Kategorie
Skocz do zawartości

nadgodziny czy dopełnienie?

Gość Gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

14 maja dostałam umowę o pracę w sklepie na pół etatu, mimo że faktycznie pracowałam od 7. Umowę podpisałam na 80 godz miesięcznie, podpisałam też zgodę na nadgodziny. Jednak od początku pracy tam pracuję po ok. 130/140 godz. co jest zaznaczone na grafiku już od początku miesiąca i jest to traktowane jako dopełnienie. Pracuję w różnych godzinach, czasem po 8, czasem po 6 godz, zdarza się że po 9, 10 ale rzadko. Czy to faktycznie jest dopełnienie czy nadgodziny planowane?

Jest napisane w umowie "ustala się, że praca ponad 38h przeciętnie w tygodniu, w przyjętym okresie rozliczeniowym, stanowi pracę w godz nadliczbowych"

Ale pisze też że " Obowiązują następujące normy czasu pracy: max 12 godz na dobę oraz przeciętnie 40 godz w przeciętnie pięciodniowym tyg pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym"

Teraz obliczyłam że raczej nie przekracza 40, raz jest mniej, raz więcej, ale też nie o wiele za dużo, np. 4 godz.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...