Admin Kadry Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zatrudniamy od kilku lat zleceniobiorcę. Jest on wynagradzany stawką godzinową w kwocie 20 zł. Zleceniobiorca ten we wrześniu br. uległ wypadkowi przy pracy i przedłożył zwolnienie lekarskie na 14 dni. Podlega on jedynie ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu. Nie przystąpił do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Czy jako płatnik zasiłków mamy wypłacić zleceniobiorcy zasiłek z ubezpieczenia wypadkowego? Czy jeśli ZUS zakwestionuje, że był to wypadek przy pracy, zleceniobiorca będzie musiał zwracać świadczenie? Powrót do artykułu: Czy zleceniobiorca, który nie przystąpił do ubezpieczenia chorobowego, otrzyma świadczenia z tytułu wypadku przy pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mariusz Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Witam, jestem zatrudniony na umowę o prace u pracodawcy nr 1 u którego osiągam wynagrodzenie wyższe od minimalnego, natomiast u pracodawcy nr 2 na umowę zlecenie, Pracodawca nr 2 odprowadza z tytułu umowy zlecenia jedynie składkę zdrowotną. Nadmieniam, że umowę zlecenie realizuję w miejscu gdzie zleceniodawca świadczy swoje usługi. W trakcie świadczenia pracy u zleceniodawcy 2 uległem wypadkowi (skręcenie i złamanie stawu skokowego): uprzejmie proszę o odpowiedź czy: 1. pracodawca nr 2 powinien za mnie odprowadzać składkę wypadkową ? 2. czy pracodawca nr 2 powinien sporządzić dokumentację wypadkową ? 3. czy mogę ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy tj z wypadku który miał miejsce u pracodawcy nr 2 ? Pozdrawiam M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mich Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 nie możesz, obowiązkowe jest tylko ubezpieczenie zdrowotne, pozstałe są dobrowolne mogłeś się do nich zgłosić to wtedy bys miał ubezpieczenie wypadkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi