Admin Księgowość Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Wspólne rozliczenie PIT-a osób samotnie wychowujących dzieci z tymi dziećmi jest możliwe nawet wtedy, gdy dziecko osiąga wysokie dochody. Rodzic może się rozliczyć z dzieckiem np. wtedy, gdy osiąga ono dochody z najmu mieszkania czy z lokat bankowych. Powrót do artykułu: Jakie dochody dziecka pozwolą na wspólne rozliczenie z samotnym rodzicem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Bardzo proszę o informację. Moja 21 letnia córka w czerwcu 2016 roku zakończyła naukę i od lipca 2016 roku podjęła pracę (w 2016r. zarobiła powyżej 3089zł). Czy w tej sytuacji za pół roku 2016 mogę odliczyć ulgę z tytułu samotnego rodzica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 nie możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelo Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Bardzo prosze o informacje czy moge wspolnie z 8 letnia corka rozliczyc PIT 37.Jestem rozwodnikiem, mam prawa rodzicielskie, dochody 180 tys. W wyroku rozwodowym jest wskazane miejsce zamieszkania maloletniej corki wraz z matka. Faktycznie corka mieszkala z matka 2 lata, ale od 2016 mieszka ze mna.Z ex-zona uzgodnilismy ze za 2016 wspolnie rozlicze sie z corka, a ex-zona skorzysta z ulgi na dziecko.Czy taka zmiana w rozliczaniu moze byc kwestionowana przez US? na jakiej podstawie?Czy I czego moze zadac ode mnie US? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 "Z ex-zona uzgodnilismy ze za 2016 wspolnie rozlicze sie z corka, a ex-zona skorzysta z ulgi na dziecko." - tu widzę pewną sprzeczność. Bo skoro chcesz się rozliczyć jako samotny ojciec, to dziwnie wyglądałoby odliczenie ulgi na dziecko przez matkę. Ale spróbuj zadać pytanie w informacji podatkowej, albo w US. Aczkolwiek moim zdaniem nie ma pewności, że otrzymasz prawidłową odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelo Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Spytam Wg mnie to że ex-zona skorzysta z ulgi na dziecko a ja rozliczenia się z dzieckiem, to nie powinno być kwestionowane. To dwa różne Przywileje, nie wykluczające się. Bardziej martwię się, że US będzie kwestionować moje prawo do wspólnego rozliczenia wraz z dzieckiem z którym mieszkam, argumentując, że w akcie rozwojowym wskazane jest miejsce zamieszkania wraz z matką. Czy ktoś ma takie doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 który pit trzeba wypełnić, jeśli dziecko osiągnęło dochód nieprzekraczający limitu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 pewnie PIT-37, ale zależy z jakiego źródła ma ten dochód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agata Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Witam. Piszę z zapytaniem. Dziecko uczy się i pracuje. Osiągnęło dochód 9695.00 (pit 11 poz.6) jestem matką samotnie wychowujaca. Czy przysługuje mi ulga prorodzinna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agata Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Do pytania wyżej dziecko nie ukończyło 25 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 nie masz prawa do ulgi na dziecko ani do rozliczenia jako samotna matka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wkurzona Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 To jest niesprawiedliwe, nie dostawałam alimentów od ojca dziecka, nie przysługiwały mi również z funduszu alimentacyjnego, trudno się dziwić, żeby je dostać dochód w rodzinie na osobę nie powinien przekroczyć CAŁYCH 725,00 zł, nie wiadomo co z tym zrobić i na co ma starczyć, więc tyram, ponad 8 godzin prawie codziennie,uczciwie nie na lewo, pracodawca odprowadza ode mnie wszystkie podatki, nie pamiętam kiedy ostatni raz byłam na urlopie.Moja córka podjęła w zeszłym 2018 roku pracę i osiągnęła dochód w zawrotnej wys. 4.822,00 zł, więc rozliczając się bez niej wyszło mi do dopłaty 1.200,00 zł. Państwo karze mnie i moje dziecko za to że jestem operatywna, pracowita. Jest nie do pojęcia dla mnie że nie ma górnej granicy w wypłacaniu 500 +, znam prawników i nie tylko, którzy zarabiają duże pieniądze i dostają 500 zł na kolejne dziecko, i co ja osoba samotnie wychowująca mam sponsorować takich ludzi albo tych którzy produkują kolejne dzieci żeby żyć z 500+,czuje się jak frajer, nie chcę pieniędzy od Państwa tylko możliwości rozliczenia się córką do czasu ukończenia przez nią nauki, bo i tak prowadzimy wspólne gospodarstwo i ją utrzymuję, więc z automatu dochód dzieli się na 2 osoby to takie proste do ogarnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dorota Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Czyli renta rodzina sie nie2 liczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Barbara Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Córka ur.08.2001(20 lat w tym roku),uczy się,przez wakacje zarobiła 4100,ja od 19 lat wychowuję ją sama,alimentów ojciec nie płaci,na fundusz nie łapię się, będąc zatrudniona na najniższą krajową,ulgi też nie ...prorodzinne państwo!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi