Kategorie
Skocz do zawartości

Czy pracownikowi trzeba wydać tzw. pasek wynagrodzeniowy

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna z naszych byłych pracownic domaga się wydania tzw. paska wynagrodzeń za ostatni miesiąc, za który otrzymała pensję. Żądania kieruje w wiadomościach e-mail. Czy mamy obowiązek wydać jej pasek wynagrodzeń na podstawie wiadomości elektronicznej?

Powrót do artykułu: Czy pracownikowi trzeba wydać tzw. pasek wynagrodzeniowy

• 2 lata później...
TO JEST JAKIES CHORE TO JA NIEWIEM ILE ZARABIAM JAK NIE MAM PASKA KIEDYS NIE BYLO Z TYM PROBLEMOW A TERAZ NA ODWROT PASEK TO RZECZ SWIETA DLA PRACOWNIKA PORABANE PRZEPISY JAK ZWYKLE DLA SZAREGO CZLOWIEKA POZDRAWIAM UCISNIONYCH...

Chyba jesteś mocno rozgoryczony/a, zawsze możesz się dowiedzieć jak policzone twoje wynagrodzenie,masz prawo wglądu i uzyskania informacji.

Chodzi tylko o to, żeby nie niszczyć lasów i nie produkować pasków z wynagrodzenia mi, które to paski po "rzuceniu okiem" lądują w koszu.

Ale zawsze możesz taki otrzymać, kiedy poprosisz.

• Like 1

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Gość Nie lubię PIS

Kodeks pracy powinien wręcz nakazywać, aby pracodawca co miesiąc przy wypłacie dostarczał pasek wynagrodzeń.

Mam taki sam problem, jak tysiące innych - nie zgadza się wypłata, pracodawca nie chce wydać paska wynagrodzeń - jak policzyć czy mnie nie oszukano. Kodeks nie nakazuje wydawania pasków wynagrodzeń, a pracodawca oszukuje na nadgodzinach i nie można mu tego udowodnić.

• 2 miesiące temu...

Pasek to wycięte drzewa.

Zawsze możesz poprosić o przedstawienie sposobu wyliczenia.

mi nie zgadza się wypłata - 720zł brutto za niska. otrzymałem pasek płacowy i poszedłem z tym do HR. Na drugi dzień Pani w HR po sprawdzeniu powiedziała, że wypłata jest ok. Gdy poprosiłem ustnie, aby przedstawiła mi sposób wyliczenia, bo wg moich wyliczeń w excelu jest za niska o 720zł, powiedziała, żebym zadzwonił na infolinię. co mam zrobić w takiej sytuacji?

• 4 miesiące temu...

Za poprzedni rok miał obowiązek dostarczyć roczną informację o składkach ZUS lub pasek płacowy z programu komputerowego, o ile zakres danych na nim zawarty będzie zgodny z wymogami określonymi w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych.

• 4 tygodnie później...
U mnie w pracy konflikt pomiędzy kierownikiem zakładu a kadrową przekłada się na pracowników, kierownik nie jest od kwitków ( a co ja kadrowa ),natomiast kadrowa urzęduje w głównym zakładzie holdingu i nie ma czasu przyjechać na zakład (ma dużo obowiązków ) ,tak że my barany nie mamy kwitków po dwa miechy.

Gość gość gość

U mnie w pracy konflikt pomiędzy kierownikiem zakładu a kadrową przekłada się na pracowników, kierownik nie jest od kwitków ( a co ja kadrowa ),natomiast kadrowa urzęduje w głównym zakładzie holdingu i nie ma czasu przyjechać na zakład (ma dużo obowiązków ) ,tak że my barany nie mamy kwitków po dwa miechy.

i o co chodzi?

• 2 miesiące temu...
Gość Obywatel RP

> Czytaj głąbie wyżej, nie ma obowiązku wydawać kwitków

Jest natomiast bezwzględny obowiązek poinformowania pracownika na żądanie .

KP Art 85 par 5.

Lepiej dla pracodawcy aby pewną transparentność stosował. To odróznia go od firmy typu 'słup' czy 'krzak'.

Kadrowa czy księgowa powinny dawać z automatu paski płacowe z odp. składnikami. To także kontrola ich pracy.

• 6 miesięcy temu...
A co jeżeli pracuję w oddziale firmy w mieście oddalonym od siedziby 300 km. W jaki sposób mam się dowiedzieć jak naliczana jest wypłata (brak paska) i jakie mam potrącenia z wypłaty (np. karta na siłownię itp.). Dodam tylko że w oddziale firmy nie ma żadnej księgowej.

• 6 miesięcy temu...
Pracuję w firmie gdzie połowa pęsji jest przelewana na konto a druga część jest dawana do ręki. Co za tym idzie za urlop czy chorobowe płacą od najniższej krajowej. Co z tym zrobić??? Tutaj od 20-ciu lat tak działa i nigdy nie było odcinków od wypłat. Co z tym zrobić ? Gdzie zgłosić? Oni są nietykalni.

• 9 miesięcy temu...
Gość realista
Pracodawca nie ma obowiązku wydania paska płacowego natomiast z artykułu art. 85 § 5 k.p. ma obowiązek wydania dokumentów wg których obliczył jego wynagrodzenie. A zatem jeżeli pracownik poprosi o pasek płacowy to lepiej jest mu go przesłać.

Gość realista
Pracodawca nie ma obowiązku wydania paska płacowego natomiast z artykułu art. 85 § 5 k.p. ma obowiązek wydania dokumentów wg których obliczył jego wynagrodzenie. A zatem jeżeli pracownik poprosi o pasek płacowy to lepiej jest mu go przesłać.

Gość realista

Gość realista

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...