Admin Infor.pl Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Otrzymałem zwolnienie lekarskie na okres 40 dni. Kto i w jakiej wysokości wypłaci mi wynagrodzenie za ten czas? Powrót do artykułu: Kto wypłaca zarobki za czas choroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość puncia Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 a co w przypadku kiedy pracodawca ubezpiecza więcej niż 20-stu pracowników? a zwolnienie lekarskie wynosi 55 dni (ciągłośc z weekendami) kto płaci wynagrodzenie a kto zasiłek chorobowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Jeśli pracodawca uprawniony jest do wypłaty zasiłków (na 30 listopada roku poprzedniego zatrudnia pow. 20 pracowników) to on wypłaca wszystko, a potem zasiłki rozlicza z ZUS przy wpłacie składek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdalena Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Witam Mam pytanie, bo tak troszkę nie do końca wiem co i jak. Bardzo proszę o wyjaśnieni. Od dnia 14.01.2015 przebywam na zwolnieniu lekarskim, która mam wypisane do 14.02.2015. Dnia 19.01.2015 zostaje rozwiązana moja umowa o pracę w zakładzie pracy. Proszę o informację, kto będzie płacił za moje zwolnienie i ile wyniesie ta kwota. Moja pensja wynosi 1750 zł brutto tj. 1286,16 zł netto. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 1.A twoja umowa była na czas określony?2.Ile osób zatrudnia zakład pracy? (to ma znaczenie kto wypłaca)3.Czy to twoje pierwsze zwolnienie w tym roku?4.Ile masz lat (to też ma znaczenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 1.A twoja umowa była na czas określony? 2.Ile osób zatrudnia zakład pracy? (to ma znaczenie kto wypłaca) 3.Czy to twoje pierwsze zwolnienie w tym roku? 4.Ile masz lat (to też ma znaczenie) 1. Tak, moja umowa o pracę była na czas określony (dwa miesiące). 2. Zakład pracy zatrudnia powyżej 20 osób. 3. Tak, to moje pierwsze zwolnienei w tym roku. 4. Mam ukończone 24 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 1.A twoja umowa była na czas określony? 2.Ile osób zatrudnia zakład pracy? (to ma znaczenie kto wypłaca) 3.Czy to twoje pierwsze zwolnienie w tym roku? 4.Ile masz lat (to też ma znaczenie) 1. Tak, moja umowa o pracę była na czas określony (dwa miesiące). 2. Zakład pracy zatrudnia powyżej 20 osób. 3. Tak, to moje pierwsze zwolnienei w tym roku. 4. Mam ukończone 24 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 do 19 stycznie wynagrodzenie wypłaca pracodawca.po rozwiązaniu umowy przekazuje zwolnienie + z3+świadectwo pracy do zus i on przejmuje wypłatę dalszej części zwolnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdalena Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Pani Agnieszko a czy ZUS mi zapłaci, jeżeli zwolnienie trwa 30 dni? Czy to nie jest tak, ze ZUS płaci po 33 dniach zwolnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Pani Agnieszko a czy ZUS mi zapłaci, jeżeli zwolnienie trwa 30 dni? Czy to nie jest tak, ze ZUS płaci po 33 dniach zwolnienia?Przeczytaj artykuł z tego wątku ( pierwszy post) tam masz wszystko wyjaśnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 czy zus wrzca pracodawcy za 32 dni zwolnienia lekarskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nie.Piez pierwsze 33 lub 14 dni w roku zwolnienia lekarskiego płaci pracodawca z własnych środków. Od 34/15 dnia wypłacany jest zasiłek chorobowy finansowany ze środków ZUS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adokim Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 WITAM . Jestem na zwolnieniu lekarskim od 25.08.15 r Pracodawca wypłacił mi zasiłek chorobowy za parę dni sierpnia i za miesiąc wrzesień . Kiedy wypłaci mi ZUS za październik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Kiedy otrzyma twoje zwolnienie i komplet dokumentacji tj. Z-3 i Z-10 teoretycznie ma na to 30 dni od otrzymania prawidłowo wypełnionej i kompletnej dokumentacji 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Dlaczego wypłatę przejął ZUS? Umowa została rozwiązana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DRAGON Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 witam.jestem na L4 od 15-02-2017r.do 13-o4-2017r.W tym czasie lezalem w szpitalu i mialem operacje serca,pracodawca wyplacil mi 950zl.co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 a co ma być? bo my nie wiemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 witam ile należy się dziennie na chorobowym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 pewnie 80 % z 1/30 podstawy chorobowego :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wilex Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam chciałem zapytać czy pracodawca może z puli premii dla pracowników płacić pensje dla pracownikow na chorobowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Chorzy pracownicy nie dostają pensji, lecz wynagrodzenie chorobowe ze środków finansowych pracodawcy. I to pracodawca decyduje czy wypłaca "z puli" premii /cokolwiek to znaczy/, czy ze środków z innego funduszu firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wilex Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Chodzi o to że pracownicy wypracowali premie za sprzedaż a kierownik nie kryjąc tego wypłacił z tej premii wynagrodzenie chorobowe. Oznajmiajac że musi z czegoś to opłacić, co za tym idzie pracownicy nie dostali premii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Przecież premia to bonus a nie obowiązek, jeśli nie macie jej w umowach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 I uważasz, że na forum dostaniesz odpowiedź dlaczego tak było i czy pracodawca miał prawo tak zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Z drugiej strony........to trochę głupie tłumaczenie pracodawcy, bo dajmy na to pracownik byłby zdrowy, nie choruje, to i tak wynagrodzenie musiałby z czegoś mu wypłacić, a wtedy premię by podzielił? Tego typu pracodawca ma przecież kasę "w jednym worku" czy to wynagrodzenie czy zasiłek (jeśli je wypłaca"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi