Kategorie
Skocz do zawartości

Wczasy pod gruszą

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 lat później...
Witam, a czy pracodawca może zażądać FV z okresu kiedy się miało urlop? Np mam 14 dni urlopu i pracodawca chce ode mnie FV na poświadczenie, że gdzieś wypoczywałem. Bez FV nie przyznają pieniążków.

Jeśli jest taki wymóg udokumentowania wyjazdu w waszym regulaminie ZFŚS, to moim zdaniem pracodawca ma rację. Ale z drugiej strony zapis o przedłożeniu faktury za wczasy czy pobyt gdzieś tam, wg mnie ogranicza dostęp do tego świadczenia socjalnego dla pracowników, którzy nie jeżdżą na wczasy.

Za wypoczynek niezorganizowany /wyjazdy prywatne/ też powinno przysługiwać dofinansowanie. 

Witam, a czy pracodawca może zażądać FV z okresu kiedy się miało urlop? Np mam 14 dni urlopu i pracodawca chce ode mnie FV na poświadczenie, że gdzieś wypoczywałem. Bez FV nie przyznają pieniążków.

Żądać może wtedy, kiedy dofinansowuje wypoczynek w zorganizowanej formie, jeżeli wypłaca świadczenie, dla którego jedynym wymogiem jest określona ilość dni urlopowych, to nie ma prawa żądać dowodu opłacenia nie/zorganizowanej formy wypoczynku, taki zapis, nawet jeżeli jest w regulaminie, jest nierównym traktowaniem, które powinno być zgłoszone do PIP.

• 1 rok później...

Witam serdecznie. W mojej pracy, w tym roku uzyskałam informacje że świadczenia z tytułu wczasy pod gruszą przysługują pracownikowi co 2 lata i mój wniosek nie został przyjęty. Czy faktycznie może tak być w różnych miejscach czy jest to polityka tego miejsca jak oszukać pracownika a w przepisach powinno być wypłacane do roku?

Pozdrawiam.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...