Kategorie
Skocz do zawartości

Komornicze zajęcie wynagrodzenia

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kwestia możliwości dokonywania potrąceń z wynagrodzenia pracownika została szczegółowo uregulowana w Kodeksie pracy, gdyż dotyka ona nieodzownego elementu stosunku pracy - prawa do wynagrodzenia. Czy istnieje kwota wolna od potrąceń w przypadku komorniczego zajęcia wynagrodzenia? Jak zewidencjonować zajęcie wynagrodzenia przez komornika?

Powrót do artykułu: Komornicze zajęcie wynagrodzenia

• 3 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Dzień Dobry,

mam podobny problem. Ojciec mojego syna przyniósł do Sądu zaświadczenie, że zarabia 5600 zł brutto. Oprócz alimentów  800 zł spłaca też zaległość w ZUsie. Łączna miesięczna kwota potrąceń wysyłanych przez zakład pracy do komornika to 2677 zł. Skąd zatem taka kwota, skoro potrącenia dokonuje się od kwoty netto. Jeśli więc te 2677 zł to 50% wynagrodzenia netto, to 100% to 5354. To nijak nie wychodzi kwota 5600 brutto. Zastanawiam się zatem, czy Pani księgowa nie wystawiła fałszywego zaświadczenia o wysokości wynagrodzenia. Proszę o pomoc. Czy mój tok myślenia jest poprawny? Pozdrawiam. Jagna  

• 5 miesięcy temu...

Witam ,

Maz zarabia 4700 brutto , do pracodawcy przyszło zajęcie pensji z ZUSu za wcześniejszą działalność. Mąż posiada jeszcze 2 zajęcia komornicze na rachunkach bankowych. W zaistniałej sytuacji jak będzie wyglądało rozliczenie z pensji i czy do rocznej kwoty wolnej od zajęcia będzie doliczona wypłacona cała pensja za br? Proszę o pomoc co w tej sytuacji można zrobić?

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...