Kategorie
Skocz do zawartości

Opieka nad członkiem rodziny

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pracodawca ma obowiązek udzielić pracownikowi zwolnienia od pracy w celu opieki nad członkiem rodziny, np. chorą matką, nawet wtedy gdy nie mieszka z ubezpieczonym. Istotne jest, aby pracownik był jedyną osobą mogącą sprawować nad nim opiekę.

Powrót do artykułu: Opieka nad członkiem rodziny

• 2 lata później...

Jak wygląda temat w momencie gdy rodzice są po rozwodzenia, ale adres zameldowania jest dalej ten sam u obojga rodziców, ale jedno mieszka gdzie indziej? Jak taka sytuacja jest traktowana?

Jak do tematu 14 dni w roku kalendarzowym należy należy się odnieść w momencie gdy opieka nad rodzicem po ciężkiej operacji zaistnieje pod koniec roku i 14 ciurkiem przekroczyło by koniec roku kalendarzowego?

Jak wygląda temat w momencie gdy rodzice są po rozwodzenia, ale adres zameldowania jest dalej ten sam u obojga rodziców, ale jedno mieszka gdzie indziej? Jak taka sytuacja jest traktowana? Jak do tematu 14 dni w roku kalendarzowym należy należy się odnieść w momencie gdy opieka nad rodzicem po ciężkiej operacji zaistnieje pod koniec roku i 14 ciurkiem przekroczyło by koniec roku kalendarzowego?

Jeśli zwolnienie będzie pod koniec roku, to dni zwolnienia, które wejdą w nowy rok liczą się do tych 14 np. zwolnienie 14 dni - 10 dni w grudniu, a 4 dni w styczniu, czyli w następnym roku można będzie jeszcze wykorzystać 10 dni. Nie wiem o co chodzi z tym zameldowaniem i rozwodem, pytanie zadane niejasno.

• 4 miesiące temu...

Witam,

Czy w przypadku porodu siłami natury współmałżonek może otrzymać zwolnienie z tytułu opieki nad członkiem rodziny (żoną)? Kto w tym przypadku powinien wystawić zwolnienie, szpital czy ginekolog prowadzący ciążę?

• 3 miesiące temu...
Bardzo proszę o informację.Moja mama ze względu na demencję jest w DOmu Spokojnej Starości.Chciałabym wziąć mamę nad morze,które ostatnio widziała 50 lat temu.Będzie to jedyny długi wypoczynek poza DSS..Mama bardzo się cieszy, jednak ja nie mam już urlopu. czy przysługuje mi 14 dni opieki nad chorym rodzicem. Mam jest ubezwłasnowolniona całkowicie, a ja córka, jestem Jej opiekunem prawnym.Dziękuję za odpowiedź.

• 4 miesiące temu...

Opieka nad innym członkiem rodziny

Zasiłek opiekuńczy, a co za tym idzie – prawo do zwolnienia od pracy w celu sprawowania opieki, przysługuje ubezpieczonemu zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad innym (poza dzieckiem do 14. roku życia) chorym członkiem rodziny (art. 32 ust. 1 pkt 3 ustawy). Za członków rodziny uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat – jeżeli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym z ubezpieczonym w okresie sprawowania opieki. Przez pozostawanie we wspólnym gospodarstwie domowym powszechnie rozumie się taki stan, w którym brak jest innych osób poza ubezpieczonym, które mogłyby sprawować opiekę nad chorym członkiem rodziny. Oznacza to m.in., że np. chora matka nie musi mieszkać z pracownikiem, który jest uprawniony do opieki nad nią.

Zasiłek opiekuńczy (czyli też prawo do sprawowania opieki) przysługuje przez okres nie dłuższy niż 14 dni w roku kalendarzowym (art. 33 ust. 1 pkt 2 ustawy). Jeżeli opieka ta jest sprawowana w roku kalendarzowym w połączeniu z opieką nad dzieckiem w przypadkach wskazanych w art. 33 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy, łączny okres opieki wynosi 60 dni w roku kalendarzowym (art. 33 ust. 2 ustawy).

Pytanie:

Jak uzyskać zwolnienie lekarskie do zakładu pracy w Polsce, aby móc opiekowac się rodzicem mieszkającym za granicą, jak usprawiedliwić nieobecność w pracy. Kto wystawia dokument, czy lekarz rodzinny chorego (za granica) czy lekarz rodzinny opiekuna. Jeżeli lekarz za granicą jaki druk, jak ma to zrobić?

• 1 rok później...
Moja mama mieszka w domu seniora Magdalenka w Dusznikach Zdrój bo ja nie moge się nią zajmować. Sama nie jestem w kondycji.A tam ma i opiekę lekarzy i towarzystwo a i tak się widujemy. Mam 55 lat, nie mam już siły, a wiem, że ona ma lepsze warunki tam, niż miała by u mnie.

