Kategorie
Skocz do zawartości

Kiedy pracodawca może odwołać pracownika z urlopu wypoczynkowego

Admin Infor.pl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Urlop wypoczynkowy to okres, w którym pracownik nie pozostaje do dyspozycji pracodawcy i może swobodnie korzystać z przysługującego mu czasu wolnego. Należy jednak pamiętać, że nawet wtedy pracodawcy przysługują wobec niego pewne uprawnienia. W świetle obowiązujących przepisów pracodawca ma prawo do odwołania pracownika z urlopu. Odwołanie to musi być jednak uzasadnione okolicznościami nieprzewidzianymi w chwili rozpoczynania urlopu.

Powrót do artykułu: Kiedy pracodawca może odwołać pracownika z urlopu wypoczynkowego

• 1 rok później...

Weź się w ogarnij Gościu - artykuł datowany rok temu a ty teraz podpinasz reklamy? Tylko taki marketing ci przychodzi do głowy?

A w innym poście zamieszczasz swoje zdziwienie, ze taka rzecz może mieć miejsce i "walisz" te samą reklamę.....żenada.

Na tym Forum ludzie są zbyt inteligentni, aby dali się nabierać na takie tanie chwyty.tongue.png

• 1 rok później...
miałam iść na planowany urlop ale najprawdopodobniej nie pójdę bo jedyna osoba ,która może mnie zastąpić zachorowała - z tytułu wyjazd na zaplanowany urlop poniosłam koszty - czy w takiej sytuacji pracodawca zwróci mi moje poniesione koszty ?

co podlega zwrotowi :opłata za wykupione wczasy w hotelu, ośrodku wypoczynkowym, koszty dojazdu do miejsca wypoczynku lub podróży powrotnej, czyli bilety kolejowe, lotnicze). Pracownik, nie może domagać się zwrotu kosztów pośrednio związanych z urlopem. Na przykład nie może liczyć, że pracodawca zwróci mu koszty zakupu sprzętu sportowego, odzieży zakupionej na wakacje. Koszty te są związane z urlopem, ale nie bezpośrednio. Przepisy mówi, że pracodawca powinien zwrócić pracownikowi koszty związek z jego odwołaniem z urlopu. Nie wspominają jednak, jak pracownik powinien się o nie upomnieć. Przyjąć należy, że najlepszym rozwiązaniem będzie złożenie pisma przez pracownika, w którym domaga się rekompensaty kosztów odwołania z urlopu wypoczynkowego

atykul: http://kadry.infor.pl/urlopy/przerwanie-urlopu/80247,Zwrot-kosztow-za-odwolanie-urlopu.html

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...