- Kategorie na forum:
- Księgowość|
- Kadry|
- Moja firma|
- Samorząd|
- Logistyka|
- Działy forum:
- Księgowość dla firm·
- Księgowość budżetowa·
- Kadry·
- Biznes·
- Prawo·
- Moto·
- Nieruchomości·
- Samorząd·
- Logistyka
Napisano 02 lipiec 2014 - 14:04
Napisano 13 listopad 2014 - 12:21
a jeżeli oboje rodzice pracują, to czy zakłady pracy mają obowiązek wydania pracownikom takich dokumentów do wypełnienia o opiece nad dziećmi? jeżeli ja wypełniałem a żona nie to może tak być czy powinna się upomnieć w swoim zakładzie, tj. ja wypełniałem że nie będę korzystał a żona nic nie wypełniła i nie korzystała na razie z tego?
Napisano 13 listopad 2014 - 12:28
ja otrzymałem druk do wypełnienia o korzystaniu bądź nie z dni na dziecko do lat 5 i do lat 14 do wypełnienia i wypełniłem że nie będę korzystał. Moja żona chce z tego skorzystać ale nie wypełniała tych druków w pracy, czy są to jakieś obowiązkowe dokumenty do wypełniania przy zatrudnianiu jak np. kwestionariusz osobowy, czy nie? czy to moja żona ma się upomnieć że chce taki dokument do wypełnienia żeby skorzystać z tych 2 dni?
Napisano 13 listopad 2014 - 12:43
Przy zatrudnianiu pracownika do pracy kadrowa na pewno zadała pytanie o chęci korzystania lub nie z opieki.
Jeśli teraz jest taka sytuacja, że ty nie korzystałeś z opieki, twoja żona musi zwrócić sie do kadr i wypełnić wniosek o chęci korzystaniu z opieki
Napisano 13 listopad 2014 - 13:17
żona twierdzi że nic nie dostała i chce wykorzystać te dni z których ja wypełniłem dokumenty że rezygnuję. A jeżeli mamy dziecko drugie do lat 14 to też drugi dokument ma wypełnić? może osobno skorzystać z 2 dni opieki nad dzieckiem do lat 7 i z 2 dni do lat 14? i to są dodatkowe dni poza urlopem wypoczynkowym? i pytanie ostatnie czy urlop na żądanie te 4 dni to wchodzą w skład urlopu wypoczynkowego?
Napisano 13 listopad 2014 - 13:25
żona twierdzi że nic nie dostała i chce wykorzystać te dni z których ja wypełniłem dokumenty że rezygnuję. A jeżeli mamy dziecko drugie do lat 14 to też drugi dokument ma wypełnić? może osobno skorzystać z 2 dni opieki nad dzieckiem do lat 7 i z 2 dni do lat 14? i to są dodatkowe dni poza urlopem wypoczynkowym? i pytanie ostatnie czy urlop na żądanie te 4 dni to wchodzą w skład urlopu wypoczynkowego?
Urlop na żądanie wchodzi w skład urlopu wypoczynkowego. Obojętnie ile dzieci posiadacie, przysługują 2 dni opieki, które nie mają nic wspólnego z urlopem wypoczynkowym. Żona idzie do kadr, wypełnia druk i dostaje opiekę.
Napisano 13 listopad 2014 - 13:28
czyli dobrze rozumiem że każda kadrowa powinna w każdym zakładzie zapytać się o posiadanie dzieci i dać odpowiedni druk do wypełnienia? odpowiednio do lat 4 lub 14 i przy wypełnianiu powinno się podać czy się korzysta czy korzystać będzie rodzic drugi? jest to obowiązkowy druk w aktach pracowniczych?
Napisano 13 listopad 2014 - 13:42
właśnie odwrotnie, ja wypełniłem w kadrach wniosek że nie będę korzystał, a żona nie wypełniała nic, przy czym to ona ma skorzystać z tych dni. Czy ja źle zrobiłem że wypełniłem ten wniosek? czy żona że nie wypełniła? czy nie powinno być tak że ja wypełniam że nie korzystam a zona wypełnia że korzystać będzie?
Napisano 13 listopad 2014 - 13:52
moje oświadczenie wygląda tak:
1. oswiadczam, ze sprawujac opieke nad dzieckiem do lat czterech wyrazam zgode/nie wyrazam zgody na prae ponad 8 godzin na dobe( art. 148 kp)
2.oswiadczam ze sprawujac opieke nad dzieckiem do lat czterech wyrazam zgode/ nie wyrazam zgody na:
- prace w godzinach nadliczbowych
-zatrudnienie w porze nocnej
-zatrudn. w syst. przerywanego czasu pracy, o którym mowa w art. 139 kp
3. oswiadczam, ze zamierzam/nie zamierzam korzystac z uprawnien wyniklych ze sprawowania opieki nad dzieckiem w wieku do lat czternastu tj. dwoch dni platnego zwolnienia od pracy w ciagu roku 9art.188 kp).
wiec co jest w końcu nie tak? czy moje oswiadczenie jest złe? dostalem je od kadrowej, i wypelnilem ze nie korzystam, bowiem zamierza z tego skorzystac zona ktora nie wypelnila nic, wiec gdzie jest błąd?
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Guest_Łukasz - dziś, 15:52
ZosiaA - dziś, 15:49
mleszczak - dziś, 15:31
Guest_ - dziś, 15:06
Guest_Małgorzata - dziś, 14:59
mgzeta - dziś, 14:59
Guest_emeryt - dziś, 14:56
Guest_odpisz - dziś, 14:55
Guest_ - dziś, 14:45
Guest_Remigiusz - dziś, 14:40
G0siaa - dziś, 14:39