Kategorie
Skocz do zawartości

Gdy pracodawca spóźnia się z wypłatą pensji

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pracownik powinien otrzymać wynagrodzenie w ustalonym

terminie, nie później niż do 10 dnia następnego miesiąca. Jakie prawa ma

pracownik w odniesieniu do pracodawcy, który spóźnia się z wypłatą pensji?

Powrót do artykułu: Gdy pracodawca spóźnia się z wypłatą pensji

• 1 rok później...

witam czy np . 11.05 nie dostalizmy wynagrodzenia czy mozna złożyć wypowiedzenie na podstawie art 55 ?

Przeczytaj artykuł, on naprawdę wiele wyjaśnia. Musisz najpierw zawiadomić państwową inspekcję pracy o tym, że pracodawca spóźnia się z wypłatą. Oni ustalą powód i być może pracodawca wytłumaczy się, dlaczego opóźnił wypłatę, może miał jakiś niezależny od niego powód. 

• 1 rok później...
w warsztacie samochodowym pracuje od kwietnia, za maj dostalem 800zl wynagrodzenia, a za czerwiec i lipiec ani grosza. na umowie na pelny etat widnieje kwota 2000zl brutto. pracodawca twierdzi ze - narazie nie ma. co dalej???

• 6 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...
Pracodawca mojego partnera płaci pensje w ratach do ostatniego dnia miesiąca.Pensja płacona jest z dołu czyli cały miesiąc czeka na wypłacenie całości pensji.Uwazam że jest to nielegalne ale chcę pracować a ma umowę na stałe na najniższą krajową.Inspekcja pracy wątpię że pomoże.Pozatym skarga wiązałaby się ze zwolnieniem z pracy.a naprawdę nie jest lekko znaleźć pracę na uczciwych zasadach

• 3 miesiące temu...
Co w sytuacji kiedy pracodawca spóźnia się dzień, dwa? A wiąże się to z konsekwencjami dla pracownika. Raty, rachunki itp. Wniose do PIP to mnie wyśmieją, a pracodawca mnie zwolni..

• 1 miesiąc temu...
Gość Katarzyna
Dziś 18., a mój mąż jeszcze nie dostał wypłaty (powinna być na koncie do 10.). Tak się dzieje niemal co miesiąc. Mąż za dwa lata ma przejść na emeryturę, jest więc w tak zwanym "okresie ochronnym". Chętnie zwolniłby się sam z tak niesolidnej i naruszającej podstawowe prawo pracownicze firmy na podstawie art.55 paragraf11 Kodeksu Pracy. I tu pytanie: czy dostałby wtedy zasiłek (z UP) i jednocześnie mógłby podjąć pracę w innej firmie? Tak robią niektórzy pracownicy, ale ci, którzy nie są w tym, niby dobrym, ale w pewien sposób także wiążącym ręce, "okresie ochronnym". Dodam, że powiadomiony o tego rodzaju naruszeniach praw pracowniczych PIP już był na kontroli w tym zakładzie i zarządził karę dla pracodawcy - 5000 zł. Pracodawca zapłacił, ale powiedział pracownikom, że wobec tego nie dostaną premii... I wszystko wróciło do "normy"... :(

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...