Kategorie
Skocz do zawartości

Podstawa wymiaru świadczeń chorobowych - kolejna niezdolność do pracy

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawa wymiaru świadczeń chorobowych obliczana jest na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy. Jak kolejna niezdolność do pracy wpływa na ustalenie podstawy wymiaru świadczeń chorobowych?

Powrót do artykułu: Podstawa wymiaru świadczeń chorobowych - kolejna niezdolność do pracy

• 2 lata później...
  • 6 miesięcy temu...

Mam pytanie, gdyz znalaLam dwie rozbiezne informacje. Mianowicie pod linkiem:

http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/642804,2,Jak-ustalic-podstawe-wymiaru-swiadczenia-chorobowego-dla-pracownicy-po-urlopie-wychowawczym.html

Jest informacja, ze jedli przyjde do pracy po wychowawczym chocby na kilka dni i pojde na zwolnienie, to do wyliczenia podstawy wymiaru należy przemnożyć to co zarobiłam w te kilka dni przez brakująca ilosc dni do konca miesiaca.

Tutaj natomiast jest podane, ze należy przyjąć poprzednia wysokosc. Skad ta rozbieżność? Czy inaczej jest liczone, gdy wracamy z urlopu macierzyńskiego a inaczej gdy z wychowawczego?

Pozdrawiam

Mam pytanie, gdyz znalaLam dwie rozbiezne informacje. Mianowicie pod linkiem:

http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/642804,2,Jak-ustalic-podstawe-wymiaru-swiadczenia-chorobowego-dla-pracownicy-po-urlopie-wychowawczym.html

Jest informacja, ze jedli przyjde do pracy po wychowawczym chocby na kilka dni i pojde na zwolnienie, to do wyliczenia podstawy wymiaru należy przemnożyć to co zarobiłam w te kilka dni przez brakująca ilosc dni do konca miesiaca.

Tutaj natomiast jest podane, ze należy przyjąć poprzednia wysokosc. Skad ta rozbieżność? Czy inaczej jest liczone, gdy wracamy z urlopu macierzyńskiego a inaczej gdy z wychowawczego?

Pozdrawiam

Czytaj uważniej

Mam pytanie, gdyz znalaLam dwie rozbiezne informacje. Mianowicie pod linkiem: http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/642804,2,Jak-ustalic-podstawe-wymiaru-swiadczenia-chorobowego-dla-pracownicy-po-urlopie-wychowawczym.htmlJest informacja, ze jedli przyjde do pracy po wychowawczym chocby na kilka dni i pojde na zwolnienie, to do wyliczenia podstawy wymiaru należy przemnożyć to co zarobiłam w te kilka dni przez brakująca ilosc dni do konca miesiaca. Tutaj natomiast jest podane, ze należy przyjąć poprzednia wysokosc. Skad ta rozbieżność? Czy inaczej jest liczone, gdy wracamy z urlopu macierzyńskiego a inaczej gdy z wychowawczego? Pozdrawiam

Informacje nie są rozbieżne, dotyczą one różnych przypadków. W linku, który podajesz jest mowa o zmiennym wynagrodzeniu. A poprzednią podstawę przyjmuje się gdy jest stałe wynagrodzenie. 

• 1 miesiąc temu...

Przeczesałam cały Internet w poszukiwaniu jednej informacji i nigdzie nie znalazłam odpowiedzi, być może tutaj się uda. Jeśli pracownica po urlopie macierzynskim, a zaraz po nim wypoczynkowym, wróci do pracy i przepracuje ponad trzy pelne miesiące, to podstawa do wypłaty zasiłku liczona jest na nowo - srednia z ostatnich 12 miesięcy - tyle się dowiedziałam, ALE czy brane jest wtedy pod uwagę wynagordzenie, które dostawała podczas urlopu macierzynskiego?

Przykład - urlop macierzynski od 17.08.16r - 15.08.17r, następnie od 16.08.17r - 22.10.17r urlop wypoczynowy, a w lutym 2018 zdarzy się choroba jej lub jej dziecku. Czy w takiej sytuacji podstawa do wypłaty zasiłku wyliczana jest za okres luty 2017 (środek urlopu macierzynskiego) do styczeń 2018? 

• 1 rok później...
Co w sytuacji... W pierwszej ciąży zasiłek chorobowy dostałam 2700 zł- średnia z 12 ostatnich przepracowanych mcy. Do pracy jako nauczyciel wrocilam na 2 tyg i otrzymałam podstawę wynagrodzenia 2000 zł. Okazało się, że ponownie jestem w ciąży. W związku z problemami poszłam na L4. Czy wysokość zasiłku chorobowego nie powinna być taka sama jak na poprzednim zwolnieniu w ciąży? Ciągle dostaje wynagrodzenie 2tys choć na zwolnieniu jestem już ponad 34 dni (2.5 miesiąca). Powiedziano mi, że żeby dostać takie same pieniądze powinnam wrócić do pracy na 3 miesiące. Ale to chodzi chyba o nowe przeliczenie? Ja nie potrzebuje nowego. Czy mogę liczyć na zasilek w wysokości 2700 czy ciągle będę dostawać 2tys?

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...