• 1 miesiąc temu...

Jest to bardzo ważne, ale wiadomo jak to jest z rodziną. Przeważnie chyba nie ma problemu z otrzymaniem pomocy, ale rodziny są oczywiście różne... U nas wspólnie opiekujemy się rodzicami i nikt z tym problemu nie ma, choć rodzice są wymagający trzeba to przyznać. Starość jest straszna. Tu trzeba poświęcić sporo swojego wolnego czasu i też pieniędzy. Ja znalazłam tak firmę https://www.brandvital.eu/ortopedia/ortezy/orteza-stawu-kolanowego-jakie-jest-dofinansowaniekiedy-i-komu-przysluguje-refundacja/ Mają tu wiele rzeczy do rehabilitacji, także i do opieki nad seniorami.

• 5 tygodni później...

Najgorzej jest kiedy osoba jest leżąca a my nie wiemy jak się nią zająć, żeby nie sprawiać bólu i przy okazji, żeby sobie nie zrobić krzywdy.  My przez dwa lata opiekowaliśmy się babcią po udarze, która była leżącą i najpierw nieumiejętnie ją podnosiliśmy i karmiliśmy co doprowadziło do tego, że moja mam miała naderwane mięśnie a babcia nie raz nam prawie spadła z łóżka.  Mojej mamy koleżanka namówiła moją mamę na to, żeby przez jakiś czas przychodziła do nas Pani, która nam wszystko pokaże jak o co robić przy osobie leżącej. Polecam każdemu ONKOMED z Warszawy. 

• 2 miesiące temu...
Pytanie. Czy opiekę nad osobą dorosłą można wybierać w cyklach 5 dniowych? np 30.03.20r - 03.04.20r, 06.0420r - 10.04.20r, 14.04.20r -17.03.20r. Jeśli tak, to proszę o podstawę prawną.

Pytanie. Czy opiekę nad osobą dorosłą można wybierać w cyklach 5 dniowych? np 30.03.20r - 03.04.20r, 06.0420r - 10.04.20r, 14.04.20r -17.03.20r. Jeśli tak, to proszę o podstawę prawną.

Jak każde zwolnienie lekarskie, może być na cykl 5 dyniowy.

Tej opieki nie wybiera się to lekarz wystawia zwolnienie lekarskie na którym wskazuje dni.

Nie ma przepisu zabraniającego wystawiać od poniedziałku do piątku.

ok, ale lekarz usiłuje mi wmówić, że jak chcę wybrać 14 dni, to muszę brać w całości, łącznie w sobotą i niedzielą, że nie mogę robić przerwy na weekend, chociaż nie pracuję weekendowo,wiec nie muszę mieć ciągłości. Rozmawiałam w kadrami w mojej pracy i też powiedziano mi, że mogę w cyklach 5 dniowych. Dlatego szukam jakiejś podstawy prawnej, aby móc udowodnić lekarzowi, że mam rację.

Jak każde zwolnienie lekarskie, może być na cykl 5 dyniowy.

ok, ale lekarz usiłuje mi wmówić, że jak chcę wybrać 14 dni, to muszę brać w całości, łącznie w sobotą i niedzielą, że nie mogę robić przerwy na weekend, chociaż nie pracuję weekendowo,wiec nie muszę mieć ciągłości. Rozmawiałam w kadrami w mojej pracy i też powiedziano mi, że mogę w cyklach 5 dniowych. Dlatego szukam jakiejś podstawy prawnej, aby móc udowodnić lekarzowi, że mam rację.

Jeśli lekarz wystawi ci ciągiem zwolnienie lekarskie, to w składanym przez ciebie wniosku Z-15 możesz wskazać tylko dni robocze lub tylko te, w których ty sprawujesz opiekę. To dni wskazane we wniosku są istotne do liczenia 14 dni opieki

ZosiaA, Dorota, dziękuję Wam za odpowiedzi.

Lekarz wychodzi na to z tych ostrożny i tak naprawdę kopię się z koniem, i chyba tego nie przeskoczę.

Proszę

Spróbuj jeszcze inaczej, idź raz i poproś o 5 dni, a następnie idź w poniedziałek i poproś znowu o 5dni.

• 5 miesięcy temu...
Chciałabym wziąć opiekę na męża po operacji. Mieszkamy z moimi rodzicami. Mój tata pracuję cały dzień, mama ma pół etatu i nie ma jej w domu od 14:30 do 20:00. Czy ZUS może odmówić mi świadczenia ze względu na to że moja mama do 14:30 jest w domu? Ja pracuje do 18:00

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...