Kategorie
Skocz do zawartości

Skutki przekroczenia terminu na sporządzenie protokołu powypadkowego

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Określony przez ustawodawcę 14-dniowy termin na sporządzenie protokołu powypadkowego ma charakter instrukcyjny. Uchybienie temu terminowi m.in. nie powoduje negatywnych skutków prawnych dla poszkodowanego.

Powrót do artykułu: Skutki przekroczenia terminu na sporządzenie protokołu powypadkowego

• 2 lata później...
informacja iż w ciągu 14 dni należy zapoznać poszkodowanego z treścią protokołu jest błędna. Rozporządzenie wyraźnie wskazuje najpierw 14 dni na sporządzenie a potem zapoznanie pracownika z protokołem przed dostarczeniem do pracodawcy.

jeszcze jedno - cytuję "Przepisy wymienionego rozporządzenia nie określają czynności składających się na „sporządzenie protokołu powypadkowego”. Jak to? przecież protokół dotyczy ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku a to wyraźnie jest wskazane, iż należy przeprowadzić oględziny miejsca wypadku, wysłuchać wyjaśnień poszkodowanego itd wg rozporządzenia. pkt 16 protokołu wykaz załączników. Artykuł wprowadza w błąd.

• 3 lata później...
A mam pytanie czekam juz 7 mcy na protokół powypadkowy a wypadek był w Niemczech ale z polskiej firmy kto taki protokół ma sporządzić strona Niemiecka czy Polska bo już czekam 7 miesięcy i dalej nie mam takiego protokołu

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...