Admin Kadry Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Kwestia możliwości dokonywania potrąceń z wynagrodzenia pracownika została szczegółowo uregulowana w Kodeksie pracy, gdyż dotyka ona nieodzownego elementu stosunku pracy - prawa do wynagrodzenia. Czy istnieje kwota wolna od potrąceń w przypadku komorniczego zajęcia wynagrodzenia? Jak zewidencjonować zajęcie wynagrodzenia przez komornika? Powrót do artykułu: Komornicze zajęcie wynagrodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 jezeli mam jednego komornika na wypłacie a drugi czeka w kolejce to ten drugi moze wejsc mi na chate i zając np telewizir czy musi czekac w kolejce az ten pierwszy zakonczy postępowanie, jak to jest ? gonz84@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Czy zwrot z podatku z renty rodzinnej dziecka komornik ma prawo zagrabic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 mam pytanie bo nie wiem jak to rozumieć, czy jeżeli zarabiam 1600 brutto i plus premia i nadgodziny to te 50% procent potrąca się z tego co jest powyżej kwoty wolnej od potraceń tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witch Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 niealimentacyjne: 50% netto wynagrodzenia ogółem, nie więcej niż kwota wolna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jagna Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Dzień Dobry, mam podobny problem. Ojciec mojego syna przyniósł do Sądu zaświadczenie, że zarabia 5600 zł brutto. Oprócz alimentów 800 zł spłaca też zaległość w ZUsie. Łączna miesięczna kwota potrąceń wysyłanych przez zakład pracy do komornika to 2677 zł. Skąd zatem taka kwota, skoro potrącenia dokonuje się od kwoty netto. Jeśli więc te 2677 zł to 50% wynagrodzenia netto, to 100% to 5354. To nijak nie wychodzi kwota 5600 brutto. Zastanawiam się zatem, czy Pani księgowa nie wystawiła fałszywego zaświadczenia o wysokości wynagrodzenia. Proszę o pomoc. Czy mój tok myślenia jest poprawny? Pozdrawiam. Jagna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M. Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Witam , Maz zarabia 4700 brutto , do pracodawcy przyszło zajęcie pensji z ZUSu za wcześniejszą działalność. Mąż posiada jeszcze 2 zajęcia komornicze na rachunkach bankowych. W zaistniałej sytuacji jak będzie wyglądało rozliczenie z pensji i czy do rocznej kwoty wolnej od zajęcia będzie doliczona wypłacona cała pensja za br? Proszę o pomoc co w tej sytuacji można zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi