Kategorie
Skocz do zawartości

powrót po rodzicielskim a obniżenie etatu

Gość gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w planach obniżyć etat do 15/16 lub 7/8 po zakończeniu urlopu rodzicielskiego. Czy w przypadku gdyby pracodawca /firma powyżej 200 osób/ zlikwidował moje stanowisko pracy ochrona przed zwolnieniem jednak nie obowiązuje ?

Czy wiecie coś na ten temat?

I kolejne pytanie czy gdyby likwidacja stanowiska była ewidentnie pozorna mam szansę na wygraną w sądzie pracy?

• 2 tygodnie później...

Rozumiem,że obniżenie wymiaru czasu pracy będzie miało miejsce podczas urlopu wychowawczego.W zasadzie istnieje ochrona takiego pracownika,ale jeżeli nastąpi likwidacja stanowiska pracy,możesz otrzymać wypowiedzenie.

Likwidacja stanowiska pracy musi być rzeczywista,a nie pozorna.

Llikwidacja stanowiska pracy ma charakter pozorny np. jeśli w miejsce zlikwidowanego stanowiska powstaje nowe, które praktycznie nie różni się od zlikwidowanego w kwestii warunków zatrudnienia, treści umowy o pracę. W takiej sytuacji wręczone wypowiedzenie będzie skuteczne i będzie prowadziło do rozwiązania stosunku pracy jednakże pracownik ma duże szanse na wygranie przed sądem sprawy o uznanie wypowiedzenia umowy o pracę za bezskuteczne.

Skoro pracodawca zatrudnia powyżej 200 osób będzie zmuszony także w takiej sytuacji wypłacić odprawę.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Bardzo proszę o poradę.

We wrześniu wracam do pracy ( po 4 latach przerwy- urlop macieżynski potem wychowawczy) Pracodawca poinformował mnie,iż będę na innym stanowisku pracy niż przed ciążą. Będzie to stanowiskow kompletnie innym działe. Nie mam żadnego doświadczenia ani wiedzy, do wykonywania takiego stanowiska. Bardzo mnie to stresuje,bo lubiłam pracować na poprzednim stanowisku,a teraz martwi mnie to czy dam sobie rade,czy po prostu nie poradzę sobie i będę musiała się zwolnić albo sami mnie zwolnią.

Czy pracodawca może mi zmienić stanowisko pracy po moim powrocie z urlopu wychowawczego? czy takie prawo? Dziwie się ze zaproponował mi takie stanowisko wiedzc ze wcześniej robiłam zupełnie co innego, a teraz zapewne będę musiała dodtkowo się szkolić,kształcić itd. A przy 2 małych dziecinie jest to takie proste

Witam

Bardzo proszę o poradę.

We wrześniu wracam do pracy ( po 4 latach przerwy- urlop macieżynski potem wychowawczy) Pracodawca poinformował mnie,iż będę na innym stanowisku pracy niż przed ciążą. Będzie to stanowiskow kompletnie innym działe. Nie mam żadnego doświadczenia ani wiedzy, do wykonywania takiego stanowiska. Bardzo mnie to stresuje,bo lubiłam pracować na poprzednim stanowisku,a teraz martwi mnie to czy dam sobie rade,czy po prostu nie poradzę sobie i będę musiała się zwolnić albo sami mnie zwolnią.

Czy pracodawca może mi zmienić stanowisko pracy po moim powrocie z urlopu wychowawczego? czy takie prawo? Dziwie się ze zaproponował mi takie stanowisko wiedzc ze wcześniej robiłam zupełnie co innego, a teraz zapewne będę musiała dodtkowo się szkolić,kształcić itd. A przy 2 małych dziecinie jest to takie proste

ma prawo dokonac zmiany poprzez:

- porozumienie zmieniające , jesli wyrazasz zgode

- wypowiedzeniem zmieniajacym , ktore moze stac sie wypwiedzeniem definitywnym, jesli nie przyjmiesz nowych warunków

dodatkowo pracodawca może powierzyc  na 3m-ce inną pracę na warunkach okreslonych art 42 par 4 kp, więc może byc, że od razu obejmiesz nowe stanowisko

Rozumiem,że jeśli nie przyjmę nowego stanowiska,to mogę zostać zwolniona? Tzn pracodawca ma do tego prawo,tak?

Gdzie w takim razie prawo ochrony kobiet w ciąży i po ?

Coś kiedyś obiło mi się o uszy ,że pracodawca może zmienić mi stanowisko pod warunkiem ze będzie ono na podobnych warunkach które dotychczas wykonywała. A to które mi teraz proponuje jest kompletnie inne. Wymagające ode mnie dodatkowej wiedzy doświadczenia(którego nie mam) no i czasu

Art. 186,4. kp
Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu wychowawczego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...