzkich, połamanych, w gipsie, dla nich ciąża to nie choroba, nikt twoimi bólami nie będzie się tam interesował, to nie lekarze.
Myślisz, że ich interesuje twoja umowa kredytowa czy umowa z developerem?
Oni zapewne uważają, ze twoje zatrudnienie jest pozorne w celu wyłudzenia zasiłku.
Jak mają uwierzyć na podstawie papierów, że pracujesz w 3 miejscach? przecież doby by na to nie starczyło.
Uważam, ze powinnaś tam pojechać i wytłumaczyć
Kadry →
ZUS i Płace →
Zasiłek chorobowy w pierwszym miesiącu pracy jaka podstawa zlecenieNapisany przez Guest_madamered , 09 gru 2019 ![]() |
|
![]() |
||
Kadry →
ZUS i Płace →
Wynagrodzenie chorobowe po zasiłku opiekuńczym - jaka podstawa?Napisany przez Guest_Darianna , 02 gru 2019 ![]() |
|
![]()
|
||
Kadry →
ZUS i Płace →
W którym momencie liczyć wynagrodzenie choroboweNapisany przez doora, 30 maj 2019 ![]() |
|
![]()
|
||
Księgowość →
ZUS i prawo pracy →
Obliczanie zasiłku chorobowegoNapisany przez Guest_Kasia , 12 lut 2019 ![]() |
|
![]()
|
||
Kadry →