Kategorie
Skocz do zawartości

Kiedy 55-letnia kobieta może przejść na emeryturę

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 55 lat. Jestem sekretarką w dość dużej firmie ze stażem pracy 35 lat. ZUS odprowadza na II filar wpłacane przez pracodawcę składki, gdyż w 1999 r. zawarłam umowę z funduszem emerytalnym. Czy pomimo to mogę zrezygnować z ofe i uzyskać wcześniejszą emeryturę? Czy gdybym nie chciała jeszcze odchodzić z pracy i przechodzić na emeryturę, to pracodawca może mnie do tego jakoś zmusić? Chciałabym zaznaczyć, że wyniki testów oceniających moje predyspozycje i przydatność do pracy na obecnym stanowisku wypadły dla mnie bardzo dobrze. A co by było, gdyby ZUS przyznał mi emeryturę, a pracodawca pozwolił dalej pracować?

Powrót do artykułu: Kiedy 55-letnia kobieta może przejść na emeryturę

• 2 lata później...
  • 2 miesiące temu...

Obecnie mam 33 letni staż pracy, w przyszłym roku - w drugiej połowie kończę 55 lat, obecny pracodawca nosi się z zamiarem likwidacji firmy do końca tego roku, czy w takim przypadku  otrzymam świadczenie przedemerytalne?

• 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Myślałam, że mając wiek 56 i 33lata pracy i płacenia składek mogę przejść na wcześniejszą emeryturę.

ALE NIE, ALE NIE.

Wprowadzili cwaniacy magiczną datę 01.01.2008 i do tego okresu- 30 lat pracy, czyli przez naukę w szkole średniej już nie spełniam warunku brzegowego.A przez ciężkie studia jeszcze bardziej.

Trzeba było iść po podstawówce do pracy. Ale jak? nie było jeszcze 18.

Więc trzeba było zajść w ciążę po podstawówce,, urodzić w 1 klasie ogólniaka, wtedy z macierzyńskim wyszłoby 30 lat pracy przed 2008 . ewentualnie 2 lata zawodówy przebimbać , albo hufiec pracy dla zwyrodnialców, wtedy by zagrało i byłaby emeryturka.

Czyż coś pokręciłam?

Myślałam, że mając wiek 56 i 33lata pracy i płacenia składek mogę przejść na wcześniejszą emeryturę.

ALE NIE, ALE NIE.

Wprowadzili cwaniacy magiczną datę 01.01.2008 i do tego okresu- 30 lat pracy, czyli przez naukę w szkole średniej już nie spełniam warunku brzegowego.A przez ciężkie studia jeszcze bardziej.

Trzeba było iść po podstawówce do pracy. Ale jak? nie było jeszcze 18.

Więc trzeba było zajść w ciążę po podstawówce,, urodzić w 1 klasie ogólniaka, wtedy z macierzyńskim wyszłoby 30 lat pracy przed 2008 . ewentualnie 2 lata zawodówy przebimbać , albo hufiec pracy dla zwyrodnialców, wtedy by zagrało i byłaby emeryturka.

Czyż coś pokręciłam?

no i co w związku z tym?

• 2 miesiące temu...

A orientujecie się w kwestii legitymacji emeryta i rencisty i przywilejach jej posiadania? Pytam, bo mój ojciec niedawno zgubił swoją legitymacje i twierdzi, że nie jest mu ona potrzebna i nie chce wyrobić nowej, a tutaj 

https://zycieseniora.com/ekspert-radzi/legitymacja-emeryta-czego-uprawnia-dokument/ czytałem, że ta legitymacja uprawnia go do wielu rzeczy. Co o tym sądzicie?

• 1 miesiąc temu...
Malozonka chce przejsc na wczesniejsza emeryture z powodu sytuacji rodzinnej . Wlasnie ukonczy 55 lat , jej staz pracy wynosi ponad 30 lat pracy . W ZUS oswiadczono jej , ze moze przejsc na wczesniejsza emeryture kiedy zostanie zwolniona z pracy na skutek redukcji stanowiska pracy . Bardzo prosil bym o odpowiedz .

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

i co ja z tego wiem ???? 55 lat i 30 lat pracy , ale w następnym akapicie ":Osoby urodzone w okresie od 1 stycznia 1949 r. do 31 grudnia 1968 r., do których Pani się zalicza, mogą uzyskać wcześniejszą emeryturę pracowniczą, jeżeli wspomniane warunki spełnią do 31 grudnia 2008 r. oraz nie przystąpiły do otwartego funduszu emerytalnego. "

czyli co ? można czy nie można ?

• 5 miesięcy temu...
Gość Skrzywdzona
Witam. Po 24 latach byłam na rencie chorobowej z KRUS. W ubiegłym roku odebrano mi prawo do renty odwołała się do Sądu i i do dnia dzisiejszego nie rozstrzygnięto mojej sprawy. Czuję się pokrzywdzona ponieważ mój stan zdrowia w wieku 55 lat jest coraz gorszy cierpię na silne bóle reumatyczne i po 2 operacjach kręgosłupa.Jednym się podwyższa a drugich pozostawia bez środków do życia.

• 3 tygodnie później...
Gość matka 3 dzieci
chciałabym już przejść na emeryturę, mam 55 lat i 31 lat pracy, jestem zmeczona i schorowana, urodziłam i wychowałam 3 synów sama, dlaczego nie ma dla takich jak ja kobiet wcześniejszej emerytury..........jesteśmy spracowane i przemęczone wychowaniem 3 zieci i ciężką pracą......

• 5 tygodni później...

chciałabym już przejść na emeryturę, mam 55 lat i 31 lat pracy, jestem zmeczona i schorowana, urodziłam i wychowałam 3 synów sama, dlaczego nie ma dla takich jak ja kobiet wcześniejszej emerytury..........jesteśmy spracowane i przemęczone wychowaniem 3 zieci i ciężką pracą......

Jeżeli dobrze wychowałaś synów, to zapewne mają dobrą pracę i mogą ci pomóc - skoro tak ciężko pracowałaś, żeby ich wychować, to niech teraz odwdzięczą się matce i niech się tobą zaopiekują i cię utrzymują do osiągnięcia wieku emerytalnego.

• 1 miesiąc temu...

no i co w związku z tym?

Do pani Zosia , która ma zdjęcie z wywalonym językiem.

Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedz, tak jak radzisz kobietom, które szukają odpowiedzi. Jak nie zrozumiesz, to jeszcze raz przeczytaj.

A jak dalej nie zrozumiesz to ci podpowiem : To jest moja estymacja dotycząca wcześniejszej emerytury w moim przypadku. Żałosnej, zawiedzionej nadziei na sprawiedliwe traktowanie każdej "kobiety pracy".

W związku  z tym twierdzę ,że ustawa jest piękna do momentu 55lat i 30 lat pracy. Mami tym wszystkie styrane pracą kobiety, często schorowane.

A wszystkie obwarowania  zabierają większości nadzieję .

W roku 2020 już nie dotyczy żadnej kobiety, chyba, że zaczynały pracować jako dzieci przed 18 rokiem życia. LUB co jest jeszcze możliwe,55 lat+30lat pracy+ zostanie zwolniona z pracy na skutek redukcji stanowiska pracy. Czyli znowu nierówność społeczna. Czyż nie?

A jak już Pani uczestniczy w dyskusji to może bardziej owocnie ,bo nie wszyscy są biegli w odczytywaniu zagmatwanych przepisów otumaniających społeczeństwo.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...