Kategorie
Skocz do zawartości

Urlop wychowawczy a umowa o pracę na czas określony

Admin Infor.pl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zasady przyznawania urlopu wychowawczego są jednakowe dla wszystkich pracowników. Wystarczy spełnić warunki określone w przepisach. Należy jednak wyjaśnić, że pracownikowi zatrudnionemu na umowę na czas określony urlop przysługuje tylko do dnia, do którego umowa jest zawarta.

Powrót do artykułu: Urlop wychowawczy a umowa o pracę na czas określony

• 6 miesięcy temu...

"Należy jednak wyjaśnić, że kobiecie zatrudnionej na umowę na czas określony urlop przysługuje tylko do dnia, do którego umowa jest zawarta"

A jak przysługuje mężczyźnie zatrudnionemu na czas określony? Z tego zdania wynika, że dotyczy to tylko kobiet, a ważny jest rodzaj umowy, a nie płeć pracownika.

• 6 miesięcy temu...

mam umowe na czas okreslony i pracodawca nie che mi udzielic urlopu wychowawczego tylko po macierzynskim odrazu rozwiazac umowe o ma robic

Musi Ci udzielić urlopu do końca umowy, dłużej nie musi.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Jestem na urlopie wychowawczym do 19 lutego 2017 r, teraz jestem w ciąży, czy będę mogła skorzystać z urlopu macierzyńskiego na dziecko które ma się urodzić 14,06,2016r? czy muszę wcześniej zrezygnować z urlopu wychowawczego na pierwsze dziecko, co mi wogóle przysługuję jeśli nie zrezygnuję teraz z urlopu wychowawczego? cały tem czas opłacam dodatkowe ubezpieczenie.

• 1 miesiąc temu...

Obecnie jestem na L4 przewidywany termin porodu to 8 lipca obecnego roku a umowe o prace na czas okreslony mam do 30,04,2017 jak najrozsadniej rozplanowac macierzynski i wychowawczy by nie stracic pracy.Czy po wykorzystaniu 20 tyg macierzynskiego mozna by skorzystac z 6 tyg wychowawczego i z jego reszty w pozniejszym terminie i jak nalezy go dzielic

• 9 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...
Proszę o radę. Jestem zatrudniona na umowie na zastępstwo (pracuje już 8 miesięcy) okazało się ze zaszłam w ciąże. Pracownik zastępowany wraca w czerwcu 2017r, a ja termin ma na wrzesień. Czy to prawda,że gdy przełożę pracodawcy L4 przed powrotem pracownika, wszelkie świadczenia będą mi się należeć, z tym że nie będę miała przedłożonej umowy? a co się stanie po porodzie? coś mi się będzie należało? mogę liczyć na jakieś świadczenia nadmienię,że od kilku lat nieprzerwanie byłam zatrudniona w innym zakładzie pracy?

• 1 rok później...
Gość Rodzic zastępczy
Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim jako rodzina zastępcza do 09: 03: 2018 r umowę o pracę mam do 27:04:1018 r czy mogę się starać o urlop wychowawczy i czy mi się należy.

• 1 rok później...
Potrzebuję rady. Jestem na rocznym urlopie macierzyńskim. Z dniem 1 kwietnia 2019 kończy mi sie urlop, natomiast umowę o pracę na czas określony mam do 7 maja 2019 roku. Ze względu na to, że nie mam opieki dla dziecka nie mogę wrócić do pracy. Sytuacja wyszła nagle. Co zrobić? Czy napisać wypowiedzenie o pracę czy też może wypisac urlop wychowawczy do czasu zakonczenia umowy? Co będzie rozsądniejsze i korzystniejsze dla mnie? Proszę pomóżcie.

Potrzebuję rady. Jestem na rocznym urlopie macierzyńskim. Z dniem 1 kwietnia 2019 kończy mi sie urlop, natomiast umowę o pracę na czas określony mam do 7 maja 2019 roku. Ze względu na to, że nie mam opieki dla dziecka nie mogę wrócić do pracy. Sytuacja wyszła nagle. Co zrobić? Czy napisać wypowiedzenie o pracę czy też może wypisac urlop wychowawczy do czasu zakonczenia umowy? Co będzie rozsądniejsze i korzystniejsze dla mnie? Proszę pomóżcie.

Nie ma tu korzystniejszej opcji. Co zrobisz, będzie dobrze.

• 2 tygodnie później...

Można w pierwszej kolejności wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy. Jeżeli będzie przypadał bezpośrednio po zakończeniu urlopu rodzicielskiego wówczas pracodawca będzie zobowiązany przepisami prawa pracy do jego udzielenia (może Pani od razu wykorzystać zaległy jak również cały bieżący urlop wypoczynkowy). Proszę pamiętać, że urlop wypoczynkowy jest również naliczany za czas kiedy była Pani na urlopie macierzyńskim i rodzicielskim. Najlepiej zapytać w firmie ile ma Pani łącznego urlopu do wykorzystania. Tu jest więcej o wykorzystaniu zaległego urlopu wypoczynkowego po urlopach rodzicielskich.

Musi Pani również pamiętać, że jeżeli dziecko choruje wówczas może Pani skorzystać z zasiłku opiekuńczego oraz uzyskać usprawiedliwioną nieobecność w pracy. Będzie potrzebne L4 na dziecko. Więcej tutaj.

Nie zapominajmy również o 2 dniach zwolnienia od pracy na opiekę nad dzieckiem (to jest limit na każdy rok kalendarzowy). Tu jest wszystko napisane.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...