Kategorie
Skocz do zawartości

Obniżenie wymiaru czasu pracy pracownicy uprawnionej do urlopu wychowawczego

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pracownica uprawniona do urlopu wychowawczego wystąpiła z wnioskiem o zmniejszenie wymiaru czasu pracy do 7/8 etatu. Czy w takiej sytuacji należy sporządzić aneks do umowy o pracę i określić w nim nowe warunki zatrudnienia, czy wystarczy sam wniosek pracownicy, na którym pracodawca napisał „wyrażam zgodę” i podpisał się? Czy w takim przypadku należy jej również obniżyć wynagrodzenie proporcjonalnie do etatu? Pracownica będzie korzystała z przerwy na karmienie dziecka. Jak w takim przypadku prowadzić ewidencję czasu pracy? Czy w zestawieniu czasu pracy powinna być uwzględniona 1 godzina na karmienie?

Powrót do artykułu: Obniżenie wymiaru czasu pracy pracownicy uprawnionej do urlopu wychowawczego

• 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...

Witam,

jestem po urlopie macierzyńskim, całym uzbieranym urlopie wypoczynkowym oraz po miesiącu urlopu wychowawczego, który złożyłam w pełnym wymiarze (na 3 lata). Planuję jednak powrót do pracy na 1/2 etatu od następnego miesiąca, czyli po wykorzystaniu 2 miesięcy urlopu wychowawczego. Chciałam się dowiedzieć, czy po roku (czyli po okresie chronionym) mogę wykorzystać resztę urlopu wychowawczego (czyli te niepełne dwa lata)? Czy też "rezygnacja z urlopu wychowawczego" i przejście na obniżony wymiar czasu pracy kasuje mi resztę uprawnionego urlopu?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Witam, jestem po urlopie macierzyńskim, całym uzbieranym urlopie wypoczynkowym oraz po miesiącu urlopu wychowawczego, który złożyłam w pełnym wymiarze (na 3 lata). Planuję jednak powrót do pracy na 1/2 etatu od następnego miesiąca, czyli po wykorzystaniu 2 miesięcy urlopu wychowawczego. Chciałam się dowiedzieć, czy po roku (czyli po okresie chronionym) mogę wykorzystać resztę urlopu wychowawczego (czyli te niepełne dwa lata)? Czy też "rezygnacja z urlopu wychowawczego" i przejście na obniżony wymiar czasu pracy kasuje mi resztę uprawnionego urlopu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Pozostałą część urlopu możesz wykorzystać w dowolnym terminie, nic Ci nie przepadnie. Możesz to zrobić do końca roku kalendarzowego, w którym dziecko ukończy 6 rok życia.

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Mam pytanie, wróciłam do pracy po urlopie rodzicielskim i zastanawiam się nad skróceniem czasu pracy do 6 h/dziennie, pracuje od 9-17, jeśli złoże wniosek o obniżenie czasu wymiaru pracy to pracodawca będzie mógł ustalać mi godziny pracy, np. od 11-17?, prawdę mówiąc interesuje mnie praca wyłącznie w godzinach od 9-15, bardzo proszę o odpowiedź.

Witam,

Mam pytanie, wróciłam do pracy po urlopie rodzicielskim i zastanawiam się nad skróceniem czasu pracy do 6 h/dziennie, pracuje od 9-17, jeśli złoże wniosek o obniżenie czasu wymiaru pracy to pracodawca będzie mógł ustalać mi godziny pracy, np. od 11-17?, prawdę mówiąc interesuje mnie praca wyłącznie w godzinach od 9-15, bardzo proszę o odpowiedź.

Godziny pracy musisz uzgodnić z pracodawcą.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Mam pytanie, czy mogę skorzystać z obniżenia wymiaru pracy jeśli moje dziecko za trzy miesiące skończy cztery lata? Po urlopie macierzyńskim nie korzystałam z urlopu wychowawczego i wróciłam do pracy na pełen etat. W opiece nad dzieckiem pomagała mi babcia, niestety ze względów zdrowotnych nie jest w stanie nim się zajmować.

• 5 miesięcy temu...

Witam,

niedługo kończy mi się urlop macierzyński, po którym chcę częściowo wykorzystać urlop wypoczynkowy. Potem chcę wrócić po pracy. Czy przysługuje mi wtedy obniżenie wymiaru pracy do 7/8 etatu oraz 1h na karmienie?

Z góry dziękuję

• 4 tygodnie później...
Witam, dzisiaj skończył mi się urlop macierzyński dotychczas byłam zatrudniona na cały etat a od jutra będę na 7/8 etatu ponieważ wracam do pracy na niższy wymiar i chciałam się zapytać o urlop wypoczynkowy otóż za 2015 r. posiadam 17 dni 2016 posiadam 26 dni i za 2017 też 26 ( taki mi się wydawało) Rozmawiałam z kadrową i powiedziała że urlop za lata ubiegłe to dzień za dzień a że w 2017 r posiadam 24 dniu urlopu, Nie rozumiem tego. Myślałam że ten zaległy urlop będę miała przeliczny godzinowo ( 17x8 godzin a potem dzielone 7 godzin) Proszę o wyjaśnię i dlaczego za 2017 należy mi się tylko 24 dni?

• 1 rok później...
Czy mogę od razu po urlopie macierzyńskim skorzystać z 4mies urlopu wychowawczego, a po powrocie zmniejszyć etat na pół... można to łączyć? Czy muszę wybrać, albo urlop albo zmiana etatu...?

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...