Admin Kadry Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Podstawa wymiaru świadczeń chorobowych obliczana jest na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy. Jak kolejna niezdolność do pracy wpływa na ustalenie podstawy wymiaru świadczeń chorobowych? Powrót do artykułu: Podstawa wymiaru świadczeń chorobowych - kolejna niezdolność do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marzena Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jak zatem obliczyć podstawę wymiaru składek z miesięcy luty-wrzesień skoro pracownica przebywała w tym czasie na urlopie macierzyńskim i na zwolnieniu lekarskim z powodu ciąży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Podstawa jest wtedy taka sama jak na zwolnieniu przed macierzyńskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 jeśli nie było przerwy 3 m-cy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laura Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Mam pytanie, gdyz znalaLam dwie rozbiezne informacje. Mianowicie pod linkiem: http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/642804,2,Jak-ustalic-podstawe-wymiaru-swiadczenia-chorobowego-dla-pracownicy-po-urlopie-wychowawczym.html Jest informacja, ze jedli przyjde do pracy po wychowawczym chocby na kilka dni i pojde na zwolnienie, to do wyliczenia podstawy wymiaru należy przemnożyć to co zarobiłam w te kilka dni przez brakująca ilosc dni do konca miesiaca. Tutaj natomiast jest podane, ze należy przyjąć poprzednia wysokosc. Skad ta rozbieżność? Czy inaczej jest liczone, gdy wracamy z urlopu macierzyńskiego a inaczej gdy z wychowawczego? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Mam pytanie, gdyz znalaLam dwie rozbiezne informacje. Mianowicie pod linkiem: http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/642804,2,Jak-ustalic-podstawe-wymiaru-swiadczenia-chorobowego-dla-pracownicy-po-urlopie-wychowawczym.htmlJest informacja, ze jedli przyjde do pracy po wychowawczym chocby na kilka dni i pojde na zwolnienie, to do wyliczenia podstawy wymiaru należy przemnożyć to co zarobiłam w te kilka dni przez brakująca ilosc dni do konca miesiaca. Tutaj natomiast jest podane, ze należy przyjąć poprzednia wysokosc. Skad ta rozbieżność? Czy inaczej jest liczone, gdy wracamy z urlopu macierzyńskiego a inaczej gdy z wychowawczego? PozdrawiamCzytaj uważniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laura Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Nom czytam ponownie i niestety nie znajduje odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Mam pytanie, gdyz znalaLam dwie rozbiezne informacje. Mianowicie pod linkiem: http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/642804,2,Jak-ustalic-podstawe-wymiaru-swiadczenia-chorobowego-dla-pracownicy-po-urlopie-wychowawczym.htmlJest informacja, ze jedli przyjde do pracy po wychowawczym chocby na kilka dni i pojde na zwolnienie, to do wyliczenia podstawy wymiaru należy przemnożyć to co zarobiłam w te kilka dni przez brakująca ilosc dni do konca miesiaca. Tutaj natomiast jest podane, ze należy przyjąć poprzednia wysokosc. Skad ta rozbieżność? Czy inaczej jest liczone, gdy wracamy z urlopu macierzyńskiego a inaczej gdy z wychowawczego? Pozdrawiam Informacje nie są rozbieżne, dotyczą one różnych przypadków. W linku, który podajesz jest mowa o zmiennym wynagrodzeniu. A poprzednią podstawę przyjmuje się gdy jest stałe wynagrodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipOKN Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Rozbieżność nie dotyczy tego tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 a to ci nowina :wub: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Przeczesałam cały Internet w poszukiwaniu jednej informacji i nigdzie nie znalazłam odpowiedzi, być może tutaj się uda. Jeśli pracownica po urlopie macierzynskim, a zaraz po nim wypoczynkowym, wróci do pracy i przepracuje ponad trzy pelne miesiące, to podstawa do wypłaty zasiłku liczona jest na nowo - srednia z ostatnich 12 miesięcy - tyle się dowiedziałam, ALE czy brane jest wtedy pod uwagę wynagordzenie, które dostawała podczas urlopu macierzynskiego? Przykład - urlop macierzynski od 17.08.16r - 15.08.17r, następnie od 16.08.17r - 22.10.17r urlop wypoczynowy, a w lutym 2018 zdarzy się choroba jej lub jej dziecku. Czy w takiej sytuacji podstawa do wypłaty zasiłku wyliczana jest za okres luty 2017 (środek urlopu macierzynskiego) do styczeń 2018? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Co w sytuacji... W pierwszej ciąży zasiłek chorobowy dostałam 2700 zł- średnia z 12 ostatnich przepracowanych mcy. Do pracy jako nauczyciel wrocilam na 2 tyg i otrzymałam podstawę wynagrodzenia 2000 zł. Okazało się, że ponownie jestem w ciąży. W związku z problemami poszłam na L4. Czy wysokość zasiłku chorobowego nie powinna być taka sama jak na poprzednim zwolnieniu w ciąży? Ciągle dostaje wynagrodzenie 2tys choć na zwolnieniu jestem już ponad 34 dni (2.5 miesiąca). Powiedziano mi, że żeby dostać takie same pieniądze powinnam wrócić do pracy na 3 miesiące. Ale to chodzi chyba o nowe przeliczenie? Ja nie potrzebuje nowego. Czy mogę liczyć na zasilek w wysokości 2700 czy ciągle będę dostawać 2tys? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Jeżeli z podstawą zmienił się etat, to będzie z 2000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zdziwiona Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Ciągle dostaje wynagrodzenie 2tys choć na zwolnieniu jestem już ponad 34 dni (2.5 miesiąca). A co mają 34 dni (albo i nawet 2,5 miesiąca) do wysokości zasiłku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi