Admin Księgowość Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Wszelkie świadczenia otrzymywane z niemieckiego obowiązkowego systemu ubezpieczeń socjalnych podlegają opodatkowaniu jedynie w Niemczech. Nie istnieje zatem obowiązek wykazania ich w zeznaniu podatkowym. Jest to jednak wyjątek od ogólnej zasady opodatkowania świadczeń w kraju zamieszkania. Powrót do artykułu: Renta z Niemiec – gdzie płacić PIT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Barbara Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Pobierałam rente wdowią w Niemczech (2 lata). Czy powinnam składać do niemieckiego Urzędu Podatkowego jakieś deklaracje? Nie robiłam tego. Na druku z Renten Service nie mam pozysci "podatek", jest tylko potracane ubezpieczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Halina Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Pani Barbaro tez jestem w takiej sytuacji jeżeli wie Pani cos na temat rozliczen w Niemczech proszę o kontakt martitt@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Moja renta po zmarłym mężu trafia na moje konto w Polsce. Co miesiąc bank potrąca mi zaliczkę na podatek dochodowy i prowizję za przewatulowanie. Moje pytanie jest takie skoro otrzymuję PIT z banku to powinnam się rozliczyć z Urzędem Skarbowym? Czy mam prawo wystąpić do banku o zwrot podatku, który mi przez lata potrąca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Danuta Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Moja renta po zmarłym mężu trafia na moje konto w Polsce. Co miesiąc bank potrąca mi zaliczkę na podatek dochodowy i prowizję za przewatulowanie. Moje pytanie jest takie skoro otrzymuję PIT z banku to powinnam się rozliczyć z Urzędem Skarbowym? Czy mam prawo wystąpić do banku o zwrot podatku, który mi przez lata potrąca? Wiem , że podatek może być pobierany tylko raz . Nie rozumiem dlaczego bank go potrąca po raz drugi . To z pewnością nie jest prawidłowe.Czekam właśnie na swoją i męża emeryturę z Niemiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi