Kategorie
Skocz do zawartości

Wniosek o dostarczenie wyroku z uzasadnieniem

Admin Infor.pl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Strona postępowania sądowego powinna zapoznać się z treścią wyroku. Najłatwiejszym sposobem jest obecność na odczytaniu wyroku, jednak nie zawsze jest to możliwe. Jak dowiedzieć się, co zawiera treść orzeczonego wyroku?

Powrót do artykułu: Wniosek o dostarczenie wyroku z uzasadnieniem

• 10 miesięcy temu...

Błędy merytoryczne są w tej informacji. termin tygodniowy od doręczenia sentencji jest np. dla osób pozbawionych wolności, gdzie następuje doręczenie wyroku z urzędu.

Natomiast, niezależnie czy strona działa z pełnomocnikiem profesjonalnym lub bez niego, termin wynosi tydzień od ogłoszenia sentencji, bez względu na stawiennictwo stron na publikacji orzeczenia (zawiadomienia muszą być prawidłowo doręczone)

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
mnie sąd odrzucił ten wniosek (nazwał go nieskutecznym) bo nie wskazałam czy "dotyczy wyroku w całości czy jedynie o rozstrzygnięcia o karze i o innych konsewkwencjach czynu " . Czyli jeszcze muszę wyszczególniać jakbym wiedziała co się w nim znajduje .... Sam się człowiek nie obroni :-(

• 2 tygodnie później...

mnie sąd odrzucił ten wniosek (nazwał go nieskutecznym) bo nie wskazałam czy "dotyczy wyroku w całości czy jedynie o rozstrzygnięcia o karze i o innych konsewkwencjach czynu " . Czyli jeszcze muszę wyszczególniać jakbym wiedziała co się w nim znajduje .... Sam się człowiek nie obroni :-(

Jeżeli sąd wezwał Cię do uzupełnienia braków i nie wskazałaś czy uzasadnienie ma dotyczyć konkretnego oskarżonego, całości bądź części wyroku, bądź innego zakresu i w terminie nie sprecyzowałaś to właściwie jest po ptokach... Jeżeli sąd nie wzywał do uzupełnienia braków to próbuj zaskarżyć decyzję (prawdopodobnie zażalenie na zarządzenie), że nie wezwali do uzupełnienia braków. Od bodajże lipca tego roku nastąpiła zmiana w przepisach i trzeba sprecyzować czego ma dotyczyć uzasadnienie. Jeżeli potrzebny był Ci tylko wyrok, to wystarczyło złożyć wniosek o odpis wyroku.

• 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Za odpis orzeczenia z uzasadnieniem doręczonego na skutek wniosku pobiera się opłatę kancelaryjną w kwocie 100 zł. (art. 234 p.p.s.a. i par 2 Rozp.RM z dnia 16.12.3003 Dz.U.221 poz.2192

Brak słów na powyższą głupotę...

• 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...