Kategorie
Skocz do zawartości

Czy zleceniobiorca, który nie przystąpił do ubezpieczenia chorobowego, otrzyma świadczenia z tytułu wypadku przy pracy

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zatrudniamy od kilku lat zleceniobiorcę. Jest on wynagradzany stawką godzinową w kwocie 20 zł. Zleceniobiorca ten we wrześniu br. uległ wypadkowi przy pracy i przedłożył zwolnienie lekarskie na 14 dni. Podlega on jedynie ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu. Nie przystąpił do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Czy jako płatnik zasiłków mamy wypłacić zleceniobiorcy zasiłek z ubezpieczenia wypadkowego? Czy jeśli ZUS zakwestionuje, że był to wypadek przy pracy, zleceniobiorca będzie musiał zwracać świadczenie?

Powrót do artykułu: Czy zleceniobiorca, który nie przystąpił do ubezpieczenia chorobowego, otrzyma świadczenia z tytułu wypadku przy pracy

• 5 lat później...

Witam,

jestem zatrudniony na umowę o prace u pracodawcy nr 1 u którego osiągam wynagrodzenie wyższe od minimalnego, natomiast u pracodawcy nr 2 na umowę zlecenie, Pracodawca nr 2 odprowadza z tytułu umowy zlecenia jedynie składkę zdrowotną. Nadmieniam, że umowę zlecenie realizuję w miejscu gdzie zleceniodawca świadczy swoje usługi. W trakcie świadczenia pracy u zleceniodawcy 2 uległem wypadkowi (skręcenie i złamanie stawu skokowego):

uprzejmie proszę o odpowiedź czy:

1. pracodawca nr 2 powinien za mnie odprowadzać składkę wypadkową ?

2. czy pracodawca nr 2 powinien sporządzić dokumentację wypadkową ?

3. czy mogę ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy tj z wypadku który miał miejsce u pracodawcy nr 2 ?

Pozdrawiam

M

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...