Kategorie
Skocz do zawartości

Rekompensata za pracę w wolną sobotę i niedzielę

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli pracownik przyszedł do pracy w sobotę na 6 godzin i w niedzielę na 4 godziny (łącznie 10 godz.) i udzielono mu tylko jednego dnia wolnego, to jak należy rozliczyć takiego pracownika? Czy należy mu się wynagrodzenie za 2 godziny nadliczbowe (10 godz. przepracowanych – 8 godz. wolnych = 2 nadgodziny)? Czy też trzeba mu zapłacić za 4 godziny nadliczbowe – za niedzielę, a sobota jest zrekompensowana udzielonym dniem wolnym?

Powrót do artykułu: Rekompensata za pracę w wolną sobotę i niedzielę

• 3 lata później...

Witam.

Pracuję w sklepie spożywczo-przemysłowym. Wypada mi praca także w soboty i niedzielę po 8 godzin i za te dni przypada mi dzień wolny na tygodniu.

Jednak niedawno w niedzielę weszly zmiany i zamiat po 8 godzin pracuje po 11 godzin. Pracodawca oddaje normalnie 11 godzin tyle ile przepracowalam. A czy 3 godziny nie powinny być liczobe jako nadgodziny??? Ile godzin powinien mi oddać pracodawca??

Dziękuję za odpowiedź.

Witam.Pracuję w sklepie spożywczo-przemysłowym. Wypada mi praca także w soboty i niedzielę po 8 godzin i za te dni przypada mi dzień wolny na tygodniu. Jednak niedawno w niedzielę weszly zmiany i zamiat po 8 godzin pracuje po 11 godzin. Pracodawca oddaje normalnie 11 godzin tyle ile przepracowalam. A czy 3 godziny nie powinny być liczobe jako nadgodziny??? Ile godzin powinien mi oddać pracodawca??Dziękuję za odpowiedź.

Pracowałaś 11 godzin, oddał 11 więc wszystko zgadza się.

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Pracuje od pon-pt, wyjatkowo musiałem ostatnio przyjść na 6 godz w sobote. Ile tak naprawdę pracodawca musi mi za nią zapłacić ? Zarabiam 10zł/godz ?? Proszę o odp, z góry dziękuje !

• 3 tygodnie później...

Witam, pracuję w restauracji/hotelu i często zdarza się że wypada to 7 dni w tygodniu.

Godziny nadliczbowe są wypłacane, aczkolwiek czy za sobotę i niedziele właściciel nie powinien płacić więcej?

Witam, pracuję w restauracji/hotelu i często zdarza się że wypada to 7 dni w tygodniu.

Godziny nadliczbowe są wypłacane, aczkolwiek czy za sobotę i niedziele właściciel nie powinien płacić więcej?

Wszystko masz dokładnie wyjaśnione w artykule powyżej, wystarczy przeczytać.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...