Kategorie
Skocz do zawartości

Limit godzin nadliczbowych

Admin Infor.pl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Praca w godzinach nadliczbowych jest dozwolona w ściśle określonych przypadkach. Kodeks pracy wprowadza również maksymalną liczbę godzin nadliczbowych, która zależy od przyczyny warunkującej pracę w godzinach nadliczbowych.

Powrót do artykułu: Limit godzin nadliczbowych

• 2 miesiące temu...
Więc czy to normalne i w pełni zgodne z prawem ze wypracowuje się 245 godzin w miesiącu za najniższą krajową? Pracuje się nawet po 21 godzin na dobę? Nie ma się przerwy 11 godzin od momentu wyjścia i przyjścia?

• 11 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Może w końcu ktoś zajmie się nowelizacją przepisów prawa pracy aby człowiek mógł zaplanować normalnie dzień. W końcu po co grzać nadgodziny, skoro można zatrudnić dodatkowych pracowników. Podobno jest bezrobocie i czekają po 10 na 1 miejsce. Każdy byłby szczęśliwy, mogąc zapracować na wypłatę - nawet bez nadgodzin

• 1 miesiąc temu...
Ja robie czasami średnio po 300 godzin a jak zaczynamy rozmowe o nadgodzinach to slyszymy za są tysiące chętnych. 10lat w firmie i ani razu na badaniach, tylko na liscie daty sie zmieniają. Zarabiamy po jakies 4-5 tyś ale godzin czasami tyle co za dwa miesiące w miesiącu. Cały czas mysle o zgłoszeniu tego jak tylko znajdę coś innego do roboty bo boje sie o pracę. Też zastanawiam się nad prawnikiem ale czy to sens?

• 4 tygodnie później...

Czy pracodawca może zwolnić pracowników którzy nie zgadzają się na nadgodziny

Może, bo taki pracownik dezorganizuje pracę. Są wyjątki kiedy nie można zatrudniać pracownika w godzinach nadliczbowych, np. kobieta ciężarna, pracownik wychowujący dziecko do lat 4, pracownik młodociany.

• 4 miesiące temu...
Pracuje w jednej z sieci handlowych i od pół roku codziennie jest potrzeba aby zostawać na nadgodziny, a mje pytanie jest takie czy można związku z tym odmówić nadgodzin bez żadnych konsekwencji ?

• 6 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Jezeli pracodawca kaze mi pracowac jak produkcja od początku do końca czyli wiecej niz 8 godzin a ja nie jestem w stanie tak pracowac bo mam dzieci w wieku 2 lat i sie na to nie zgadzam to powiedzieli mi ze mam się pożegnać z praca co Mam zrobic

• 2 tygodnie później...

Jezeli pracodawca kaze mi pracowac jak produkcja od początku do końca czyli wiecej niz 8 godzin a ja nie jestem w stanie tak pracowac bo mam dzieci w wieku 2 lat i sie na to nie zgadzam to powiedzieli mi ze mam się pożegnać z praca co Mam zrobic

Osoby opiekującej się dziećmi do 4 roku życie nie można zmusić do nagodzin. Jeśli pracodawca będzie chciał przez to zwolnić, to proszę iść do Inspekcji Pracy.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...