Admin Kadry Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Jedna z naszych byłych pracownic domaga się wydania tzw. paska wynagrodzeń za ostatni miesiąc, za który otrzymała pensję. Żądania kieruje w wiadomościach e-mail. Czy mamy obowiązek wydać jej pasek wynagrodzeń na podstawie wiadomości elektronicznej? Powrót do artykułu: Czy pracownikowi trzeba wydać tzw. pasek wynagrodzeniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DOTI Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 TO JEST JAKIES CHORE TO JA NIEWIEM ILE ZARABIAM JAK NIE MAM PASKA KIEDYS NIE BYLO Z TYM PROBLEMOW A TERAZ NA ODWROT PASEK TO RZECZ SWIETA DLA PRACOWNIKA PORABANE PRZEPISY JAK ZWYKLE DLA SZAREGO CZLOWIEKA POZDRAWIAM UCISNIONYCH... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Chyba jesteś mocno rozgoryczony/a, zawsze możesz się dowiedzieć jak policzone twoje wynagrodzenie,masz prawo wglądu i uzyskania informacji.Chodzi tylko o to, żeby nie niszczyć lasów i nie produkować pasków z wynagrodzenia mi, które to paski po "rzuceniu okiem" lądują w koszu.Ale zawsze możesz taki otrzymać, kiedy poprosisz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Jak Wielkiej Brytani pracowałem przez tamtejszą agencję, paski przychodziły na maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wk Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 to powinien być obowiązek!! jak nie na papierze o na maila !!! Czekamy ąż PIS zmieni prawo!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nie lubię PIS Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Kodeks pracy powinien wręcz nakazywać, aby pracodawca co miesiąc przy wypłacie dostarczał pasek wynagrodzeń. Mam taki sam problem, jak tysiące innych - nie zgadza się wypłata, pracodawca nie chce wydać paska wynagrodzeń - jak policzyć czy mnie nie oszukano. Kodeks nie nakazuje wydawania pasków wynagrodzeń, a pracodawca oszukuje na nadgodzinach i nie można mu tego udowodnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Pasek to wycięte drzewa.Zawsze możesz poprosić o przedstawienie sposobu wyliczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anonim Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Pasek to wycięte drzewa.Zawsze możesz poprosić o przedstawienie sposobu wyliczenia.mi nie zgadza się wypłata - 720zł brutto za niska. otrzymałem pasek płacowy i poszedłem z tym do HR. Na drugi dzień Pani w HR po sprawdzeniu powiedziała, że wypłata jest ok. Gdy poprosiłem ustnie, aby przedstawiła mi sposób wyliczenia, bo wg moich wyliczeń w excelu jest za niska o 720zł, powiedziała, żebym zadzwonił na infolinię. co mam zrobić w takiej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Na jaką infolinię?Ona ma ci na miejscu pokazać sposób wyliczenia twojego wynagrodzenia, jak woli niech przyśle na maila albo pocztą, jak nie to idź do PIP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 A co zrobić jeśli pracodawca, mimo wielokrotnych próśb, nie przysłał pasków wynagrodzeń za poprzedni rok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Za poprzedni rok miał obowiązek dostarczyć roczną informację o składkach ZUS lub pasek płacowy z programu komputerowego, o ile zakres danych na nim zawarty będzie zgodny z wymogami określonymi w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cap Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 U mnie w pracy konflikt pomiędzy kierownikiem zakładu a kadrową przekłada się na pracowników, kierownik nie jest od kwitków ( a co ja kadrowa ),natomiast kadrowa urzęduje w głównym zakładzie holdingu i nie ma czasu przyjechać na zakład (ma dużo obowiązków ) ,tak że my barany nie mamy kwitków po dwa miechy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość gość Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 U mnie w pracy konflikt pomiędzy kierownikiem zakładu a kadrową przekłada się na pracowników, kierownik nie jest od kwitków ( a co ja kadrowa ),natomiast kadrowa urzęduje w głównym zakładzie holdingu i nie ma czasu przyjechać na zakład (ma dużo obowiązków ) ,tak że my barany nie mamy kwitków po dwa miechy.i o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość gość Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Czytaj głąbie wyżej, nie ma obowiązku wydawać kwitków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Obywatel RP Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 > Czytaj głąbie wyżej, nie ma obowiązku wydawać kwitków Jest natomiast bezwzględny obowiązek poinformowania pracownika na żądanie . KP Art 85 par 5. Lepiej dla pracodawcy aby pewną transparentność stosował. To odróznia go od firmy typu 'słup' czy 'krzak'. Kadrowa czy księgowa powinny dawać z automatu paski płacowe z odp. składnikami. To także kontrola ich pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotr Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 A co jeżeli pracuję w oddziale firmy w mieście oddalonym od siedziby 300 km. W jaki sposób mam się dowiedzieć jak naliczana jest wypłata (brak paska) i jakie mam potrącenia z wypłaty (np. karta na siłownię itp.). Dodam tylko że w oddziale firmy nie ma żadnej księgowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeżnik Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Pracuję w firmie gdzie połowa pęsji jest przelewana na konto a druga część jest dawana do ręki. Co za tym idzie za urlop czy chorobowe płacą od najniższej krajowej. Co z tym zrobić??? Tutaj od 20-ciu lat tak działa i nigdy nie było odcinków od wypłat. Co z tym zrobić ? Gdzie zgłosić? Oni są nietykalni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 PIP jest też od takich spraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość realista Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Pracodawca nie ma obowiązku wydania paska płacowego natomiast z artykułu art. 85 § 5 k.p. ma obowiązek wydania dokumentów wg których obliczył jego wynagrodzenie. A zatem jeżeli pracownik poprosi o pasek płacowy to lepiej jest mu go przesłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość realista Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Pracodawca nie ma obowiązku wydania paska płacowego natomiast z artykułu art. 85 § 5 k.p. ma obowiązek wydania dokumentów wg których obliczył jego wynagrodzenie. A zatem jeżeli pracownik poprosi o pasek płacowy to lepiej jest mu go przesłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Po niemalże roku cenna informacja :) zahibernowali ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi