Kategorie
Skocz do zawartości

Renta z Niemiec – gdzie płacić PIT

Rekomendowane odpowiedzi

Wszelkie świadczenia otrzymywane z niemieckiego obowiązkowego systemu ubezpieczeń socjalnych podlegają opodatkowaniu jedynie w Niemczech. Nie istnieje zatem obowiązek wykazania ich w zeznaniu podatkowym. Jest to jednak wyjątek od ogólnej zasady opodatkowania świadczeń w kraju zamieszkania.

Powrót do artykułu: Renta z Niemiec – gdzie płacić PIT

• 7 miesięcy temu...
Pobierałam rente wdowią w Niemczech (2 lata). Czy powinnam składać do niemieckiego Urzędu Podatkowego jakieś deklaracje? Nie robiłam tego. Na druku z Renten Service nie mam pozysci "podatek", jest tylko potracane ubezpieczenie.

• 2 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Gość Małgorzata
Moja renta po zmarłym mężu trafia na moje konto w Polsce. Co miesiąc bank potrąca mi zaliczkę na podatek dochodowy i prowizję za przewatulowanie. Moje pytanie jest takie skoro otrzymuję PIT z banku to powinnam się rozliczyć z Urzędem Skarbowym? Czy mam prawo wystąpić do banku o zwrot podatku, który mi przez lata potrąca?

• 1 rok później...

Moja renta po zmarłym mężu trafia na moje konto w Polsce. Co miesiąc bank potrąca mi zaliczkę na podatek dochodowy i prowizję za przewatulowanie. Moje pytanie jest takie skoro otrzymuję PIT z banku to powinnam się rozliczyć z Urzędem Skarbowym? Czy mam prawo wystąpić do banku o zwrot podatku, który mi przez lata potrąca?

Wiem , że podatek może być pobierany tylko raz . Nie rozumiem dlaczego bank  go potrąca po raz drugi . To z pewnością nie jest prawidłowe.Czekam  właśnie na swoją i męża emeryturę z Niemiec

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...